Musím pozastaviť živnosť, aby som mala nárok na pandemický rodičák?

lindusss2016
7. jan 2021

Prosím, vie mi tu niekto poradiť? 17.1.bude mat malý 3 roky, čiže mi končí nárok na RP. Počas celej RP mám otvorenú živnosť, na ktorú však nič nevykazujem. Viem, že ak chcem, aby mi plynul aj pandemický rodičák, nesmiem byť zamestnaná na žiadny pomer. Moja otázka znie: Musím živnosť zrušiť alebo pozastaviť, aby som mala nárok na pandemický? Ďakujem za všetky odpovede.

viera
7. jan 2021

.

desore
8. jan 2021

To je absolutna hlupost, ze nemozete byt zamestnana...existuje HPP subezne s SZCO...z coho Vam vyrataju OCR, ked ste zo zivnosti neodvadzali do socialnej poistovne???

lindusss2016
autor
8. jan 2021

@desore ale ja sa pytam na nieco uplne ine. Na pandemicky rodicak, nie ocr, doteraz som bola normalne na rodicaku, takze odvody za mna platil stat.

monulik_t
17. apr 2021

@lindusss2016 Dobrý deň, môžem sa prosim spytat ako ste to doriešili? Od decembra sa doťahujem s našim úradom prace. Minuly rok som si založila živnosť no z dôvodu pandemie som nemala žiadny príjem. To som im dokladovala cestným vyhlásením tak ako chceli. Peniaze ale neprišli tak som sa tam ozývala a vraj kvoli živnosti mi to neschvália, lebo tam môžem mat nárok na OČR. Na OČR som samozrejme nárok nemala keďže odvody som prvý rok neplatila ale napriek tomu som žiadosť o OČR podala a zamietavé stanovisko som poslala na úrad práce. Odpísali mi že je to ok. Nasledujúci mesiac ale peniaze zas neprišli. Opäť som sa ozývala a tvrdili že mi ho nevedia priznať, lebo živnosť je aktívna. Tak som ju k 1.3. pozastavila, no další mesiac opäť peniaze neprisli. Včera som s nimi písala a tentokrát mi odpísali že stále trvajú na tom že kvoli živnosti mi to neschvália a mám si žiadať o pomoc plus pre živnostníkov. Na tu ale nemam nárok, pretože neviem preukázať že mi klesli prijmi keďže som žiadne nemala. Netusim už ako z tohto kucurkova. Na oficiálnej stránke je jednoznacne napísané že živnosť aktívnu môžem mat ale treba cestné vyhlásenie že nemam príjem. To som zdokladovala, spravila som všetko naviac čo odo mna chceli a aj tak stále nič. Prosim, ako sa to vyriešilo Vám? Dakujem veľmi pekne za odpoved!

lindusss2016
autor
18. apr 2021

@monulik_t no mnr kamoska z up poradila, ze mozem mat zivnost aktivnu, ale nesmiem mat prijem. Den pred synovymi narodeninami mi ale volala, ze zmenili vyhlasku a ze musim zivnost zrusit, tak som ju zrusila a peniaze mi chodia. Zial, vyzera to tak, ze tam s nimi nic nevyhadas 😔 smutne naozaj

alzbeta222
26. apr 2021

@lindusss2016 a náhodou nevieš ako by som to mohla urobit ja?
Mám živnosť aktívnu a malý príjem, dcéra mala 24.4. 3 roky. Ak teraz pozastavim živnosť tak mi pride pandemicky? Alebo už je neskoro a mala som to pozastaviť do 24.4. (jej narodenín)
Ďakujem 🙂

lindusss2016
autor
27. apr 2021

@alzbeta222 netusim, treba zavolat na up