Dobrý deň, môžu byť obaja rodičia na rodičovskej dovolenke s 1 dieťaťom, ak už manžel vyčerpal poberanie materského? Za akých podmienok? Len doplním, že po narodení dcéry som bola klasicky na materskej, potom rodičovskej a keď šiel manžel na rodičovskú a poberal materské, ja som si sama platila zdravotné, ostala som tiež doma. Dňa 19.1.2020 mu skončila rodičovská dovolenka, ale ostal naďalej doma, požiadal zamestnávateľa o predĺženie rodičovskej do októbra. Teraz nevieme, či môžem ja znova poberať rodičovský príspevok do 3 rokov veku dieťaťa alebo on a čo s tým druhým rodičom, ktorý nebude poberať rodičovský príspevok, aké sú jeho povinnosti voči úradom?
Manželovi predĺženie rodičovskej zamestnávateľ schválil, ale keď sa šiel spýtať na podrobnosti, tak všetky tetušky z personálneho boli mimo :D
pridam sa s podotazkou - ak zostane otec na RD a matka si plati zdravotne poistenie ako samoplatca, tak je vlastne dobrovolne nezamestnana, nie?
@proximaa Tak neprerusila RD. Je stále na RD len nepobera RP co zamestnavatela nezaujima. Prepac skus si prečítat co si napísala-strasnu hlupost.😉
Voci zamestnávateľovi je nadalej na RD ak by ju prerusila tak to musí oznámiť zamestnávateľovi a bud nastúpiť, čerpať dovolenku, neplatene volno (so súhlasom zamestnávateľa), PN,....
Najskor treba rozlíšiť dve veci RD a RP.
@evittam no rady dala riadne teda 🙈
@veronikaszabova Tak uz som tu čítala všeličo. Bohužiaľ.
@deedol Pocas poberania materskej otcom ak ma zena trvalý PP je voci zamestnávateľovi naďalej na RD len nemôže poberať RP a to zamestnavatela nezaujima. Ako to nezaujíma SP. Len ak ide o to iste dieta uz si musi matka platiť ZP.
Otec väčšinou nie je na RD nakolko pracuje na inu zmluvu.
Nechápem jedno: prečo počas poberania materského otcom, môžu byť obaja na RD (s tým, že matka nemôže poberať RP a platí si zdravotné) a po vyčerpaní materského otcom už nemôžu byť? Matka by znova požiadala o RP a otec si bude platiť zdravotné. Veď takto by to malo byť právne ok, nie?
Chcem sa opýtať prosím. Môže otec po skončení materskej nastúpiť na RD na staršie dieťa do 3 rokov a matka (matka nema nárok na MD ) od narodenia poberať na druhé novonarodené dieťatko tiež RD do 3 rokov . Čiže obaja rodičia na dve rozlišné deti na rodičovskej dovolenke ? Je to prosím možné ?
Podľa mňa ideál je nech sú doma obaja rodičia s jedným dieťaťom, poberajú dávky na všetko možné aj ocr minimálne do 6 rokov dieťaťa a potom nech plaču, ako nemajú prácu a sú diskriminovaní, samozrejme po reťazových porodoch😂😂😂😂
sama s dietatom na rodicovskej
@sempra Nemôžete byt obaja na RD s jednym dietatom. Ak otec poziadal o RD tak je na RD. Ty nadalej platíš ZP. Alebo ty na RD s poberanim RP a on neplatene voľno.