Dobrý deň, som 16 ročná študentka. Čakáme s priatelom bábo a preto sa chcem spýtať na aké príspevky mám nárok ? Alebo nemám nárok na nič a budeme len tak prežívať ? Ďakujem Vám za pomoc
Nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa nevzniká maloletej matke, ktorá nemá súdom priznané rodičovské práva a povinnosti zákona o rodine.
@babika1923 dostanes prispevok pri narodeni babatka + ten priplatok ako napisala @xlucia, na matersku narok nemas, kedze si nepracovala, mas narok len na rodicovsky pripevok- 190 eur mesacne + mas narok na rodinne pridavky 22 eur mesacne, ak tvoj priatel pracuje moze si uplatnovat danovy bonus - 20 eur mesacne, lenze kedze nemas 18 rokov, budes si musiet vybavit pre seba zastupcu,, ty nemozes ani prijimat peniaze, ani nic podpisovat, lebo nemas 18, takze bud si urcis zastupcu -napr. mamu, ktora bude tieto prispevky dostavat, alebo ak sa s priatelom zosobasite (da sa cez vybavenie sudu aj ked nemas 18) -keby ste sa vzali zastupcu nepotrebujes, na vsetky tie prispevky by si mala pravo ty, ak sa ani nevezmete a ani nebudes mat zastupcu, nebudes mat narok na nic 😒 ale zastupcu si budes v tom pripade musiet vybavit aj tak, lebo ak nie si vydata, otca ti do rodneho listu nezapisu bez tvojho podpisu a kedze nie si pravne sposobila,nemozes to podpisat ty, len ak tvoj zastupca
ja som si tieto veci vybavovala tyzden po 18. teda som to mala nastastie dobre nacasovane 🙂 ale kamoska sa v 16-tich vydavala a @biancarv ak si urci zastupcu, alebo sa vyda, ma narok aj na priplatok
Ahojte, chcela som založiť podobnú diskusiu, ale ked už tu taký nadpis je, tak dám dotaz sem. (zadavateľke myslím už bolo poradené, tak snáď sa nebude hnevať 🙂 )
Môj problém je taký. Pred 2 mesiacmi som ukončila VŠ, mám 27 rokov. Nebývam v mieste svojho trvalého pobytu, som 150 km odtial. Z istých dôvodov som sa nemohla dostaviť domov, tak som sa nebola zahlásiť na úrade práce, keďže to sa musí v mieste trvalého (TB) bydliska. Chystám sa zmeniť si TB, ale ešte tak nemôžem spraviť asi dva týždne, kôli určitým právnym úkonom, ktoré ma ešte čakajú ohľadom nehnuteľnosti. Hneď ako dostanem správu že môžem, pôjdem si pobyt prehlásiť + všetky ostatné veci (zdravotka, úrad práce atd). Bojím sa ale, či preto, že som teraz vlastne už tretí mesiac "nič" tak nebudem mať potom nárok na rodičovský príspevok + rodinné prídavky. Budem musieť niečo doplatiť, aby som o ne neprišla? Prosím viete mi niekto v tomto poradiť? Bola som aj na sociálke sa pýtať na túto vec, ale odpovede som sa nedočkala.. Ďakujem
koran nebudes mat narok na MD, ale nie kvoli TP ale kvoli poisteniu , na RP narok mat budes aj na pridavky
Kcem sa opitat mam 16 rokov porodila som 15 a bola som vibavovat kocikove a porodne a povedali ze nemam na to narok preco?
Dobrý deň chcem sa tu informovať mám 17 som tehotná. Vôbec neviem či mám narok na materskú. Ale idem na súd aby my schválili manželstva teda moj snúbenec my odkúpi jeden rok . Budem mať po tomto rozhodnutí súdu právo aj na materskú?
na socialke si musis vybavit ze ta bude zastupovat dospely, asi mama. mas narok na prispevok pri narodeni dietata plus priplatok, ak sa dozije 28 dni. no a ked nastupis na matersku 6 tt pred porodom, tak si mozes vybavit rodicovsky prispevok, ked na matersku narok nemas. no ak ak tvoj je priatel starsi a niekde pracuje niekde, myslim ze je zamestnany, tak si moze on, ak sa vezmete myslim... ze vtedy mozete mat aj pridavky na dieta cca 21e