Muž na materskej

danii2
30. okt 2016

Chcem sa opytat ako je to presne s materskou dovolenkou pre manzela.Mimentalne mi skoncila materska a msnzel pracuje.Chcela by som,aby poberal matersku,ale samozrejme pracoval dalej.Niekde som citala,ze treba zmenit zmluvu,ale neviem ako presne to urobit.

2010lubo
30. okt 2016

Tak toto Ti asi poradia v Socialnej poistovni.

nivea777
30. okt 2016

@danii2 da sa pracovat,ale musi mat inu zmluvu u toho isteho zamestnavatela,tusim pisali aj to,ze musi to byt ina pracovna pozicia...alebo u ineho zamestnavatela.. uz to tu bolo riesene par krat

2010lubo
30. okt 2016

aaaha, tak to je supis
l.

mom311
30. okt 2016

@2010lubo tam jej velakrat neporadia,lebo niektore tetusky o tomto ani netusia a potom robia problemy.
@danii2 bud sa dohodne so zamestnavatom,ze mu ponukne novu poziciu cize bude mat podpisanu novu pracovnu zmluvu,pretoze z tej 'povoodnej' pobera materske. Alebo si najde novu pracu inde alebo ke zivnostnik a tam problem nema vobec.

jamika27
30. okt 2016

@danii2 ked sa ti skončila materská, manžel môže nastúpiť tiež - má na to nárok, ale počas poberania materskej nemôže mať iný príjem (oficiálny - iba ak načierno) - čiže nemôže pracovať ani pod iným typom zmluvy. Ani ty ani on nemôže počas poberania MD pracovať. Rodičovský ktorý sa dostáva po ukonení MD áno - popri ňom pracovať môže.

nivea777
30. okt 2016

@jamika27 moze pracovat ale nemoze pracovat na tu istu zmluvu z ktorej pobera MD

jamika27
30. okt 2016

@nivea777 ty kks a naozaj, teraz to googlim - men bolo na SP jasne povedané, že nemôžem mať príjem

jamika27
30. okt 2016

tak potom beriem môj príspevok späť ... myslela som si že o tom viem dosť ...

ceresnovci
30. okt 2016

Ak je na MD tak nemoze pracovat- 2x sa za neho odvadzaju odvody, socialka zdravotne, a i.

nivea777
30. okt 2016

@ceresnovci plati to iste co som napisala 11:57 : moze pracovat ale nemoze pracovat na tu istu zmluvu z ktorej pobera MD

sara07
30. okt 2016

môže pracovať ale len na dohodu , nemôže pracovat na prac. zmluvu cez ktoru si uplatnuje cez nemocenské poistenie materskú dávku
a na dohode je lepšie ked má napísané iné pracovné zaradenie

nivea777
30. okt 2016

@sara07 kludne aj na TPP,nielen na dohodu..

danii2
autor
30. okt 2016

@nivea777 Cize musi mat ine pracovne zaradenie alebo v ramci Holdingu ho zamestna ina spolocnost?A ako to spravit,najprv ukoncit,v ten den nastupit na MD a na dalsi zacat novu? Ci ako?

nivea777
30. okt 2016

@danii2 podla mna to netreba ukoncit..skor by som sa dohodla so zamestnavatelom,ze mu da zmluvu na dobu urcitu tak aby to vyslo pokial skonci MD a potom nastupi po MD naspat do stareho zamestnania..a nova zmluva musi byt na inu pracovnu poziciu/zaradenie..

mom311
30. okt 2016

@danii2 moj manzel takto bol na MD a aj pracoval. Novu zmluvu a nastup na MD treba dat s jednym datumom. Napr. 1.11 nastup na MD a k 1.11 nasupi na nove pracovne miesto na dobu urcitu pokial mu bude trvat MD. Ak je ochotny zamestnavatel,tak to urcite treba vyuzit.

mom311
30. okt 2016

@jamika27 preto som hned na zaciatku pisala vyssie nech sa na SP nechodi radit,lebo nic nevedia a este ta aj poletu a znevyhodnia. Moj manzel musel tetuske ppdrobne vysvetlit na co ma narok a ako to treba urobit a skoro odpadla,ze sa s takym este nestretla (pracuje v BA). A pptom este neverila,ze si to musi overit s kolegynou. A prijem mozes mat. To tiez zbytocne strasila a niektori si to stale myslia,ze ak dostanu coni len 1€ od zamestnavatela,tak im vezmi matersku. To uz nie je pravda. Ja som toez dostala premie dodatocne,na ktore som mala narok a o matersku som neprisla.

2010lubo
30. okt 2016

aaaaaaaaaaaaaha

jamika27
30. okt 2016

@mom311 super, dobre vedieť, ja niekedy žasnem nad týmto štátom a to som si myslela, že som už celkom dobre informovaná

mom311
30. okt 2016

@jamika27 my sme takto žasli s manzelom,ked sme to vybavovali. Fakt sa opati sa poradit radsej tu alebo na inej stranke a na SP ist uz pripraveny,lebo vam vezmu aj to, na co mate narok,lebo tetuska si to tak mysli. 😕

mom311
30. okt 2016

@2010lubo dufam,ze ste z toho v pozitivnom soku? 😁

3009
30. okt 2016

@danii2 tak ako písali tu niektoré žienky, pracovať môže na novú zmluvu a poberať MD. Musí to byť nová zmluva, nakoľko z tej starej bude vyplácaná MD. Musí to byť ukončené v jeden deň a v ten istý deň nová zmluva. Moja dcéra takto bola tiež na MD, že pracovala a brala MD. Musela mať novú zmluvu. V deň kedy bude končiť materská mužovi, tak bude pokračovať pracovať podľa starej zmluvy. Dcéra sa na to pýtala na SP v BA a tam jej to pekne vysvetlili ako je to, takže netreba sa toho báť. Toto rovnako platí pre ženy aj mužov, ktorí chcú brať MD a zároveň pracovať.

evitka83
30. okt 2016

Prosim ako je to potom so zenou, pokial sa nevrati do roboty, zatial co muz pobera matersku? Zostava na neplatenej RD? Treba nieco nahlasit zamestnavavatelovi? Dakujem

sara07
30. okt 2016

nájdite si blog od Mihála tam to presne rozpisujem aj to že prémie aj odmeny môže dostat človek ak je na matereskej
treba to využit kým to nezatrhnú zase

corny112
6. nov 2016

baby stale to nejak nechapem chceli by sme to tak s priatelom urobit ze by som sla na matersku na pol roka a potom by som sa musela vratit do zamestnania nakolko nemam zmluvu na neurcito a nikdy ani nebudem mat a chceli by sme aby siel on na matersku a staral sa o dieta. Len nechapem on je zamestnany na TPP ma zmluvu na neurcito vsak by siel na pol roka on na matersku a potom sa normalne do prace vratil nie ked aspon trochu to dieta podrastie

evittam
6. nov 2016

@corny112 A comu teda nerozumies? Ak ti skonci MD a ty sa chces vratit do prace tak sa vratis a priatel pôjde na MD.