Dobry den, mamicky. Nevedeli by ste mi poradit s nasledovnou vecou? Moj syn bude mat 3 roky v decembri 2014, do skolky ho prijali od septembra 2014. Ja som momentalne s nim na RD, inac som vedena u zamestnavatela ako mamicka na RD. Chcela by som sa opytat, ci musim nastupit do prace hned v septembri, ked pojde maly do skolky (na 8 hodin), alebo budem moct zostat do skoncenia RD doma? Dakujem velmi pekne.
záleží na tom,ako sa dohodneš so zamestnávateľom,resp. ako ste sa dohodli.ak ste dohodnutý,že nastúpiš,ked bude mať tri roky a on ti bude držať dovtedy miesto,je jedno,kde je tvoje dieťa.na jednej strane,ak môžeš,tak sa vráť do práce,momentálne stále platí (otázne je do kedy),že môžeš aj pracovať,aj poberať rodičovský,takže.........................je to len a len na dohode.na druhej strane,bude fajn zo začiatku,kým si syn zvykne byť doma a poriešiť záležitosti okolo úradov,škôlky,prípadne choroby a pod.......................
Ja si zase myslim, ze mozes zostat doma. To je tvoja vec, ze pojde do skolky skor. 🙂
nastupit nemusis, mozes ostat do 3 rokov veku doma, pojde ti normalne rodicovsky
Podľa zákona je to tak, že ak dieťa nastúpi do škôlky, ty strácaš na rodičovský nárok. V praxi to funguje tak, že to dieťa tam môžeš kľudne dať. Zo škôlky by ťa nikto nemal nahlásiť. Pozor na závistlivé mamičky čo o tomto vedia, tie ťa môžu nahlásiť na UPSVAR. Viem o maminke z malej dedinskej škôlky, čo tam dala 2 ročné dieťa a nenahlásil ju nikto. Zatiaľ ďalšia mamina z mesta sa mi sťažovala, že dala 2,5 ročné dieťa do škôlky a prišli na ňu dve udania. Tá však medzitým nastúpila na materskú s druhým dieťaťom, takže udania boli bezpredmetné a prakticky si ju len preverili. Takže urobiť to môžeš, ale ak niekomu ležíš v žalúdku a vie o tomto zákone, tak riskuješ, že ťa udá.
Stefka33 nestras ju 🙂 O rodicak nepride... Rodicovsky normalne dostava, ci je s dietatom doma alebo pracuje do 3 rokov veku dietata..
Mozes ho dat v pohode do skolky... narok na RP mas stale az do dovrsenia jeho troch rokov .... je to tak v zakone, nemusis ist pracovat ...nie je to nijako podmienene ...
takze @stefka33 ti dala nespravne info .. tym sa neriad .... takto je to uz par rokov ...
presne ako ti pise @maznacik007 ... kludne do 3 rokov bud doma aj ked drobec nastupi do skolky uz v septembri .... ja som tak doma az do maja 2014 a moj drobec chodi do skolky od septembra 2013... a ak nemusis nehrn sa do prace, uvidis ze bude lepsie ak budes k dispozicii ak drobec ochorie .... my sme boli na tom od septembra tak, ze 1 tyzdne v skoke, 2 tyzdne doma ... neviem si to predstavit, ako by mi toto toleroval zamestnavatel ... 😉
Ahojte. Trosku sa tu votriem. Mam narok na RD ked mala ma 5.2.19 3 roky a do skolky ma nastup 1.2.19? Alebo je lepsie radsej posunut termin nastupu aby som kvoli par dnom neprisla o RD. Dakujem
No podľa mňa by si určite mala ísť do práce.