Prosim o radu, zijeme v Cechach uz 9 rokov,na Slovensku vsak mame trvaly pobyt . V CR sa mi narodil syn (3,5roka) a dvojicky( 4,5mesiaca). Porodne na syna som dostala zo Slovenska, mal vybaveny slovensky rodny list. Teraz chceme vybavit slovensky rodny list aj dvojickam. Na Slovensku mozeme ostat iba 2 tyzdne a na nete som citala, ze osobitna matrika ma cas na vybavenie slovenskeho rodneho listu 3 mesiace. No to bude dvojickam uz 8 mesiacov a porodne mi zanikne, kedze je do 6 mesiacov od narodenia. Zaujima ma, ci mozem ziadat o porodne aj s ceskym rodnym listom, ci mi to uznaju. O slovensky rodny list mozem ziadat v mieste trvaleho pobytu alebo priamo v BA na osobitnej matrike, kde je to rychlejsie? Dakujem za rady 🙂
to asi tazko, zbytocne si robis naroky ako mozes za ceske dieta ziadat na.slovensku peniaze za porod?? na cechach nedavaju porodne? a po novom, staci ze pracujes a byvas v inej krajine a u nas uz nemozes nic ziadat. Vela mamiciek to vyuzivalo trebars co zili v anglicku. Tam dostanes porodne len zajedno dieta, tak zadruhe ziadali tu, aj keby si porodila na slovensku, stale zijes a pracujes v cechach, z trvalym pobytom to nema nic spolocne. A este k tomu na ceske dieta??? na zamyslenie...
Ty chces peniaze od statu, v ktorom nebyvate, kde neodvadzate odvody, neplatite dane? Spravne to chapem? Neuveritelne. A naozaj, ako je napisane v odpovedi vyssie, fakt na zamyslenie....
ja som niekoľko rokov pracovala na slovensku, riadne platila dane, odvody a všetko a do zahraničia za manželom som sa presťahovala až po nástupe na MD aj to až v nejakom 35tt a na pôrodné som nakoniec nemala nárok. stále mám trvalý pracovný pomer na svk, s malým máme trvalé bydlisko aj zdrav. poistenie na svk, ale dieťa nemá pediatra slovenského
ale tiež nechápem, prečo si chceš žiadať pôrodne na slovensku, akože na základe čoho?
Normalne som v nemom uzase z vychcanosti niektorych ludi.. si ma normalne nas*ala @matkalc 😠
české dieťa? To som nepochopila. Ak sú rodičia slováci /čo asi sú/ či aspoň jeden ,tak dieta automaticky získava slovenské občianstvo. V prípade, že sú obaja slováci trvale žijúci v ČR tak to dieta ani české občianstvo nemá, iba slovenské. České občanství, nezíská tím, že se tam narodí.Takže kludne može byť české dieta slovák jak repa. Porodné nech žiada tam, kde platí dane a odvody. .........musím porozmýšlat za aké dieta mám považovať to naše. Či české /má aj občianstvo/ či slovenské / má aj také občiantvo/.
kedže v čechách pôrodné nieje prečo nepodojiť slovensko? 9r. je velmi dlha doba,neplatili ste si tu dane,zdravotne poistenie ani odody ale štat má dať niečo čo v štáte v ktorom žiješ,platíš dane,zdravotné poistenie nemate narok,presne pre taketo prípady neostane nám poctivým pracujúcim.
ano mozes. ja som rodila pred 4 rokmi v cechach kedze sme tam docasne byvali a na slovensko som nechcela ist rodit:( skratka dali mi tam cesky rodny list potom to slo do bratislavy tam sme dostali este slovensky rodny list a na jeho zaklade sme dostali porodne zo slovenska. ale vtedy som sa mohla rozhodnut ci chcem porodne z ciech alebo zo slovenska. jasne ze v cechcach to bolo len velmi malo takze som sa rozhodla zo slovenska zobrat porodne. dostali sme ho ale tie vybavovacky. priprav sa na riadny kolotoc chodenia po uradoch. rozne doklady zo slovenska, ciech a tak dalej. 🙂
ak budes mat otazky rada odpoviem🙂 a inak ak to vybavis priamo v blave mozno si to urychlis ale podla mna to trva minimalne 3 mesiace. aspon nam to tak trvalo....
mno, takto zneuzit system sa asi, bohuzial, da. Ale nie za 2 tyzdne. A je asi jedno, ci budete ziadat na svojej alebo specialnej matrike, lebo vasa to bude aj tak posielat na tu specialnu, ta je len jedna na Slovensku a odtial Vam to pride.
Od januara 2014 ti nárok zanikol zakon sa zmenil a ak fyzicky nezijete na Sk nemas ziadny nárok, musis vsetko dokladovat, podla europskeho zakona sa ma o dieta starat stat v ktorom dieta realne zije.
Rozum mi ostáva stáť.....rodiť tu nechcete ale peniaze zobrať vám neprekáža :(
Ani sa nenamáhaj, pôrodné na Slovensku nedostaneš. Od začiatku roku 2013 al.2014 nemá nárok na pôrodné matka, ktorá nemôže dokladovať svoje centrum záujmov na Slovensku (gynekolog, pediater, poisťovňa). O RL môžeš zažiadať na obyčajnej matrike a aj tak ho vybavuje špeciálna matrika, ta má na to tuším 2 mesiace.