Ahojte mám otázku. V čase keď som otehotnela som uz nebola mesiac zamestnaná ale platila som si dobrovoľne poistenie. Mala som nárok na tehotenské, materskú a teraz poberám vyšší rodičak. Čo v prípade žeby sme chceli druhé dieťatko? Na čo by som mala nárok, malý má rok a pol. Prípadne čo urobiť aby som mala nárok znova na materskú a vyšší rodičak. Alebo to mám nárok automaticky? Ďakujem
musíš znova získať 270 dní nemocenského poistenia - buď sa zamestnáš alebo si budeš platiť dobrovoľné nemocenské poistenie
@zmrzlinka2021 nie 🙂 my sme na Tom finančné dobre. A druhé dieťatko chceme teraz nie o 5 rokov.A prosím pýtala som sa nieco iné.
@1mimka18 Tu nejde len o financie ale aj tvoje uplatnenie na trhu prace.
@zmrzlinka2021 prosím nerieš čo sa tá netýka. Ďakujem 🙂
berie sa obdobie dvoch rokov pred ďalším pôrodom
áno
alebo by mohol ísť na materskú manžel a on by mohol poberať potom vyšší RP
@1mimka18 ist do roboty je to velmi jednoduche ;)
@1mimka18 Keď ste na tom finančne dobre, tak je jedno, či dostaneš alebo nedostaneš o pár stoviek viac alebo menej. Netrvá ti NP, nemáš TPP, nie si v OL, takže obnoviť NP na minimálne 270 dní pred nástupom na MD. Inak máš nárok na nižší RP (mimochodom tiež slušná suma pre človeka, ktorý nič do systému neodvádza) + prídavok na dve deti a manžel na DB.
@1mimka18 keď ti nejde o financie na čo riešiš kadejaké príspevky? Však ti to môže byť jedno....
A co ked su na tom dobre? Nechápem co tu niektoré riešia, aj my sme na tom dobre a brala som matersku aj rodicak, ved nie sme milionári 🤦🏽♀️ Skúste sa naučiť odpovedať na otázku.
@zmrzlinka2021 to že niekto pracuje pred materskou mu predsa nezaručí že prácu bude mať aj ďalej po dvoch deťoch 💁♀️ a síce zákonník práce hovorí jednu vec, vieme že v praxi to často býva inak. Takže len toľko k tvojmu komentáru
Moje nervy….človek sa opýta a tu hneď moralizovanie… čo keď si chce deti užiť čím skôr, alebo vie, že už by sa jej dieťa neskôr nepodarilo mať (kvôli veku)? Čo keď nebude mať možnosť niekam nastúpiť o rok, dva? Nebude pracovná pozícia voľná? Potom bude čakať, kým bude mať prácu, potom bude musieť odrobiť aspoň rok. A povie si, teraz už dieťa nejak nedám…nechcem prísť o prácu, prvé mám v škôlke…
@aurora33 Och, že je to o vychcanosti...🤦🏼♀️ Prečo by nemal človek využiť finančné príspevky, keď má na nich nárok? Čo Ti vadí na tom, ak si mama s malými deťmi finančne prilepší v dnešnej neľahkej dobe peniazmi na ktoré má, ašte raz - nárok? Lebo tento Tvoj komentár mne pripadá taký o závisti 🙂 Či je na tom finančne lepšie či nie, všetkých po tom je prd. To už len dávky v hmotnej núdzi spoluobčanom a nakupovať vrtuľníky je v pohode, či? No toto nevadí nikomu...
Jaaaj, a trištvrtina odpovedí tu, ,,načo sú Ti peniaze, keď si na tom finančne dobre a ,,môže Ti to byť jedno,, - a od veci komentáre, veď keď ste také milionárky, rozdajte svoje rodičáky a materské chudobným rodinám 😃
@1mimka18 Podla mma, ak stihnes nastupit na matersku do 3 rokov - tak nic robit nemusis - narok sa ti bude ratat z obdobia pred prvym dietatom. Tak to bolo pred 14rokmi - malo to ludovy termin - retazova materska. Mam skoro 2r rozdiel medzi detmi a mala som maximalnu matersku pri orvom dietati a tu druhu tusim v rovnakej vyske (ta uz maximalna nebola, lebo za 2roky sa zvysovala macimslna vyska - ale mna sa to uz netykalo, kedze sa mi to ratalo ako pri prvom), ak si dobre pamatam 😬..ale ja som bola zamestnana cely ten cas - tak v tom moze byt rozdiel
@dadis nevidím dôvod, prečo by mala mať nárok na dávku zo systému, pokiaľ do neho nič neprispieva (hovorím vo všeobecnosti o že e, nie konkrétne autorka)... Ak pracovný pomer žene skončil počas MD, resp RD a chce mať opäť nárok, môže si sama platiť dobrovoľne poistenie, prispievať tam do systému a znova dostávať materské
@lilinka88 Mnoho zenam skonci pracovny pomer tesne pred/pocas trvania MD - napriklad aj z dovodu popularnych zmluv na dobu urcitu. Pricom zamestnana zena pocas MD/RD tiez nic neprispieva do systemu, je poistencom statu. Preto to je nespravodlive. Lebo ta si odvody z rodinneho rozpoctu platit nemusi.
@1mimka18
Chapem ze sa na to nepytas, ale je rozumne mat druhe dieta, ked nemas pracu? Nie je lepsia alternativa nastupit do prace, aspon 2-3 roky si odrobit a z prace ist na dalsiu matersku?