Na aké dávky by som mala nárok pri druhom dieťatku?

1mimka18
15. nov 2023

Ahojte mám otázku. V čase keď som otehotnela som uz nebola mesiac zamestnaná ale platila som si dobrovoľne poistenie. Mala som nárok na tehotenské, materskú a teraz poberám vyšší rodičak. Čo v prípade žeby sme chceli druhé dieťatko? Na čo by som mala nárok, malý má rok a pol. Prípadne čo urobiť aby som mala nárok znova na materskú a vyšší rodičak. Alebo to mám nárok automaticky? Ďakujem

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@1mimka18
Chapem ze sa na to nepytas, ale je rozumne mat druhe dieta, ked nemas pracu? Nie je lepsia alternativa nastupit do prace, aspon 2-3 roky si odrobit a z prace ist na dalsiu matersku?

lucka_ke
15. nov 2023

musíš znova získať 270 dní nemocenského poistenia - buď sa zamestnáš alebo si budeš platiť dobrovoľné nemocenské poistenie

1mimka18
autor
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 nie 🙂 my sme na Tom finančné dobre. A druhé dieťatko chceme teraz nie o 5 rokov.A prosím pýtala som sa nieco iné.

1mimka18
autor
15. nov 2023

@lucka_ke berie sa do úvahy aj to poistenie čo mi trvalo počas tehotenstva a celej materskej? 😊

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@1mimka18 Tu nejde len o financie ale aj tvoje uplatnenie na trhu prace.

1mimka18
autor
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 prosím nerieš čo sa tá netýka. Ďakujem 🙂

lucka_ke
15. nov 2023

berie sa obdobie dvoch rokov pred ďalším pôrodom

1mimka18
autor
15. nov 2023

@lucka_ke čiže sa musím znova poistiť ano? Inak by som mala nárok len na nižší rodičak aj keď teraz poberám vyšší? 😊

lucka_ke
15. nov 2023

áno

lucka_ke
15. nov 2023

alebo by mohol ísť na materskú manžel a on by mohol poberať potom vyšší RP

aurora33
15. nov 2023

@1mimka18 ak ste na tom finančne dobre, prečo sa pýtaš takéto veci?

milanemila
15. nov 2023

@1mimka18 ist do roboty je to velmi jednoduche ;)

zuzanockamt
15. nov 2023

@1mimka18 Keď ste na tom finančne dobre, tak je jedno, či dostaneš alebo nedostaneš o pár stoviek viac alebo menej. Netrvá ti NP, nemáš TPP, nie si v OL, takže obnoviť NP na minimálne 270 dní pred nástupom na MD. Inak máš nárok na nižší RP (mimochodom tiež slušná suma pre človeka, ktorý nič do systému neodvádza) + prídavok na dve deti a manžel na DB.

klarissa25
15. nov 2023

@1mimka18 keď ti nejde o financie na čo riešiš kadejaké príspevky? Však ti to môže byť jedno....

1mimka18
autor
15. nov 2023

@aurora33 lebo ma to zaujíma preto. ;) a prečo to zaujíma teba?

kylie1983
15. nov 2023

A co ked su na tom dobre? Nechápem co tu niektoré riešia, aj my sme na tom dobre a brala som matersku aj rodicak, ved nie sme milionári 🤦🏽‍♀️ Skúste sa naučiť odpovedať na otázku.

romi2706
15. nov 2023

@zmrzlinka2021 to že niekto pracuje pred materskou mu predsa nezaručí že prácu bude mať aj ďalej po dvoch deťoch 💁‍♀️ a síce zákonník práce hovorí jednu vec, vieme že v praxi to často býva inak. Takže len toľko k tvojmu komentáru

aurora33
15. nov 2023

@1mimka18 mna tiež zaujíma prečo človek, ktorý tvrdí, že je na tom finančne dobre sa tu ide informovať čo má urobiť, aby mu vyšli lepšie dávky. Dobre vieme že to nie je len zo zvedavosti, skôr o vychcanosti, však? 🙂

