Ahojte maminy chcem sa opytat na ake prispevky mam este narok v cetne materskej...som vydata a cakame prve dietatko..dakujem za rady a odpovede 😵
@alenah31 Môžem sa pridať k téme? tiež čakáme prvé bábätko na April 2016 a zaujíma ma aké prispevky dostanem.Podľa toho čo som vydela na nete tak : materská , rodinné prídavky 23,52 eur ,jednorázový príspevok pri narodení 829,86 eur, rodičovský príspevok 204,20 eur ?? môže byť ??
@bazoska ako vypocitas kolko ti vyjde materska??
@bazoska
Ano presne tak. Ten rodicovsky sa ale zacne vyplacat az po skonceni materskej.
@moninka666
Od januara to bude 70% tvojej hrubej mzdy.
@moninka666 65% z hrubej mzdy.
Ved to sa cudujem ze 30e nejak malo...
@bazoska kedy staci ist vybavovat matersku v kolkom tyzdni a kde to treba ist do socialky??
@moninka666 6-8 týžden pre terminom porodu,lekar ti da ziadosť a tu ziadosť ti musi potvrdiť zamestnavatel,a ano do socialnej poist.
@bazoska moja minimálny materský príspevok (pokiaľ teda máš naň nárok) sa odvíja od výšky minimálnej mzdy - momentálne dostaneš minimálne 276 ak bude mať mesiac 30 dní a 270 eur ak bude mať mesiac 31 dní🙂 Inak sa normálne odvíja podľa výšky tvoje mzdy - teraz 65%, od nového roku 70% hrubej mzdy - ale nemala by ti priznať menej ako je štátom určené minimum.
@bazoska ako si vypočítala materskú? AK ti vychádza taká nízka tak to UPSVAR dorovná do výšky rodičovského príspevku takže budeš celé tri roky dostávať rovnakú sumu (ak sa nič nezmení)
@marcelatje No neviem uvidím ako mi to vypočíta soc.poisť.
@moninka666 nie je to na den? 🙂
@anuskaaprazko To je zasa veľa, maximálna výška materského príspevku v tomto roku je 819,- EUR (v mesiaci ktorý má 31 dní)
@marcelatje mohlo jej vyjst 30 na den a tym padom dostane maximalnu... ci? 🙂 ja neviem 😀
@anuskaaprazko 30x31= 930 😅 alebo ako hovoríš 😀 😀 😀 ale teda neviem ako to definujú v rozhodnutí či uvedú sumu aká vyšla podľa príjmu alebo skôr len tú ktorú reálne bude dostávať
@marcelatje ano, ale vsak hovorim ze je to mozu potom skratit na maximalnu, aj mne vychadzalo viac ako je maximalka 🙂
@anuskaaprazko Teoreticky aj prakticky mohlo, ale presne máš pravdu - nedostane viac ako maxim.MD. 😉
@marcelatje V rozhodnutí píšu presne sumu, ktorú dostane na deň. Ale tiež by ma zaujímalo ako to vyrátala ak teda hovorí o mesiaci a v tom prípade bude dostávať výšku ako RP - ako už bolo napísané vyššie.
@bazoska
@bazoska v tom pripade budes dostavat matersku vo vyske rodicaku 🙂
@anuskaaprazko No budem spokojná aj s tým čo bude..ďakujem za informácie.
@moninka666 prídavok na dieťa + príspevok pri narodení dieťaťa - oboje vypláca ÚPSVaR, po materskej nárok na rodičovský príspevok. A manžel si v práci môže uplatniť daňový bonus.