Muž SZČO na materskej

keithy
26. feb 2024

Ahojte žienky, má tú niektorá z vás chlapa živnostníka, ktorý išiel na materskú tento rok? Chcem sa spýtať ako to je s vykonávaním živnosti po jeho nástupe na materskú. Všade na internete sa dočítam, že živnosť môže vykonávať, jeho brat bol tiež celý čas v práci...a dnes mi na socialke povedali, že živnosť vykonávať nesmie, a ak áno, tak nič nesmie mať v tom období vyfakturovane...co si teraz určite každý zamestnávateľ vezme na triko...

lienka.7
26. feb 2024

@keithy nie, nemôže. Podpisuje tam nejaký papier k tomu. Materska je náhradou prijmu, nema pracovať ale starať sa o dieta. Ešte "kedysi" to tolerovali, ale keďže sa vyrojilo takýchto "statajucich" sa živnostníkov ako húb po daždi, tak to proste zakázali. Keďže v reali sa to zneužívalo na "prilepsovanie si".

muchacici
26. feb 2024

@keithy Hmm 🤔 Neviem ti presne odpovedať, len pridám moju skúsenosť. Ja som SZČO a bolo mi povedané, že normálne môžem pracovať. Ale ja poberám iba rodičovský príspevok, materskú nie

lienka.7
26. feb 2024

@muchacici pri RP sa normálne moze pracovať. Obmedzené je to iba pri materskej. Preto ty môžeš.

keithy
autor
26. feb 2024

@lienka.7 Ved tak som to aj nasla na internete, že výhodou poberania materskeho SZCO je že môže pracovať, aby sa vykompenzovalo platenie odvodov. Ved on ako živnostník zarobí cca 1700€ mesačne, ale odvody mu stále vychádzajú minimálne. A keďže sa výška materskeho ráta z odvodov, je to len niečo okolo 450€. Ako to ma byt náhrada príjmu? Hoci nezaplatí odvody v tom čase...to sa o tu dávku neoplatí ani žiadať.

keithy
autor
26. feb 2024
deedol
26. feb 2024

ja som mala MD (zo zavislej cinnosti) aj RD a som aj szco. prijmy mi chodia s oneskorenim, takze urcite nejaky prisiel aj pocas poberania MD. nie som vsak zivnostnicka, nefakturujem, cize sa ma netyka to "v obdobi MD nefakturovat".
bolo to par rokov dozadu, takze sa mohlo nieco zmenit, preto sa radsej opytaj. ale po skusenostiach so socpoist by som neriesila nic ustne. opytaj sa pisomne a nech ti daju pisomne aj odpoved aj so znenim zakona, ktory to zakazuje.

alenah31
27. feb 2024

@keithy @lienka.7 pani na soc. poisťovni sa mýli - SZČO nemusia počas materskej dovolenky svoju živnosť rušiť ani pozastaviť. SZČO na materskej môže mať aj v roku 2024 neobmedzený príjem z podnikania a materské sa tým nijako nezníži. Krátená nebude ani dĺžka materskej dovolenky. Vláda chce takýmto spôsobom vychádzať v ústrety ženám a mužom, aby nemuseli zbytočne meniť predmety podnikania, rušiť alebo nejakým iným spôsobom obmedzovať živnosť. Určite si jej prizvukovala, že je manžel SZČO?

keithy
autor
27. feb 2024

@alenah31 áno, na tento článok som ju odkazovala, ona mi povedala ze to sú všetky "podvody". Dala mi papier, že muž musí napísať cestné vyhlásenie že nebude pracovať, a nesmie v tom čase vyfakturovať žiaden prijem. Sama povedala, že mi ukazuje ako "odrbat" systém. Tak ešte nie sme rozhodnutí ci ideme vôbec žiadať o dávku.

darvvana
22. aug 2024

@keithy dobrý deň, chcem sa opýtať, ako ste nakoniec dopadli ? Išiel manžel na materskú a ďalej fakturoval? Ďakujem za info 🙂

keithy
autor
22. aug 2024

@darvvana nie, nešiel. Nechcelo sa nám riešiť zbytočne opletacky a materská by mu vyšla aj tak hrozne nízka. Len otcovsku dostal za 14 dní 230€, a síce za tie dva týždne neplatil odvody, za zvyšné dva platil 120€...taky výsmech pre tých zivnostnikov...co už.

