Ahojte, prosím o radu, hľadala som všade po nete ale moj prípad som nenašla, som študentka a v januári sa mi narodií dieťatko, neviem či mam narok na prispevok pri narodení dieťaťa a podobné veci, ale kedže som študentka VŠ mal by všetky odvody za mňa platiť štát a tým by som mala dostať všetko okrem materskej lebo na tú vraj nemám nárok, alebo áno??? ďakujem....
ahoj, aj ja som bola rovnaký prípad, máš nárok na všetko okrem Materského - to iba v prípade, ak si bola nemocensky poistená... 🙂
áno, tú materskú som podmienky našla, ale nebola som si istá v tom ostatnom, ďakujem 🙂
@beababy Máš nárok na pôrodné/celkovo to robí 640EUR - ak už to nezrušili/ pokiaľ chodíš k lekárovi a neskôr s dieťatkom ku pediatrovi. Dostaneš ho po mesiaci od pôrodu. Na materskú ako takú nárok nemáš, budeš mať od pôrodu až do 3och rokov dieťaťa /ak sa nezmení zákon/ necelých 191EUR plus rodinné prídavky 22EUR.
Skoč na úrad sociálnych vecí a rodiny hneď po pôrode tam to všetko vybavíš, takisto potom myslím že aj na zdravotnú s rodným litom dieťaťa, tam za Teba štát bude platiť zdravotné a ešte som bola na sociálke - klasickej, tam mi dali papier na dôchodok, ale toto neviem isto či sa aj Teba týka.. Všade budeš potrebovať rodný list dieťaťa a vybavovať bohužiaľ hneď po prepustení z nemocnice...
Pred pôrodom nemáš nárok asi na nič, ale môžeš sa ísť aktívne opýtať na sociálku... Myslím že v minulých diskusiách spomínali kočky nejakú sumu 17EUR... ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ mesačne...
@beababy A ešte ma napadlo... V septembri v štúdiu pokračuješ?
Lebo ak si požiadala o prerušenie štúdia tak by si sa mala ísť normálne hlásiť na Úrad práce ako nezamestnaná. Oni Ti síce žiadnu prácu núkať nebudú, no budú za Teba platiť odvody a toto všetko si budeš musieť hlavne na tej zdravotnej vybaviť. Dajú Ti tam papier že si nezamestnaná a s tým pôjdeš na svoju zdravotnú poisťovňu - je to dôležité, lebo všetky tie dni si budeš musieť doplatiť a ako vieme zdravotná nezabúda... 😉 😉
Ak si vedená ďalej ako študent a v septembri pokračuješ tak netreba, proste máš prázdniny...
och, tak na tie vybavovačky sa teda "teeším" :( skusim sa popýtať na úrade teda, nerada by som prišla o niečo na čo mam prakticky nárok, len som o tom nevedela a áno uvažujem že budem pokračovať, len s individuálnym plánom tak dúfam že to budem zvládať 🙂 a ďakujem za odpovede 🙂
@maslenka47 kazdy, kto je evidovany na UP, tak za neho plati zdravotne poistenie stat
ja som rodila v januári tiež som študentka, máš nárok na všetko okrem materskej ale žiadosť o ňu si podať musíš, aby si mala papier, že ju nedostávaš a mohli ti hneď vyplácať rodičovský... ten ti síce vyplatia aj spätne, ale čím skôr tie peniažky máš tým lepšie.. 😉
@beababy Myslim, ze by si mala dostavat rodicovsky prispevok (necelych 200eur). Prispevok pri narodeni by si mala dostat. Da sa to zistit na socialnom urade.