Na aké príspevky mám nárok pri reťazovom pôrode?

antonka
22. jún 2021

Ahojte,
keďže sa nám podarilo tretie dieťatko a vznikol tento nový príspevok, chcela by som vedieť, či mám na neho nárok keď som stále na RD. Dcéra má v novembri 3. rôčky, mám TPP na dobu neurčitú, nastúpiť by som mala do 6. Novembra , keďže som už ale tehotná, pôrod vychádza na apríl a pracujem ako sestra, do práce sa nejdem hrnúť, chcela by som to vyriešiť tak, že ostanem po RD na PNke- budem mať na ňu nárok? respektíve bude platená?
Tiež som čítala, že musím aspoň na jeden deň nastúpiť a až tak ísť na PNku(kvôli nemocenskému poisteniu)- aj ked je tu asi možnosť, že dosatnem za ten jeden deň výpoveď, či?
Keďže som tretí rok na RD, a otehotnela som ešte počas nej, toto tehotenstvo sa berie ako reťazový pôrod, takže teoreticky by som mala materskú dostať rovnakú akú som poberala teraz pri poslednom, a viem že musím byť nemocensky poistená 270 dní aby som mala nárok na tehotenský príspevok, takže ak je to reťazový pôrod, nárok mi teda na príspevok nevznikne, ale ostatné dávky (materská a rodičovský, plus pn) budú normálne vyplatené, alebo len si nebudem odvádzať?
Mám v tom celkom trochu chaos, ak sa nájde osoba, ktorá by mi to vedela pekne polopatisticky vysvetliť ako a čo požiadať s čím môžem rátať a s čím nie, bola by som rada, ďakujem.

alenah31
22. jún 2021

@antonka veľmi sa mýliš - to, že si otehotnela počas RD neznamená, že sa jedná o reťazový pôrod. Kedy sa jedná o reťazový pôrod:

*Keď sa Vám druhé dieťa narodí, pred dovŕšením troch rokov prvého dieťaťa.
*Keď prechádzate plynule z rodičovskej dovolenky späť na materskú dovolenku s druhým dieťaťom.

Po skončení RD na druhé dieťa si povinná sa vrátiť do zamestnania - a to máš zo zákona povinnosť oznámiť zamestnávateľovi min. mesiac vopred. Samozrejme môžeš hneď ako nastúpiš na PN - ale presne - treba obnoviť NP - môžeš byť PN až do nástupu na MD - materské sa ti bude počítať z pravdepodobného VZ - čiže u teba neplatí, že nesmie byť nižšia ako tá predchádzajúca - nejde o reťazový pôrod.

antonka
autor
22. jún 2021

@alenah31 Aha, Ďakujem a teda nárok na tehotenskú dávku mi teda tiež nevznikne? Keď nastúpim na PN budem ju mať normálne platenú, alebo to bude neplatená PN až do začiatku materskej?

alenah31
22. jún 2021

@antonka ešte raz....nastúp do práce tak ako máš - čiže deň po dovŕšení troch rokov dieťaťa - kľudne druhý deň choď na PN (ten prvý čo nastúpiš si daj trebárs dovolenku keď chceš a máš ju, daj si tam "péčko" alebo ho skrátka odrob) - PN bude platená, nárok na tehotenské aj materské vznikne tiež.

antonka
autor
22. jún 2021

@alenah31 ďakujem za asi vyčerpávajúce odpovede, ale v živote by ma nenapadlo že budem potrebovať takéto veci a keďže som za posledných pár týždňov prečítala asi milion zakonov mám z toho akurát tak mišung:D ale teda už menší, vĎaka 🙂