milanemila
22. aug 2024

@keithy moja zlata ty vysmech pre zivnostnikov 🤦🏼‍♀️ sa chod pozriet na nejaku kalkulacku, kolko zaplati zamestnanec na odvodoch+ este zamestnavatel za TPP cloveka s rovnakym prijmom ako tvoj muz, kt plati minimalne odvody a este mas tu drzost sa stazovat :D

kimina21
23. aug 2024

@milanemila ked je to podla teba take vyhodne SZCO,tak aj ty rob ako SZCO,nikomu sa nebrani,ked sa mu to zda vyhodnejsie ako na pracovny pomer.

milanemila
23. aug 2024

@kimina21 dakujem za uzasnu ponuku uplne mimo :D 🤦🏼‍♀️ kazda praca ma svoje vyhody aj nevyhody, ale ak som si vedoma ze platim minimalne odvody (co je vyhoda kedze zvysne peniaze kt by zaplatil ako TPP moze napriklad investovat a zabezpecit si super dochodok, kdezto TPP nema v tomto na vyber), tak sa nebudem tvarit, ze ake je nefer mat nizsiu matersku (alebo inu davku) ako niekto, kto zaplati x nasobne viac na odvodoch.
Pokial viem, tak si kazdy slobodne moze vybrat druh prace, comu predchadza zvazit si pozitivne aj negativne stranky a nie ze chcem mat minimalne povinnosti, ale maximalne prava :D

keithy
autor
23. aug 2024

@milanemila prosím? Neplatí žiadne minimálne odvody. Tento rok sú odvody do soc 293€ a zdravotná už na 160€ šplhá. A výplaty ma tak 1500€. Tento rok je posledný rok ako živnostník, pretože stále všetko zvyšujú, a v konečnom dôsledku zarobí menej. Lenže ako robotník ma problém nájsť si prácu, kde by ho aj zamestnali, všetci chcú len živnostník.
A neviem o tom, že by sme si potykali, nie som TI žiadna "moja zlata". 🫶

milanemila
23. aug 2024

@keithy potykali sme si, lebo take su pravidla modreho konika, tak si ich precitaj ;)
A ja neviem ci mas rozdvojenu osobnost alebo si ani nepamatas vo pises 🙈

lienka.7
23. aug 2024

@milanemila toto je tu úplne bežné... každý chce len cucat a cucat, ale keď ma niečo zaplatiť...prečo by vlastne niečo mal platiť???

lienka.7
23. aug 2024

@keithy len aby si mala prehľad, aké odvody sa platia pri mzde 1500€ brutto.
Zamestnanec + zamestnavatel platia OVELA viac, ako "chudacik" živnostník...

vevapeto
23. aug 2024

@keithy hoci nie tento rok, ale v r.2022, muž bol na materskej a normálne na živnosti, aj fakturoval. Neviem, či odvtedy sú zmeny ale vtedy s tým problém nebol.

simca06022011
23. aug 2024

@keithy nie je to vysmech, je to proste tak dane. Kto plati minimum dostane minimum.
Drzat sa treba toho co je napisane v zakone, nie oc povie pani na socialke. Inak kedysi davno sa nesmelo fakturovat, ale obchadzali to szco "zamestancom", vlastne pracoval zamestnanec = fakturovalo sa. Teda moj chlap na MD nebol, ale pocas Pn napr podniaknie sa nezasekne, ide to dalej, faktury bezia... :D
A hlavne plus pre vacsinu szco nie je ta davky.. ale usetrene odvody na SP a ZP za dane obdobie. A ak si platis viac, aj davky su viac..
Nechapem preco sa u nas rozmohlo kadejake davky, a pomoci v kuse poberat.. aj dnes od rana.. tam prispevok, hentam prispevok pomaly na vsetko. By som to zrusila vsetko. na md ma byt jedne rodic, pol roka s dietatom, potom rd a vybavene, na co je dobre ze sa otec hodi na MD a AJ TAK pracuje? :D

