Môžu aj ženu na rodičovskej posielať na pracovné pohovory?

5. jan 2024

Ahojte žienky. Som "nezamestnaná" , pred tým som bola na úrade práce ale stále som niečo robila, len to nebolo na papieri. Poslednych 8 mesiacov som si sama platila zdravotné poistenie. Medzičasom som otehotnela, termín mám v júli. Môžem sa ísť znovu prihlásiť na úrad práce aby som nemusela za seba platiť tu poistku ? Môžu aj ženu na rodičovskej posielať na pohovory či nie ? Ďakujem vopred za odpoveď

nela01
5. jan 2024

Samozrejme ze ta budu posielat na pohovory ved sa chces vlastne hlasit na urad o pracu.Je jedno ci si alebo niesi tehotna.Ano budu platit 🙂

januska12323
5. jan 2024

Byť na úrade práce = si vedená ako uchádzač o zamestnanie a kým nebudeš PN alebo na materskej platí pre teba všetko ako pre ostatných.

zojanka
5. jan 2024

Počas rodičovskej (keď sa dieťa narodí) ťa vyradia z evidencie uchádzačov. Od vtedy za teba bude platiť štát zdravotné do 3rokov dieťaťa, prípadne do 6 rokov. Ale ako tehotnú ťa samozrejme na pohovory posielať môžu.

melanta
5. jan 2024

Ako tu bolo spomenuté, na úrade práce nejde o evidenciu nezamestnaných ale o evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Takže každý evidovaný je povinný si hľadať prácu a chodiť na pohovory ak ho pošlú. Reálne záleží na tom, ma akú pracovníčku natrafíš. Či na takú, ktorá bude dôkladná a brať úplne vážne všetky povinnosti a podmienky. Alebo natrafíš na takú, ktorá ťa ako tehotnú nechá na pokoji.

autor
5. jan 2024

@januska12323 ďakujem vám veľmi pekne za odpovede veľmi ste mi pomohli, čiže keď si do júla ešte budem platiť poistku dobrovoľne, a v po pôrode sa pôjdem prihlásiť na úrad práce, vtedy ma už nebudú posielať na pohovory áno ? Ide mi presne o to aby som si nemusela počas troch rokov platiť poistku aspoň počas rodičovskej dovolenky.

domiklik
5. jan 2024

Áno môžu ta poslať na pohovor, ale neviem si predstaviť toho zamestnávateľa, ktorý by ta reálne aj zamestnal...

zojanka
5. jan 2024

Nie. Po pôrode nemusíš byť vedená na úrade ako uchádzač o zamestnanie. Počas rodičovskej dovolenky za teba platí zdravotné štát.
Na čas do pôrodu je na tebe či budeš evidovaná ako uchádzač alebo budeš samoplatca nanzdravotke.

autor
5. jan 2024

@zojanka prepáč že sa toľko pýtam 🙂 čiže do pôrodu nemusím riešiť úrad práce,budem si platiť poistku a po pôrode za mňa bude platiť poistné automaticky štát?

zojanka
5. jan 2024

Áno, pokiaľ budeš poberať rodičovský príspevok tak máš zdravotné platené.

lucka_ke
5. jan 2024

po pôrode si tri roky poistenec štátu, ak sa niekde nezamestnáš

kiki68
5. jan 2024

Mozu, ale pochybujem, ze nejaka Firma vezme tehotnu. To by bolanuz velka nudza, nakolko tehu moze kazdy den skoncit v nemocke a oni bez pracovnej sily. Ale tak nieco budes musiet vykazat pre urad

ibrunova
5. jan 2024

Prečo sa chceš po pôrode hlásiť na úrad práce?

autor
5. jan 2024

@ibrunova kvôli poistke, aby som si nemusela ďalej platiť sama zdravotné poistenie,ale už som to mala vysvetlené čo a ako treba urobiť 🙂

ibrunova
5. jan 2024

Na úrade si zažiadaš o rodičovský príspevok.

mili2016
5. jan 2024

Normálne sa choď zaevidovať, budú tá posielať na pohovory ale reálne tá už nikto nezamestná keďže si tehotná.

ibrunova
5. jan 2024

@mili2016 ale ona sa pýta, či sa má zaevidovať po pôrode.

whatever1
5. jan 2024

Chod sa evidovat, nemas sa coho obavat. Dones so sebou rovno aj tehotensku knizku. Tym sa im vyrazne znizi vyber potencionalnych zamestnavatelov, nemozu ta poslat nikde kde sa robi myslim viac ako 8hodin, ziadne smeny- nocne, fyzicky narocne prace kde nieco dvihas, kde sa fajci atd. A dalsia vec, ak by aj nieco nasli a na pohovore povies ze si tehotna, tak ta aj tak nevezmu.

whatever1
5. jan 2024

Po porode ta vyradia z evidencie uchadzacov a stat ti bude dalej platit zdravotku po dobu rodicovskej dovolenky.

mogaa
6. jan 2024

ty ale nie si na rodičovskej....ak sa prihlásiš na UP, budú za teba platiť zdrav.poistenie do pôrodu....potom si na MD/RD - vtedy za teba plat zdrav.poistenie štát..... ale do pôrodu ťa samozrejme posielať na pohovory budú, to že si tehotná neznamená že pracovať nemôžeš....počas MD a RD nie, vtedy sa ani nehlásiš na UP ako nezamestnaná,lbo nie si nezamestnaná ale oficiálne si na MD/RD......

venusa85
6. jan 2024

Teoreticky,ale prakticky to vyzerá tak,že ty ako uchádzač o zamestnanie sa budeš musieť v nejakých časových intervaloch hlásiť na UP,podpisovať sa a musíš doniesť doklad o tom,že si hľadáš prácu-majú na to aj tlačivá.