ahojte vie niekto poradit? nastupila som do prace, dcerka bude mat v oktobri 3 roky, ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav, sme sledovani u vela odbornikov. mam doma uz aj papiere, len neviem. o dcerku sa mi staraju babky, kym som v praci. do skolky malu nezoberu, aj kvoli tomu stavu aj kvoli tomu ze este nema tri roky a teda mi to aj riaditelky na rovinu povedali 😒
mam ziadat o predlzenu rodicovksu? mozem pripadne ziadat o nejaky prispevok na starostlivost? alebo?
dakujem za odpovede 🙂
Zamestnávateľ je na žiadosť zamestnanca povinný poskytnúť rodičovskú dovolenku do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku iba v prípade, že má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci osobitnú starostlivosť. Ide o chorobu a stav, ktoré sú uvedené v prílohe č. 2 k zákonu č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, ktoré podľa poznatkov lekárskej vedy trvajú viac ako 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov alebo je predpoklad, že budú trvať viac ako 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, a vyžadujú osobitnú starostlivosť. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa je aj choroba a stav vyžadujúce osobitnú starostlivosť, ak choroba a stav vylučujú schopnosť sústavne sa pripravovať na povolanie a vykonávať zárobkovú činnosť.
Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav sa nedá “vybaviť” - ani u zamestnávateľa, ani u pediatra. Posudzuje ho príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe písomnej žiadosti oprávnenej osoby, v ktorého kompetencii je vydať posudok o dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny opätovne posudzuje dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa podľa potreby, individuálne podľa charakteru choroby a stavu.
Ak dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, no rodič chce zostať doma dlhšie, nechce sa ešte vrátiť do práce, môže požiadať zamestnávateľa o neplatené voľno, avšak toto voľno nie je zamestnávateľ povinný poskytnúť: je to len na dobrej vôli zamestnávateľa. Ak mu neplatené voľno neposkytne, je potrebné požiadať o skončenie pracovného pomeru.
mozes ziadat o predlzenu rodicovsku kvoli nepriaznivemu zdravotnemu stavu. prispevky neviem, to ti povedia na socialke.