Ahojte moja otázka v nadpise je presne to čo sa chcem informovať. Dcérka poberá už 2 roky predĺžený rodičovský príspevok zo zdravotných dôvodov. Čaká nás predĺženie ešte o 1.rok. Už v minulosti som sa informovala ohľadom toho ako riešiť malej zdravotný stav,keďže plnohodnotne do práce vzhľadom na jej zdravie ísť nemôžem. Bolo mi povedané že zatiaľ predĺžený rodičovský príspevok zo zdravotných dôvodov do 6teho roku života a potom príspevok na starostlivosť alebo nejaké opatrovateľské.
Dcéra má vrodenú vývojovu chybu chrbtice - Diagnóza Q76.3 - Vrodená skolióza podmienená vrodenou chybou kosti,zakrivenie chrbtice 45 stupňov ,korzet plastový napráva na 30 stupňov,avšak po daní dole spadne naspäť,popri tom rôzne ďalšie choroby a chorobnosť je vysoká ,ale to beriem s rezervou chodí do škôlky. No má oslabenú imunitu,ma liečbu ,riešime výber mandle ,lebo jej to ohrozuje sluch, zistený syndróm.
Aká je však ďalšia možnosť ako postupovať? Čo sa poberá na deti s diagnózami ďalej? Treba sa informovať na ZŤP alebo tam kde chodím vybavovať predĺžený rodičák čo ďalej? Máte s tým niektorá skúsenosti kam ísť po predĺženom rodičáku a ako to funguje? Čo treba vybaviť? Pri chorej chrbtici sa ide rovno na ZŤP? Teda invalidný? Alebo to dieťa nemôže poberať do 18tich rokov a teda rodič poberá na dieťa len opatrovateľský príspevok ? Ďakujem za prečítanie. Pýtam sa dopredu ,lebo neznášam papierovačky a ak sa nájde niektorá ktorá toto rieši alebo riešila budem vďačná za každé info.
Jeden znamy mal zo 4 diagnozy,ine ale zavazne a opatrovatelsky im zamietli
ID je až od 18 rokov.Od 6 rokov je OP vybavuje sa na UPSVR.
pri opatrovatelskom sa riesi ci a nakolko je dieta samostatne v jednotlivych oblastiach ako napr.komunikacua samoobsluha.... a nie vzdy ho daju dieta bude v skole kedze ma povinnu sk. dochadzku a tam skor treba rok vopred riešiť podmienky a asistenta
Ahoj,žiaľ ako píšu vyššie, radšej čakaj ,že opatrovateľský vám zamietnu.take dg ,čo neodsúhlasili,rozum sa zastavuje.nema to nadväznosť na to,že sa poberal Predĺžený RP.opatrovatelsky má veľmi prísne podmienky
Ale určite podaj, nakoľko vám to môžu odklepnúť.
Poberá sa len opatrovateľský a možno nejaké kompenz.prispevky ,ako spomínali vyššie.
Spýtaj sa do akej výšky sa poberá ,aké máte možnosti a podľa čoho sa robí výmer.
Opýtaj sa ÚPSVaR.
A treba sa popýtať aj na zápise do školy ,keď pôjdete, či je reálne mať asistenta,ak to jej stav vyžaduje.nakolko si písala ,že navštevuje škôlku.
Len zo zvedavosti, ste v štátnej škôlke s asistentom?
Nie zatiaľ nie sme v škôlke s asistentom. Dcéru dali do triedy kde je len 15 detí. Pracujem len 15 hodín týždenne aj to keď je manžel s dcérou doma. Pracuje na 3zmenku tak aj to je problém. Tiež ma to napadlo ,že keďže malej diagnóza zahŕňa len čakanie a čakanie čo bude ,pretože rastie. Či by nebolo vhodnejšie požiadať o ZŤP po operácii ,teda až po samotnom zákroku. A potom aj opatrovateľské riešiť. Lekár ju mal prv operovať v 6tich rokoch,potom už to zrušil a dal na 3 roky a keďže korzet drží krivku na 30 ale len takto umelo,tak dokiaľ udrží ju dovtedy operácia nebude
U dievčat je to o to zložitejšie ,že sa odporúča operácia až po menštruácii. Bude to vážna operácia kde dostane dcéra tyče do chrbtice. Vždy mi je z toho zle keď si nato spomeniem,lebo máme hemivertebru,kde nikto nevie v akom stave je miecha. Ak bude nejak prirastená alebo niečo podobné ,tak je tam na 99percent poškodenie orgánov a smrť. Prípadne ochrnutie a ostane na prístrojoch 😔 teraz momentálne dcéra nevyzerá žeby jej niečo bolo,bolesti chrbta samozrejme má. Veď má poškodený. No nevidno to tak ,je to hlavne problém poškodených kostí. Vôbec sa v tomto nevyznám čo a ako sa rieši
Len nám bolo spomenuté že je možnosť poberať opatrovateľský a teda ZŤP že bude kvôli chrbtici. Preto je tá otázka či to skúsiť podať alebo na to kašľať a teda skúsiť to až po samotnej operácii 😔 nechcem dcéru nejak zaťažovať máme toho dosť. Každú chvíľku riešime buď choroby alebo sme niekde u lekára. Pre lekárov je jej poškodenie a syndróm ktorý ju len obtrel ojedinelý a je zaujímavá 😔 Toto bude jej tretia narkóza kde jej budú vyberať mandle a mne je z toho už strašne zle. Sama na tom nie som najlepšie zdravotne ani psychicky a stále niečo treba riešiť. Ďakujem za odpovede 🙏
Nie je to jednoduché, úplne ťa chápem, ja mám tiež dcérku na predĺženom RP s inou diagnózou.
Bodaj by nemuseli žiadne deti trpieť
My ale nejdeme žiadať o opatrovateľský
Ale určite žiadajte aj teraz , nie len po operácii.
Len treba byť pripravený, že nemusia to uznať.
Veľa zdravia želám a nech to dopadne ,čo najlepšie
Myslím, že invalidný môže byť schválený až keď dovŕši 18. Po 6tom roku len opatrovateľský, poprípade ešte kompenzácie. Ale to sa musíš informovať priamo na úrade. Prečo nemôžeš pracovať, keď dcéra chodí do škôlky? Aspoň skrátený úväzok