popoluskaxy
15. nov 2023

Moje nervy….človek sa opýta a tu hneď moralizovanie… čo keď si chce deti užiť čím skôr, alebo vie, že už by sa jej dieťa neskôr nepodarilo mať (kvôli veku)? Čo keď nebude mať možnosť niekam nastúpiť o rok, dva? Nebude pracovná pozícia voľná? Potom bude čakať, kým bude mať prácu, potom bude musieť odrobiť aspoň rok. A povie si, teraz už dieťa nejak nedám…nechcem prísť o prácu, prvé mám v škôlke…

danyelia
15. nov 2023

@aurora33 Och, že je to o vychcanosti...🤦🏼‍♀️ Prečo by nemal človek využiť finančné príspevky, keď má na nich nárok? Čo Ti vadí na tom, ak si mama s malými deťmi finančne prilepší v dnešnej neľahkej dobe peniazmi na ktoré má, ašte raz - nárok? Lebo tento Tvoj komentár mne pripadá taký o závisti 🙂 Či je na tom finančne lepšie či nie, všetkých po tom je prd. To už len dávky v hmotnej núdzi spoluobčanom a nakupovať vrtuľníky je v pohode, či? No toto nevadí nikomu...

danyelia
15. nov 2023

Jaaaj, a trištvrtina odpovedí tu, ,,načo sú Ti peniaze, keď si na tom finančne dobre a ,,môže Ti to byť jedno,, - a od veci komentáre, veď keď ste také milionárky, rozdajte svoje rodičáky a materské chudobným rodinám 😃

aurora33
15. nov 2023

@danyelia kebyze ma nárok tak to dostane automaticky a nemusí sa tu vypytovať koľko a čo ma zaplatiť nie? Nezávidím, len mi lezú na nervy takéto špekulantky.

kylie1983
15. nov 2023

@aurora33 Hej? Automaticky? Tak to asi žijem v inom štáte sak tu co si sama nezistis to nemas 🤦🏽‍♀️

dadis
15. nov 2023

@1mimka18 Podla mma, ak stihnes nastupit na matersku do 3 rokov - tak nic robit nemusis - narok sa ti bude ratat z obdobia pred prvym dietatom. Tak to bolo pred 14rokmi - malo to ludovy termin - retazova materska. Mam skoro 2r rozdiel medzi detmi a mala som maximalnu matersku pri orvom dietati a tu druhu tusim v rovnakej vyske (ta uz maximalna nebola, lebo za 2roky sa zvysovala macimslna vyska - ale mna sa to uz netykalo, kedze sa mi to ratalo ako pri prvom), ak si dobre pamatam 😬..ale ja som bola zamestnana cely ten cas - tak v tom moze byt rozdiel

aurora33
15. nov 2023

@kylie1983 myslím tak, kebyže je normalne zamestnaná a podobne. Túto autorka nie je a očividne špekuluje.

danyelia
15. nov 2023

@aurora33 ...že Teba to trápi, veď jej to nemáš zaplatiť Ty zo svojich vlastných peňazí 😉 Aj tie špekulantky si si mohla odpustiť.

lilinka88
15. nov 2023

@dadis reťazena materská je o Tom,že pracovný pomer trvá a žena ide plynule MD-RD-MD... Pokiaľ jej už pracovný pomer netrvá, nejde o retazenu materskú a nárok za jej aktuálnych podmienok nemá

dadis
15. nov 2023

@lilinka88 Aha, dakujem za vysvetlenie, nie je to spravodlive..

lilinka88
15. nov 2023

@dadis nevidím dôvod, prečo by mala mať nárok na dávku zo systému, pokiaľ do neho nič neprispieva (hovorím vo všeobecnosti o že e, nie konkrétne autorka)... Ak pracovný pomer žene skončil počas MD, resp RD a chce mať opäť nárok, môže si sama platiť dobrovoľne poistenie, prispievať tam do systému a znova dostávať materské

dadis
15. nov 2023

@lilinka88 Mnoho zenam skonci pracovny pomer tesne pred/pocas trvania MD - napriklad aj z dovodu popularnych zmluv na dobu urcitu. Pricom zamestnana zena pocas MD/RD tiez nic neprispieva do systemu, je poistencom statu. Preto to je nespravodlive. Lebo ta si odvody z rodinneho rozpoctu platit nemusi.