Můžou mi snížit mateřskou?

luciko
22. máj 2012

Ahojte, maminky, mám takový dotaz. právě mi přišel dopis, že mi snižují mateřskou (a to až o 60eur). odůvodnili to tak, že malému bylo 20 měsíců a kvůli některým dalším úpravám v zákoně. čekáme druhé bábo, takže si vůbec nedokážu představit, jak s touhle sumou měsíčně vyjít. manžel sice vydělává, ale jeho výplata padne na hypotéku a poplatky. nemáte někdo zkušenost? děkuji

elka74
22. máj 2012

taký je zákon, mne to prišlo tiež..

fialkaa
22. máj 2012

Znizili ti rodicovsky prispevok, nie matersku a ano po 20 mesiacoch veku sa rodicovsky znizuje na nejakych 194 eur, z povodonych cca 250. Ked sa ti narodi druhe babo, budes mat zase narok na matersku, ak si pred prvou MD pracovala urcity cas. Zalezi vsak od toho, kedy na MD nastupujes. ale kedze pises, ze uz si tehu a maly ma 20 mesiacov, malo by ti to vyjst, ze budes opat poberat matersku.

gapa
22. máj 2012

súhlasím s fialkaa, ide o rodič.príspevok z upsvar, nie o materské zo soc.poistonve.
jTeraz mamičky poberajú od začiatku rodič.príspevok už len 194eur (či cca tak), len mamičky, ktoré začali poberať 256eur, tak tým ponechali ešte túto vyššiu sumu podla starého znenia zákona, ale len do 20mesiacov veku dieťaťa, odvtedy poberajú ako ostatné mamičky len tých cca 194eur.

amandamath
22. máj 2012

Mamicky s o par mesiacov mladsimi detmi zacinali na 190Eur rodicovske vsetky, takze nejde ani tak o znizovanie ako vyrovnanie. Skor ste vo vyhode ako nevyhode.

andreah25
22. máj 2012

Ahoj Lucka, gratulujem k druhému tehotenstvu 🙂. Znížili Ti rodičák, ja mám tých 194 od začiatku, takže si ešte využila posledné obdobie toho zvýšeného, no taký už nebude. Neboj pri druhom budeš mať ešte nejaký čas materskú, tuším teraz 60% základu mzdy čo si mala v práci (teda ak si pred prvým tehotenstvom pracovala) a potom pôjdeš znova na rodičák, no už od začiatku len na 194 mesačne. Neboj, prachy boli aj budú a vždy sa to nejako spraví, zbytočne sa tým nestresuj. Držím palce 🙂

nibiru
22. máj 2012

mne dosiel zniženy už tento mesiac ale židne oznamenie mi nedošlo.jasne že je to menej neviem v ktorom si mesiaci ale kedze si mala zvyšeny rodičovsky pravdepodobne si mala aj matersku ak si slate u rovnakeho zamestnavatela v tom pripade budeš poberat znovu mamtersku skus pri ziadosti ktoru budes odovzdavat v zamestnani poziadat peronalistku aby plat navysila budes mat vyssiu matersku nakolko je predpoklad že za 3 r. čo si doma by sa ti plat zvyšoval.taktiež možes ist na matersku 8tt pred porodom čiže skor vtedy sa ti ale zastavy vyplacanie rp neviem na aky datum mas stanoveny termin porodu rp mas za cely kalendarny mesiac matersku za dni takze sa može stat že vyhodnejšie bude aby si šla tych 6tt pred porodom.