milanemila
23. aug 2024

@simca06022011 myslienka za MD pre chlapa bola, ze zena ide do prace a muz sa realne o dieta stara. Cize aj muz buduje blizsi vztah k dietatu a aj zena nevypadne na tak dlho z prace, plus muz vidi, ze to naozaj nie je dovolenka. Lenze to by sme nemohli byt na slovensku, aby to tu ludia neodzubavali pre davky navyse 🤷🏼‍♀️

simca06022011
23. aug 2024

@milanemila ja viem aka bola myslienka, ale je to hlupost na nase pomery.. nechapem ako vobec ich to mohlo napadnut a este aj bez riadnych pravidiel a kontroly. To je take ako ked pocujem teraz o prispevkoch kadejakych na pohreby, prvakov, a ja neviem co.. to uz fakt sa nedokaze nik o svoje deti/pribuznych, proste o svoje zavazky, postarat bez toho aby tahal peniaze a davky na kazdy prd? Potom sa neumerne zvysuju vydavky statu a zdieraju sa na odvodoch a poplatkoch vsetci... ako viem, ze ma za to vela ludi ukamenuje.. ale ja to proste nechapem. otec ma pracu a pracuje, ma pracovat, matka chce pracovat po md, alebo neskor, o rok, dva, moze, dieta da do jasiel, skolky... miesto davok, mali zabezpecit viac zariadeni pre deti. nechce byt mama na MD, bude otec samozrejme, ale nie dvaja. tak otec nech ide potom na rodicovsku, s rodicovkym prispevkom, tak ako by bola mama dalej doma :D

milanemila
23. aug 2024

@simca06022011 ja s tebou uplne suhlasim. Hovorim uz dlho, ze namiesto davok vselijakych az pomaly kym dieta nejde do skoly, nech radsej stavaju skolky aby zeny mohli ist do prace, lebo zas chapem, ze ked niekto zarobi 800e a za sukromnu skolku zaplati 500e, tak radsej ostane doma ked do statnej skolky dieta nevezmu a pobera nejaku davku 🤷🏼‍♀️
Ono je to europsky standard vela tychto veci, kt teda maju zmysel a v statoch s inou mentalitou normalne funguju bez zneuzivania.

anna_anicka83
23. aug 2024

@darvvana Ahoj, my riešime. Pani na úrade povedala, že by pracovať nemal. Ale napríklad my máme situáciu, že ja idem do roboty a manžel robí iba víkendy, čiže počas týždňa bude doma so synom, vyprevádzať dcéry do školy/škôlky. Keď povedal, že berie cez víkendy aj rodinu, tak povedala, že to je v poriadku. Tak netuším. Dal si žiadosť o MD. Ale on teda priznáva reálne príjmy, čiže platí viac, aj MD mu vychádzala lepšie ako RD.

anna_anicka83
23. aug 2024

@milanemila No vidíš. Ja reálne od pondelka do práce idem. Keďže muž je SZČO, cez týždeň robiť nebude, iba víkendy. Príjmy priznáva, platí naozaj dosť do poisťovní, tak si myslím, že pol roka by nárok na MD mať mohol.

milanemila
23. aug 2024

@anna_anicka83 ale ved to je uplne v poriadku vasa situacia a nieco take nikto tu nerozporuje. Ty si v praci, muz sa bude starat o dieta. Ty si cez vikend domu, muz pracuje. Muz dostane matersku aka mu prinalezi vzhladom na odvody. S tymto nikto problem nemoze mat 🤷🏼‍♀️

anna_anicka83
25. aug 2024

@milanemila No, ale majú. Asi vzhľadom na tých špekulantov, ktorí išli na MD iba papierovo. Čiže, chlap, ktorý sa cez týždeň stará o dieťa do 3 rokov, ešte rieši aj 2 staršie a po vikendoch robí musí oblbovať, aby dostal to, čo mu vlastne patrí. To mi príde nespravodlivé.

darvvana
25. aug 2024

@anna_anicka83 tak to asi nebude problém, keď úradníčka povedala že to je v poriadku. No nestanovia presné pravidlá a proste bude sa špekuľovať, tisícky mužov, ktorí sú na materskej, robia ďalej aj tak… takže práca na čierno, alebo vyfakturujú až po skončení materskej. Tak to proste je na SK. Oficiálne žiadny príjem nemajú a hotovo.