Som na materskej dovolenke, poberam 194,70 + detský pridavok 22,54, chcem sa opytať či si to moze vybavit aj moj muz v praci,ci detsky pridavok mozu poberat obaja rodicia,alebo len jeden /nie sme zosobasení/. Dakujem za odpovede 🙂
ach neviem,pred dvomi rokmi muz pracoval na inom mieste,vtedy viem ze on dostaval tych 20 eur na dieta,a ja som poberala takisto ,tak neviem uz ani sama....a vcera mu v praci povedali,ze ak poberam ja,tak on by asi nemal,neviem ako to je.... 😒
Musite rozoznat co je pridavok na dieta a co je danovy bonus. Pridavok na dieta si moze uplatnit otec alebo matka dostavate to z uradu prace, samozrejme iba jeden rodic nie obaja, teda tych 22,54 eura . Potom je este danovy bonus, ktory si uplatnuje pracujuci rodic teda manzel , priatel ktory pracuje to je nejakych 20 eur mesacne.
Napr. u nás poberá daň.bonus priateľ a ja poberám rodin.prídavky. Čo sa týka daň.bonusu : Rodič si môže u svojho zamestnávateľa uplatniť nárok na daňový bonus (odpočítateľná položka z daňovej povinnosti). Dokladuje sa rodný list dieťaťa (originál na overenie + fotokópia), alebo oznámenie o narodení dieťaťa (originál), občiansky preukaz oprávnenej osoby. Pokiaľ má dieťa ukončenú povinnú školskú dochádzku a študuje, je potrebné predložiť potvrdenie o návšteve strednej, alebo vysokej školy (každoročne na začiatku nového školského roka)
Rozumiem,dakujem vám za odpovede 🙂
@sandrika1986 Pekný večer, chcem sa opýtať na ten daňový bonus...to vyplácajú raz ročne pri vyrovnaní daní? To je ono?ďakujem🙂
ja som teraz na materskej s druhym dietatom.ked som bola tehotna,starsia dcera chodila este do 9roc. takze danovy bonus som poberala ja.manzel na nu nemoze poberat,pretoze nieje jeho dcera.a ani ja ho nepoberam kvoli materskej.tak sa chcem spytat,ci musim aj tak odovzdat zamestnavatelovi potvrdenie,ze dcera navstevuje strednu skolu..dakujem ak mi niekto oddpovie,nemam s tym skusenosti.
my slim ze len jeden s rodicov