Môžu byť obaja rodičia na rodičovskej dovolenke, ak...?

sempra
11. feb 2020

Dobrý deň, môžu byť obaja rodičia na rodičovskej dovolenke s 1 dieťaťom, ak už manžel vyčerpal poberanie materského? Za akých podmienok? Len doplním, že po narodení dcéry som bola klasicky na materskej, potom rodičovskej a keď šiel manžel na rodičovskú a poberal materské, ja som si sama platila zdravotné, ostala som tiež doma. Dňa 19.1.2020 mu skončila rodičovská dovolenka, ale ostal naďalej doma, požiadal zamestnávateľa o predĺženie rodičovskej do októbra. Teraz nevieme, či môžem ja znova poberať rodičovský príspevok do 3 rokov veku dieťaťa alebo on a čo s tým druhým rodičom, ktorý nebude poberať rodičovský príspevok, aké sú jeho povinnosti voči úradom?
Manželovi predĺženie rodičovskej zamestnávateľ schválil, ale keď sa šiel spýtať na podrobnosti, tak všetky tetušky z personálneho boli mimo :D

evittam
11. feb 2020

@sempra Nemôžete byt obaja na RD s jednym dietatom. Ak otec poziadal o RD tak je na RD. Ty nadalej platíš ZP. Alebo ty na RD s poberanim RP a on neplatene voľno.

deedol
11. feb 2020

pridam sa s podotazkou - ak zostane otec na RD a matka si plati zdravotne poistenie ako samoplatca, tak je vlastne dobrovolne nezamestnana, nie?

siska53
12. feb 2020

@deedol ano.

proximaa
12. feb 2020

@deedol ak matka prerušila RD, pretože na MD nastúpil otec, neznamená to hneď, že je dobrovoľne nezamestnaná. Ak predtým pracovala vo firme, kde ju vedú ako pracovníčku na RD je stále zamestnaná, akurát si musí platiť odvody na zdravotku.

deedol
12. feb 2020

@proximaa no len ked prerusila RD, nemala by sa vratit do zamestnania? ci ma neplatene volno?

proximaa
13. feb 2020

@deedol v podstate v praci o tom vediet ani nemusia, neplatia za zenu ziadne odvody, ich to nic nestoji. A v niektorych pracach sa na toho polroka neoplati vracat a potom zase na RD. Ide iba o to, ze za nu vtedy neplati odvody ani stat, takze si to musi platit sama

deedol
13. feb 2020

@proximaa hej, to chapem, len som myslela, ze to zena "musi" oznamit v praci.

evittam
13. feb 2020

@deedol Ak PP trvá tak nie. Proste je samoplatca ZP nakoľko otec je na RD a pobera MP.
@siska53

evittam
13. feb 2020

@proximaa Tak neprerusila RD. Je stále na RD len nepobera RP co zamestnavatela nezaujima. Prepac skus si prečítat co si napísala-strasnu hlupost.😉
Voci zamestnávateľovi je nadalej na RD ak by ju prerusila tak to musí oznámiť zamestnávateľovi a bud nastúpiť, čerpať dovolenku, neplatene volno (so súhlasom zamestnávateľa), PN,....
Najskor treba rozlíšiť dve veci RD a RP.

evittam
13. feb 2020

@proximaa "Nemusi o tom zamestnavatel vediet (v podstate) ze prerušila RD lebo je nadalej na RD..."
👍🤣🤣🤣

evittam
13. feb 2020

@deedol A takto vznikajú dezinformácie. Co si pochopila?

veronikaszabova
13. feb 2020

@evittam no rady dala riadne teda 🙈

evittam
13. feb 2020

@veronikaszabova Tak uz som tu čítala všeličo. Bohužiaľ.

deedol
13. feb 2020

@evittam hehe no neviem, ci som pochopila. cize otec moze byt na RD (a poberat materske) a matka moze byt tiez na RD (a nepoberat RP)? obaja rodicia na RD na to iste dieta? (s tym, ze matka nie je poistenec statu ani na ucely SP ani ZP?)

evittam
13. feb 2020

@deedol Pocas poberania materskej otcom ak ma zena trvalý PP je voci zamestnávateľovi naďalej na RD len nemôže poberať RP a to zamestnavatela nezaujima. Ako to nezaujíma SP. Len ak ide o to iste dieta uz si musi matka platiť ZP.
Otec väčšinou nie je na RD nakolko pracuje na inu zmluvu.

sempra
autor
14. feb 2020

Nechápem jedno: prečo počas poberania materského otcom, môžu byť obaja na RD (s tým, že matka nemôže poberať RP a platí si zdravotné) a po vyčerpaní materského otcom už nemôžu byť? Matka by znova požiadala o RP a otec si bude platiť zdravotné. Veď takto by to malo byť právne ok, nie?

zuci770
5. jún 2020

Chcem sa opýtať prosím. Môže otec po skončení materskej nastúpiť na RD na staršie dieťa do 3 rokov a matka (matka nema nárok na MD ) od narodenia poberať na druhé novonarodené dieťatko tiež RD do 3 rokov . Čiže obaja rodičia na dve rozlišné deti na rodičovskej dovolenke ? Je to prosím možné ?

sempra
autor
6. jún 2020

@sempra ak by to ešte niekoho v budúcnosti zaujímalo, tak je to takto možné.

maciatkolulu
6. jún 2020

Podľa mňa ideál je nech sú doma obaja rodičia s jedným dieťaťom, poberajú dávky na všetko možné aj ocr minimálne do 6 rokov dieťaťa a potom nech plaču, ako nemajú prácu a sú diskriminovaní, samozrejme po reťazových porodoch😂😂😂😂

martina21
6. apr 2024

sama s dietatom na rodicovskej