Dobrý deň! Neviem či je tu už taká téma ale potrebovala by som poradiť. Moja mama, ja a sestra nemôžeme vyžiiť. Dostáva príspevok na dieťa aj tie daňové 46 €, zarába 500 €, a otec posiela peniaze 125€/výživné/. Mama platí nájom 408 €, 100 € posiela otcovi na bratov /výživné/. Ja mám 18 rokov a bývam s priateľom, pretože mama to finančne nezvláda a posiela mi 100 € mesačne. Keď to všetko spočítame, zostane jej 63 €! 63 € na stravu pre seba a moju sestru, na oblečenie, na školu, na dopravu... Čo robiť v takejto situácii ? Sú nejaké príspevky ? Pomôže nám nejakí inštitúcia alebo štát ? Ďakujem za prečítanie a za každú radu...
@zuzana5396 a keby ti mama neposielala 100 Eur ale by si si ich zarobila sama a zostalo by jej pre sestru viac? O prispevkoch sa informuj na UPSVaR, ak tam natrafis na nejaku ochotnu pracovnicku, tak ti poradia....
@zuzana5396 Tiež nechápem na čo ti mama posiela peniaze keď žiješ inde......A určite nemáte na nič nárok, bohužiaľ v dnešnom štáte. Jedine, že by ste boli naša "milá menšina". 🙂
Troška mi to nesedí. Ty pracuješ? Alebo študuješ. Koľko má mama detí, resp. koľko je ešte čo chodia do školy. Ak jej nestačí, treba podať návrh na súd o zvýšenie výživného na deti.
akože dve deti sú s matkou a dve deti s ocom? 😅
@zuzana5396 Možno by si mama mohla nájst nejaký lacnejší podnájom, ked to nezvláda plus ty na brigádu, ale od štátu určite nič viac nedostanete, to by ste museli byt v hmotnej núdzi a to určite nie ste, ked mama zarába 500 eur.
@zuzana5396 Od štátu nemáte nárok na ďalšie príspevky, pomôcť si musíte sami: dospelí sa zamestnať a neplatiť predražený nájom.
@evitamm Naša milá menšina má presne také isté práva ako väčšina. Vôbec sa ich nezastávam, tiež mi lezú na nervy, len nechápem stereotyp tohto názoru - cigáni nemajú na nič viac právo len preto, že sú cigáni, fakt, taká dávka neexistuje.
Dakujem za rady. Pekný deň.
@evittam Chápem tvoje rozhorčenie, ver mi, tiež ma to neteší. Ale naozaj nemajú špeciálne dávky. To čo spomínaš, dostanú aj "bieli cigáni". Neni im čo závidieť, žiť v špine, bordeli, z ruky do huby, odkázaní na štát, bieli alebo čierni. Ale to tu v tejto diskusii nevyriešime 🙂
@evittam o akých dávkach to teraz točíš? ako sa volá dávka, ktorou štát prispeje cigánovi na plyn a dávka za to, že pošle do školy dieťa? tak o take neviem a to robím na úrade 25 rokov. Prepáč ale ak máš na mysli dávku hmotnej núdzi tak na tú má nárok každý, kto v tej núdzi je a je jedno či je zelený, modrý či čierny.
@zuzana5396 a k tvojej situácii, nie nemáte nárok na dávku hmotnej núdzi, platí mama veľmi veľa nájom - tu je potrebné niečo zmeniť plus ty by si sa tiež mohla zamyslieť nad tým, že mame a sestre spolu zostane 63 eur, čo je 31,50 eur na jednu a tebe posiela mesačne 100 eur.
@havana_frost Jasné že to nevyriešime, to nevyrieši nikto pokiaľ sa budú na nás priživovať. A ver mi - nezávidím im, ale prečo to nezmenia a tie podmienky si také aké sú vytvárajú sami!!!!
