Môžu byť obaja rodičia na rodičovskej dovolenke?

jarulda
7. sep 2011

Zdravím. Chcela by som vedieť či sa niekde uvádza, že rodičovskú dovolenku nemôžu čerpať obaja rodičia v tom istom čase na to isté dieťa? Prípadne jeden rodič na jedno a druhý na druhé spoločné dieťa/obe do troch rokov veku/? Viem že nárok na rodičovský príspevok má len jeden z nich ale môžu čerpať RD povedzme každý u svojho zamestnávateľa? Ak áno ako je to v tom prípade so zdravotným poistením? Bude štát platiteľom poistného za oboch rodičov? A dôchodkové poistenie? Môžu sa prihlásiť obaja rodičia do SP ako osoby starajúce sa osobne riadne celodenne o svoje dieťa? Vďaka vopred za príspevky.

kaktusik007
8. sep 2011

@jarulda len jeden rodic smie mat rodicovsku dovolenku, bez ohladu na to, ci mate viac deti do troch rokov veku - akonahle je jeden rodic na dovolenke, druhy na nu ist nesmie....

no.. je to takto, len teraz v rychlosti neviem kde v § to konkretne je 😀 - ale mna to tiez zaujimalo tak som to kdesi vtedy vypatrala.... info stara necely rok, pochybujem ze sa zmenil zakon 🙂

jarulda
autor
8. sep 2011

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Tak tu sa pise ze na rodicovskej dovolenke kludne aj obaja naraz...len mna zaujimaju najma tie poistenia ci platia u oboch subezne?resp. ci sa niekde v zakone presne pise ze sa to vylucuje...

martinka30
8. sep 2011

mozu byt obaja rodicia sucasne na RD aj s jednym dietatom stat im plati soc.poistenie a zdravotne. ale iba jeden rodic dostane rodicovsky prispevok ten druhy nedostane ani fukaaa 😠 🙂

jarulda
autor
8. sep 2011

@martinka30 ktore poistenie socialne mas na mysli? dochodkove?
@martinka30 @kaktusik007a som sa akurat docitala ze dochodkove teda nie.... paragraf 22 ods.1 zakona o soc.poisteni: ....... Ak sa o dieťa uvedené v § 15 ods. 1 písm. c) a d) v tom istom období riadne stará viac fyzických osôb uvedených v § 15 ods. 2, povinné dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti vznikne fyzickej osobe, ktorá podá prihlášku na dôchodkové poistenie ako prvá......
Aj ked otazka znie nemozu byt obaja sucasne poistenci statu na ucely dochodkoveho poistenia ak sa jeden stara o jedno a druhy o druhe dieta obe do 6 rokov veku?
No v zakone o zdravotnom poisteni som sa k ziadnej takejto podmienke nedocitala...tak predpokladam nemal by byt problem...myslim

martinka30
8. sep 2011

@jarulda najlepsie bude sa osobe spytat.lebo o co nepoziadas to nemas v tomto super 😖 state. ja som dokonca zistila od kamaratky ze od veku dietata 2.4 roka sa da platit si pripoistenie na soc.poistovni nezamestnanecke vo vyske 50e/mes. po dobu 9 mes. potom ist na urad prace a oni ti daju potom na 9 mes. podporu vo vyske 1000 eur. tak tak ked si nezistis nikto ti neda vedet sa ti stat vykasle 😠

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...