Ahojte. S priateľom čakáme babo ale nie sme ešte manželia. Samozrejme malá bude mat priezvisko po otcovy. Zaujíma ma v tom prípade na koho meno sa má vybavovať prídavok na dieťa, príspevky atď.?
Ak nie ste svoji, podľa mňa by si si to mala vybaviť ty
@lorika6988 všetky príspevky určite na svoje meno a dieťaťu by som dala priezvisko po sebe, keďže manželia nie ste. Svadba sa dá predsa vybaviť pri dvoch svedkoch aj teraz. Ak je teda vôľa niečo vybavovať.
Tiež máme s partnerom bábo a malá má priezvisko po ňom. Všetky príspevky som si vybavovala ja a teda na seba. Ale je to o dohode, uplatniť si ich môže jeden z rodičov. Napríklad v žiadosti k rodičovskému príspevku je kolónka, či si druhý rodič nežiadal RP a vypĺňala som tam aj údaje o otcovi, aby si to vedeli skontrolovať. Myslím že akurát príspevok pri narodení dieťaťa ráta automaticky s tým, že si ho uplatňuje matka, tam treba aj potvrdenie od gynekológa o návšteve tehotenských poradní.
@lorika6988 malá nemusí mať samozrejme priezvisko po otcovi
Príspevok na seba aj priezvisko po sebe, nad ničím iným neuvažuj. Keď si ta zoberie priezvisko jej vieš zmeniť. Bo tu kopu žien, priezvisko po priateľovi priateľ odišiel a priezvisko sa nedá zmeniť bez jeho súhlasu.
Bože, ja neviem, čo je to v poslednej dobe za trend, vydierať otca dieťaťa tým, že dám priezvisko po sebe a zmením ho, až keď si ma vezme. Buď som s tým, že nie sme zobratí, vysporiadaná ešte pred tým, než si robím dieťa, alebo sa chránim, aby som bez svadby neotehotnela.
@lorika6988 Ja zas nechapem ako resp. od kedy by malo priezvisko dietata nejak suvisiet s tym, kdo pobera nejake prispevky na dieta. Ved priezvisko je dohoda rodicov. Ja som zjavne uz dementna, ale ani zdaleka nechapem, aky by priezvisko dietata malo mat suvis so statnymi davkami resp. kto ich na dieta pobera.
@andrea_82 prečo by to malo byť vydieranie? Žena sa necíti hlúpo, keď to dieťa vynosí, často s obrovskými problémami, porodí a dieťa sa volá ináč ako ona? Po lekároch, do škôlky s ním chodí väčšinou žena a často ju volajú menom dieťaťa a priateľa, čo mne osobne by vadilo.
@andrea_82 ja napriklad nevidim dovod, aby sa volalo po otcovi, ak sa on nema na zoficialnenie rodiny - teda svadbu. A ziadna ochrana nie je na 100%, takisto ako vela zien tu na fore len tajne dufaju, kedy si ich ten vezme a ten vyvoleny sa nema k nicomu. A zase v pripade rozchodu ostane to dieta zase len matke- vobec nevidim jeden dovod, preco by som mala davat dietatu meno po otcovi a to nie je vydieranie...
@elizabet173 @vevesh pokiaľ by to bola dohoda, že dieťa sa bude volať po matke, nemám nič proti tomu. Ale vety typu: kým si ma nezoberieš, tak bude mať priezvisko po mne a potom ho zmením, to sa mi ako vydieranie zdá. A čo keď sa zoberú, zmení ho a potom sa rozvedú? Zase bude meniť priezvisko späť?
@andrea_82 ak sa vezmu, tak na 95% sa po sobasi zmeni priezvisko aj zene a po rozvode si zeny nedavaju zmenit priezvisko spat ako za slobodna, cize im ostane rovnake s dietatom. A ak to zena pouzije v takejto situaci "bud si ma zoberies, alebo dam dietatu moje priezvisko", tak budis, kedze dokym sa nezoberu, vylucne pravo na dieta ma matka, kedze ho porodila a zvacsa aj po rozchode ostava dieta matke...
Ak túžiš po svadbe a spoločnom mene, tak daj meno dieťaťu po tebe a je jedno ci to považuje niekto za vydieranie alebo nie. Ak ti na svadbe nezáleží kľudne aj po otcovi meno ale príspevky si daj na seba, to ze by ste mali odlišné priezviska nevadi
@andrea_82 tak týmto spôsobom by som nikdy muža k svadbe nedokopávala, to mi príde úbohé a cítila by som sa ako chudera. Ale ak by sa mi pritrafilo dieťa ako slobodnej (vždy som dbala na kvalitnú antiku, aby som tomu predišla), tak by malo moje priezvisko, bez nejakého vydierania, vyhrážania a pod. Ja som si po rozvode priezvisko nemenila, jedným z dôvodov bol presne ten, že som sa nechcela volať ináč, ako moje dieťa.
ze vas to zeny bavi toto neustale riesit a mysliet na to, ake priezvisko ma matka, ake dieta, vypisovat tu haldu kadejakych dokumentov, zapisat dieta k pediatrovi, riesir poistovnu, pridavky, prispevky, nedajboze zdravotne problemy a dalsie papierovacky, neskor skolka,… mna by porazilo 😂
Mne hlavne ide o tie vybavovačky, pokial mozem vsetko poberat ja tak ok,nemame s tym problem uz roky zijeme v jednej domacnosti. To priezvisko som iba spomenula ci to nejak s tym suvisi. Samozrejme je to individualne u kazdeho. Aj my sa chystame zosobasit ale teraz prvorade je domcek a babo🙂
@lorika6988 ja mam 2 deti a nie som vydatá....okrem daňového bonusu na detí...ten poberá priateľ, nakoľko je zamestnaný....tak všetko poberam ja....a áno...detí majú priezvisko po priateľovi....takže kľudne si to daj na seba a priateľ nech poberá ten daňoví bonus....
@vevesh Aha, no dobre. Len si to nedokazem akosi predstavit a uverit tomu. Otec si poziada sud o styk s dietatom a co znamena v praxi, ze je tazke tento styk vybojovat? Sud mu zamietne akykolvek styk (hoc aj raz za mesiac na pol hodiny)? A odovodnenie je ake? Zakaz styku, lebo ai nevzal matku?
@kate211 ak sa dieta narodi a matka nesuhlasi(s menom, priezviskom, urcenim otcovstva), musi najprv sud urcit otcovstvo. Ak sud urci otcovstvo, az potom ziada muz o opravu styku. Ale uprava styku a vylucne pravo sa nevylucuju. Cize moze byt aj, ze muz dostane stretavky, ale o dietati nemoze nic rozhodovat (kde do skoly, ake predmety, kruzky az po zdravotnu dokumentaciu). Vsetko je potom o dohodach a sudoch🤷♀️🤷♀️
Ahoj, jednoznacne si vybavuj tieto veci na svoje meno