Na aký príspevok má nárok tehotná vysokoškoláčka?

scrimshaw
25. máj 2011

Ahojte, môže mi niekto poradiť? --> som druháčka na vysokej škole, priateľ je tiež vysokoškolák (teraz skončil 4.roč.).
Myslím si, že som tehotná, no ešte musím pár dní čakať, kým si budem môcť spraviť teh.test...
Keby som bola tehotná, porodila by som na konci januára... Na aký príspevok by som mala nárok?
Ďakujem...

jajuska1411
25. máj 2011

no ja som tiez chodila na vs prvy rok zostala som tehotna nic som si neplatila tu zdravotnu myslim a dostavam 212 eur aj s rodinnymi cize 190 bez nich.moj priatel pracuje takze on dostava 20 eur na maleho to ma nejaky narok zo zakona ked pracuje a inak pri narodeni sme dostali tych 25 000sk myslim.ide o to ci si platis do tej socialnej poistovni alebo nie ?

norikk
25. máj 2011

ja som prave zmaturovala, manzel odchadza z vysky, takze si rovnaky pripad.....
budes dostavat rod. prispevok 190€, pridavky 22 € na mimco.....a ak budes mat denne ale NIE EXTERNE, tak tych 22 € aj na seba, pokym budes studentka....toto vsetko som dostavala ja

anjelicek26
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kralicica
25. máj 2011

ja som otehotnela v 4. rocniku na VS, denne studium, dostavala som klasicky 6 mesiacov matersku a potom do 3 rokov dietata rodicovsky prispevok, tiez si mozes vsak v skole poziadat o socialne stipko, keby ste boli manzelia, dostali by ste kazdy aj 300 eur (moj manzel je moj spoluziak), tak sme to vyuzili, lebo vas uz pocitaju ako rodinu. stale si pre urady aj student aj matka na matrskej, ide to spolu.

ivka707
25. máj 2011

no ja som otehotnela v 3 ročníku. Ked si este na začiatku tehu, tak by som zbehla na sociálku. Ja som si platila dobrovolne nemocenské. Podla sumy, akú si budes platiť, tak budes dostávať vyššiu matersku, nielen 190 €. Podmienka je platiť si viac ako 270 dní... Ked ti to vyjde, myslím dni, tak sa to oplatí, ale ak menej ako 270 dní, tak sa neoplatí, lebo budes platiť ale nič nedostanes. Ďalej dostanes pôrodne tych 25000 Sk, a prídavok 20€ na babätko..🙂

lenka311
27. máj 2011

Neviem ako je to presne v takomto prípade - teraz myslím na obdobie tehotenstva, ale kamoške navychádzala materská ani rodičovský - takže tých 6 týždňov pred pôrodom dostávala 80EUR / v tomto prípade z platu - robila 4hodiny/, no a až po pôrode jej to všetko dopatili do tých 190EUR.
Takže po pôrode dostaneš 190EUR, plus 20EUR, plus celé pôrodné cca 650EUR aj s bolestným po pôrode.
Len som si neni istá ako to budeš mať v Tvojom prípade do pôrodu - tu by si sa mala obrátiť na sociálku...

ela2710
27. máj 2011

@scrimshaw ak nemas odpracovanych 270 dni za posledne dva roky na trvaly pracovny pomer tak narok na matersku nemas, mas narok len na poberanie rodicovskeho prispevku 190,10 eur a rodinnych pridavkov 21,99 eur, ak tvoj partenr pracuje moze poberat danovy bonus vo vyske 20 eur, ak nepracuje, mozte poberat podobny prispevok ale z uradu prace v polovicnej vyske, je to cca. 10 eur, po porode mas narok na cca. 150 eur a po doziti 28. dna miminka mas narok na zvysnych cca.680 eur - ale to je len jednorazovo. @ivka707 od 1.1.2011 sa menili zakony, dobrovolne nemocenske poistenie sa uz neoplati, uz to nie je ako pred tym, ze cim viac si platis, tym viac mas, uz s tym ,,vybabrali". Ale moze popri rodicovskej dovolenke robit aj brigady ci pracovat 🙂

stanka77777
13. feb 2012

Ahojte, dávam vám do pozornosti články o materskej a rodičovskej dovolenke, v ktorých je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...