Na aký príspevok mám nárok ako tehotná študentka?

beababy
13. júl 2012

Ahojte, prosím o radu, hľadala som všade po nete ale moj prípad som nenašla, som študentka a v januári sa mi narodií dieťatko, neviem či mam narok na prispevok pri narodení dieťaťa a podobné veci, ale kedže som študentka VŠ mal by všetky odvody za mňa platiť štát a tým by som mala dostať všetko okrem materskej lebo na tú vraj nemám nárok, alebo áno??? ďakujem....

evakva
13. júl 2012

@beababy Myslim, ze by si mala dostavat rodicovsky prispevok (necelych 200eur). Prispevok pri narodeni by si mala dostat. Da sa to zistit na socialnom urade.

julianne
13. júl 2012

ahoj, aj ja som bola rovnaký prípad, máš nárok na všetko okrem Materského - to iba v prípade, ak si bola nemocensky poistená... 🙂

beababy
autor
13. júl 2012

áno, tú materskú som podmienky našla, ale nebola som si istá v tom ostatnom, ďakujem 🙂

lenka311
13. júl 2012

@beababy Máš nárok na pôrodné/celkovo to robí 640EUR - ak už to nezrušili/ pokiaľ chodíš k lekárovi a neskôr s dieťatkom ku pediatrovi. Dostaneš ho po mesiaci od pôrodu. Na materskú ako takú nárok nemáš, budeš mať od pôrodu až do 3och rokov dieťaťa /ak sa nezmení zákon/ necelých 191EUR plus rodinné prídavky 22EUR.
Skoč na úrad sociálnych vecí a rodiny hneď po pôrode tam to všetko vybavíš, takisto potom myslím že aj na zdravotnú s rodným litom dieťaťa, tam za Teba štát bude platiť zdravotné a ešte som bola na sociálke - klasickej, tam mi dali papier na dôchodok, ale toto neviem isto či sa aj Teba týka.. Všade budeš potrebovať rodný list dieťaťa a vybavovať bohužiaľ hneď po prepustení z nemocnice...
Pred pôrodom nemáš nárok asi na nič, ale môžeš sa ísť aktívne opýtať na sociálku... Myslím že v minulých diskusiách spomínali kočky nejakú sumu 17EUR... ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ mesačne...

lenka311
13. júl 2012

@beababy A ešte ma napadlo... V septembri v štúdiu pokračuješ?
Lebo ak si požiadala o prerušenie štúdia tak by si sa mala ísť normálne hlásiť na Úrad práce ako nezamestnaná. Oni Ti síce žiadnu prácu núkať nebudú, no budú za Teba platiť odvody a toto všetko si budeš musieť hlavne na tej zdravotnej vybaviť. Dajú Ti tam papier že si nezamestnaná a s tým pôjdeš na svoju zdravotnú poisťovňu - je to dôležité, lebo všetky tie dni si budeš musieť doplatiť a ako vieme zdravotná nezabúda... 😉 😉
Ak si vedená ďalej ako študent a v septembri pokračuješ tak netreba, proste máš prázdniny...

zuzi0911
13. júl 2012

@beababy ahoj ja som boa ten isty pripad. mas narok na rodicovsky prispevok do 3 rokov dietata to je okolo 19Oeur plus pridavky okolo 22 eur. pri narodeni dostanes prispevok a ete nejake peniaze to si uz nepamatam ake a socialka bude platit odvody atd...

beababy
autor
14. júl 2012

och, tak na tie vybavovačky sa teda "teeším" :( skusim sa popýtať na úrade teda, nerada by som prišla o niečo na čo mam prakticky nárok, len som o tom nevedela a áno uvažujem že budem pokračovať, len s individuálnym plánom tak dúfam že to budem zvládať 🙂 a ďakujem za odpovede 🙂

maslenka47
14. júl 2012

@beababy
@lenka311 Urad prace za nu ziadne odvody platit nebude, bude si ich musiet platit sama - minimalne zdravotne poistenie. A to az do doby, kym nezacne poberat rodicovsky prispevok. Takisto stat za studentov ziadne odvody neplati, pre nich akurat neplati povinnost si ich platit z vlastneho.

liz_lemon
14. júl 2012

@maslenka47 kazdy, kto je evidovany na UP, tak za neho plati zdravotne poistenie stat

sluci
16. júl 2012

ja som rodila v januári tiež som študentka, máš nárok na všetko okrem materskej ale žiadosť o ňu si podať musíš, aby si mala papier, že ju nedostávaš a mohli ti hneď vyplácať rodičovský... ten ti síce vyplatia aj spätne, ale čím skôr tie peniažky máš tým lepšie.. 😉