Musím na materskú nastúpiť o 8 týždňov skôr?

nadka01
28. jan 2012

Ahojte kočky. Je pravda, že čakám dvojčiatka a som doma na PN na rizikovom. Mám však otázku, či MUSÍM na materskú nastúpiť skôr o 2 týždne oproti klasickej materskej alebo môžem aj neskôr napr. v 33 týždni ?. Keď aj tak som doma, zatial nemám žiadne potiaže a všetko je zatial ok. Ide mi skôr o to, že bude mi chýbať asi týždeň, aby som prekročila materskú do roku 2013 a ako slúbila vláda, budú každý rok navyšovať dĺžku materskej. Pre mňa znamená veľa byť s detičkami dlhšie doma. Nemôžem si bohužial dovoliť zostať s detičkami doma ako iné kočky 3 roky...

feb13
28. jan 2012

Nemusis. Vsetko zavisi od dohody s gynekologom. Na tlacivo sa napise len termin porodu nic ine a pred tym terminom mozes nastupit 42 az 56 dni, teda v ramci toho intervalu hocikedy. Ja som bola tiez na rizikovom ale az ku koncu, chcela som si vycerpat zvysok dovolenky a po nej som nastupila na matersku 7tt+3d pred terminom.

frick
28. jan 2012

@nadka01 no ale vláda síce sľúbila predlžovať materskú každý rok ale ako vždy svoj slub nedodržala takže sa nespoliehaj že by budúci rok predĺžili keď nepredĺžili tento rok ja som sa tiež tešila že mi MD bude trvať do marca a som sa prerátala A neviem ako to je teraz po novom a už vôbec ako je to pri dvojičkach viem že keď ženy nastúpili na MD neskôr ako bolo zo zákona dovolené napr. sa cítili dobre a chceli ešte pracovať sa im dokonca Md skrátila.Viem že sa dá nastúpiť 6 alebo 8 týždňov pred.Tým neskôr myslím napr 4 týždne pred termínom To som sa sama divila keď som to čítala že aká nespravodlivosť,že ešte neskôr nastúpiš a ešte si znevýhodnená tak si to radšej dobre pozisťuj.

cicimon
28. jan 2012

presne tak, netreba sa spoliehat, ze to predlzia, kym to nie je schvalene...

usacek79
28. jan 2012

tento rok sa MD predlzovat nebude, len dvihli davku o 5%..
a je takmer 100% iste, ze MD nepredlzia ani nabuduci rok - bola to totiz vylucne Radicovej agenda, Smer (a vlastne ziadna strana) vobec nema take plany a kedze Radicovej uz niet, tak su zrejme sny o 52 tyzdnovej materskej, co bol ciel postupneho zvysovania, uplne nerealne... Navyse v tychto pohnutych dobach, ked skor mozeme ocakavat, ze sa na socialne "istoty" bude siahat smerom nadol.. 😒

feb13
29. jan 2012

@nadka01 Inak ak budes mat dvojicky, materska je 43 tyzdnov nie 34. Ale ak ti ide o to aby ti materska trvala co najdlhsie (bez ohladu na to ci to vlada predlzi alebo nie) a nevadi ti zostat dlhsie na PN tak urcite chod az 6 tyzdnov pred terminom.