ja mám takú skúsenosť, že "menšina" je super informovaná o všetkých dávkach, na rozdiel od "väčšiny" Dokonca pracovníci po úradoch im majú sklon pomáhať, čo sa mne nikdy nestalo, skôr naopak. Pracovníčka mi naschvál zatajovala info o materskej otca, chcela ho poslať na rodičovskú. Až keď som jej povedala, že som volala do BA na hotline, kde mi to potvrdili, zmenila rétoriku a už zrazu vedela čo od nej chcem. Ďalšia vec: Ak sa narodia v "minorite dvojčatá, rodina na nich dostáva 2 materské aj rodičovské. Mamička z majroity len jednu. Že sa to nedá? Ale dá, len majorite nikto neporadí ako na to
@bleee Presne ako píšeš, ty prídeš na úrad tak už vo dverách nemáš na nič nárok a nič sa ti neoplatí vybavovať. A príde "fešanda" s kŕdľom krikľúňov a všetko vybaví, všetko sa dá....Neriešim už teraz. A tiež sa mi stalo, že keby som si ústa neotvorila a pekne krásne tetuške nepovedala slušne svoje, tak ma pri vybavovaní rodičovského a tých príspevkov otočí aj zo 3-krát s dokladmi. 😉
@bleee tak to teda trepeš a poriadne. dva rodičáky na dvojičky? nebuď smiešna, suma je 250 eur cca pre bielych aj čiernych. Vidno, že nemáš šajnu, ako to funguje - do systému, ktorým sa riadia štátne dávky sa zadá rodné číslo žiadateľa, adresa a následne rodné čísla narodených detí - myslíš, že systém vypočíta dávku inak pre bielych a inak pre čiernych? a že to eviduje? a ako, prosím ťa, národnosť ani etniská príslušnosť nie je údaj, ktorý by sme vôbec skúmali a evidovali. A navyše, dosť veľa cigánov sa ani neprihlasuje oficiálne k svojej minorite, ale hold, máme múdre počítače podľa teba, tie hneď vedia, že sa jedná o cigánov a dávku im zdvojnásobí. Ja nehovorím, že neparazitujú, serie ma to rovnako ako ostatných, ktorí riadne robia a platia dane a tiež by som chcela, aby s tým štát niečo urobil, ale PREBOHA ZOBUĎTE SA A PRESTAŇTE šíriť tieto rozprávky o tom, že sú dvojaké dávky v tomto štáte - neboj, sú aj ztv. biely cigáni a tí dostávajú to isté, čo tí čierni
@zuzana5396 Mas 18 rokov, byvas s priatelom, nepises, ze studujes, tak hop-sup si hladat pracu!
@fidorka7 ludia v hmotnej nudzi maju narok na tzv.prispevok za skolsku dochadzku??vo vyske 17 eur.
VSETCI ludia poberajuci hmotku ak maju skolopovinne deti. Jedine toto myslela.
@anatalia77 no áno, ale ona písala, že:
Okrem iného - tebe dajú dávku, že ti dieťa chodí do školy - podotýkam - zadarmo, všetko mu zaplatí štát - "chudákovi" malému....., tebe prispieva štát na elektrinu, nájom, plyn?
tak som chcela vedieť, akú má na mysli, keďže tú, čo uvádzaš ty, dostávajú všetci v núdzi bez výnimky.
@fidorka7 tiez neviem,pokial mam vedomost,tak deti mozu mat dotovane obedy a dotovanu dopravu. Potom si mozu vybehat aj mimoriadne prispevky do vysky 3 nasobku ziv.minima na skolske pomocky,ci nevyhnutne veci do domacnosti/chladnicka,pracka,kotol/. Toto viem,lebo kolegynina mama si to vsetko vybehala,naposledy tusim bojler??nie som si ista.
@anatalia77 áno ale všetky dávky ktoré štát poskytuje sa poskytujú po splnení podmienok daných zákonom a nie po tom, čo preukážeš pôvod etnický
@fidorka7 tak to je jasne..
@anatalia77
@fidorka7
Ja nechápem, prečo stále riešite, že tvrdím že to dostávajú len iné etniká....Len proste viem, že šikovný cigáň vie pekne vyžmýkať tento štát,nič viac. A fidorka môj život nie je skostnatený, neviem kde si vzala túto informáciu!!! Asi porovnávaš zo sebou. ďakujem za fajn pokec.
@fidorka7 vidno, že nežiješ na východe, tu je minorita skoro vo väčšine a vedia ako na to. Nečudujem sa preto, že nevieš ako dokážu rómovia dostať 2 materské a rodičovské na dvojčatá. Napr. jedno dieťa z dvojčat od neplnoletej matky si osvojí stará matka. Na jedno dieťa dostáva všetky dávky ona, na druhé jej dcéra. Čo na tom, že obidve bývajú v tej istej domácnosti.
Podobných príkladov ako zneužiť zákon je tu veľa...
Zrejme sa vyznáš v zákonoch, nevieš však ako to chodí mimo tvojho okolia. Je mi preto ľúto, že osočuješ ostatné pisateľky, ktoré to majú rovno pred očami
@bleee ty kokso, tak to by ma fakt nenapadlo, čo tí naši romovia fakt už nevymyslia, to je sila 😠
Baby ti tu jiste poradi.. no ja si nemyslim ze mate na neco narok. Ty chod na brigadu a nepytaj penize od mamy..a sestra pokud ma uz aspon 15r muze taky brigadovat. Treba mamce pomoct i kdyby ste meli narok na neco..