Musím ísť do roboty, kým bude manžel na materskej

janik090
11. dec 2018

Prajem pekný deň. Prosím vás ako to funguje keď žene skončí materská a chce ísť muž? Som na materskej a chcel by ísť na materskú manžel. Mne v práci stále trvá pracovný pomer na dobu neurčitú ale počas toho ako bude manžel poberať materskú ja sa nechcem vrátiť do práce. Len neviem ci nemusím odpracovať aspon nejaké hodiny za mesiac alebo je iná možnosť.chcela by som byť doma.

evittam
11. dec 2018

@janik090 Zbytočne zalozena diskusia. Uz ich tu mas zopar a aj odpovede na tvoje otazky. Napr."otec na materskej", "otec na materskej-zamietnute prípady".

Ty zostávas voči zamestnávateľovi na RD, avsak ak nemate druhé dieta nemozete byt od 30.12.dvaja ako poistenci štátu na jedno dieta, cize si budeš musieť platiť ZP.

ivu80
11. dec 2018

@evittam tak to mi je novinka o tom ZP, keďže plánujeme tiež že MM pôjde od februára na MD a ja budem doma.. takže ďakujem 😊

evittam
11. dec 2018

@ivu80 Ano je to novinka

topas103
11. dec 2018

@evittam no ja som bola minuly tyzden na zp lebo manzel tiez ide na rp a tam mi povedali ze sa nic neplati iba sa prihlasim ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

evittam
11. dec 2018

@topas103 Ano ale od 30.12.plati novela a to co pisem vyššie. Btw.preco by mal stať platiť odvody dvom ľuďom kvôli tomu, že sa starajú o jedno dieta....

ivu80
11. dec 2018

@evittam dáva to logiku,no.. náhodou nevieš o akú sumu ide? Či len to minimum?(nevyznám sa 😏)

evittam
11. dec 2018

@ivu80 No minimum cca 64Eur, od januára to bude o niečo viac

ivu80
11. dec 2018

@evittam ďakujem ešte raz 😊 keďže nám ide o najvyššiu materskú, to je nič.. len sa už teraz desím toho chaosu na ZP😬

topas103
11. dec 2018

@evittam a je aj ina moznost ako neplatit zp?

evittam
11. dec 2018

@topas103 Nie pokial mate len jedno dieta. Teda ano-ist do práce-tam platis aj ty aj zamestnavatel.

topas103
11. dec 2018

@evittam dobre ale teda v rocnom zuctovani by mi to mali vratit ked nebudem mat ziadny prijem nie?

evittam
11. dec 2018

@topas103 Ake vrátenie? Ty sa musis prihlásiť ako samoplatca. A platis z minima....RZ budeš mat na nule...

topas103
11. dec 2018

@evittam ale mam aj pozastavenu zivnost od 6/2018

evittam
11. dec 2018

@topas103 To je jedno.... Proste podla novely ucinnej od 30.12.2018 plati,ze ak otec ide na MD s jedným dieťaťom matka už nemôže byt prihlásena na to iste ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a musi si ZP zaplatit. Neviem co je na tom nepochopitelne. Stat už nebude dotovať dvoch ludi

chulieta
11. dec 2018

my sme tak teraz. manzel je na MD a ja som na predlženej starostlivosti o dieta, v praci mam neplatene volno a neplatim ani ZP, takmi povedali v poistovni, vybavovali sme to v septembri tohto roku.
ale ako čítam vyššie pojdem do poistovne si to preveriť, Kedže pani vyššie píše že je novelizacia od decembra tohto roku.

evittam
11. dec 2018

@chulieta Nechápem prečo mas v práci neplatene volno. Voči zamestnávateľovi si nadalej na RD. Dalsia co sa nechala oklamat. Zamestnávateľa nezaujima ci poberás RP alebo nie. A ano do 29.12.2018 to je mozne ako pises

miljak
11. dec 2018

@evittam prosim ta, ak mame dve deti do 6 rokov a muz by bol s mladsim na MD, mozem sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na toho starsieho? Aj ked uz bude chodit do skolky?

evittam
11. dec 2018

@miljak Ano ale do škôlky moze chodit len na 4h

meizynqa
12. dec 2018

@evittam prosim ta a ak je manzel uz na materskej a ja som evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, pride mi nejaka vyzva zo zdravotky ze od 30.12. mam platit poistenie ja, kedze do teraz som nic neplatila, ci to plati az na pripady ktore nastanu az odnoveho roka? dakujem vopred za odpoved

evittam
12. dec 2018

@meizynqa Nie nic ti nepride. Musíš ai to zariadit sama a plati to pre všetkých

meizynqa
12. dec 2018

@evittam tak to je vazne super, kebyze to tu necitam ako sa o tom mam akoze dozvediet? niekto si nieco znovelizuje a my obycajni ludia co s tym nepracujeme si to mame z prsta vycucat ze sa to zmenilo, urady by na to mali aspon upozornit. dakujem teda za odpoved este raz 🙂

evittam
12. dec 2018

@meizynqa Neznalosť zakona bohužiaľ neospravedlňuje....😉

weronca22
12. dec 2018

@evittam dakujem za info ohladom zmien od buduceho roku👌 otazocka.. Muz je na materskej do polky januara, potom idem poberat opat rodicak. Budu za mna zaplatene odvody do ZP za januar alebo alikvotnu cast mesiaca co som evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 r si mam zaplatit? Dakujem za odpoved

miljak
17. dec 2018

@evittam prosim ta, napises mi, kde to konkretne hladat - v akej novele? Dakujem pekne

janik090
autor
29. dec 2018

@evittam ako tak pozerám moja otázka nebola až taká zbytočná. Pretože všetko čo čítam tu som v žiadnej inej diskusii nenašla. Dakujem

evittam
29. dec 2018

@janik090 Este raz-urcite si zle hladala, nakolko je tu o tom diskusii viac než dosť. A viem to, nakolko v nich prispievam a radim.😉