Môžem žiadať o pandemický rodičovský príspevok?

amina15
29. okt 2021

Ahojte.Potrebujem radu.Môj syn bude mať v novembri 3roky.V práci mi povedali,že nevedia premňa dať robotu lebo nevedia dokady môžu byť otvorený lebo to je v reštaurácia.Neviem v takom prípade keď som zamestnaná môžem požiadať o pandemický príspevok ?a keď zlepšuje situácia by som sa vrátila do roboty.Mal niekdo skúsenosť s tým?

erikaa09
29. okt 2021

Narok nemas. Si zamestnana. A aj keby ti dali vypoved musis najpr vybrat podporu

sisa_s
29. okt 2021

@amina15 urcite nedostanes, ved mas zamestnavatela..nech ta necha na 80% platu doma, ked pre teba nema pracu, je to prekazka na jeho strane..alebo vypoved a podpora

danusa63
29. okt 2021

@amina15 máš nárok na pandemicku OCR len dieťa nesmieš dať do škôlky

tehotna40
29. okt 2021

@danusa63 prepáč ale toto ma tak vytáča, aká pandemicka OCR? Ona ma choré dieťa ? V tomto prípade tak ako píše @sisa_s. Je to prekážka na strane zamestnávateľa, takže 80% zo mzdy alebo vypoved a podpora v nezamestnanosti, poprípade nové zamestnanie.

tehotna40
29. okt 2021

@sisa_s ak jej dá výpoveď ku koncu októbra nebude mať v novembri uz nárok na pandemicky rodicak?

sisa_s
29. okt 2021

@tehotna40 nie som expert, ale naposledy tu baby pisali, ze prednost ma podpora...takze ak mas narok na inu davku, pandemicky nedostanes (musela by vratit peniaze, lebo to kontroluju spatne)

tehotna40
29. okt 2021

@sisa_s tiež si tak myslím, zato sa pýtam ci nevieš.

danusa63
29. okt 2021

@tehotna40 Žiadny zamestnávateľ ti teraz nedá 80% platu, povie ti, že nemá pre teba miesto a preradí ťa na takú pozíciu, čo s tvojou pôvodnou zmluvou nemá absolútne nič spoločné.

tehotna40
29. okt 2021

@danusa63 bohužiaľ, prišla taka doba, nič autorke nebráni si nájsť novú prácu. Poznám XY majiteľov restauracii a podnikov, ktorý teraz po tejto "korona kríze" pracujú v priemyselnom parku za pásom. Ale toto zneužívanie, že nevedeli čo s detmi a rodičmi chvalabohu konci, pretože to nemali nijako osetrene a sedeli doma na zadku aj ľudia, ktorý mohli ísť pracovať. OCR je na ošetrenie člena rodiny, nie nato, aby autorka sedela doma, lebo jej zamestnávateľ nemá pre nu prácu a ako som napísala, to je prekážka na strane zamestnávateľa, takže ma nárok na náhradu mzdy, a ak nie tak ukončí pracovný pomer a existuje podpora v nezamestnanosti.

amina15
autor
29. okt 2021

@sisa_s
@tehotna40 neviem ani ja sama.Volala som na úrad prace povedali mi keď dostanem výpoveď tak môžem dostať poberať pandemicky,lenže ja nechcem aby mi dali výpoveď.Podľa nariadenia vlády 102/2020 odsek 1a odsek 5 keď kvôli pandemii nevedia mi dať robotu tak mám nárok ale na úrad práce ani oni sami nevedia.

marryen
29. okt 2021

@amina15 to ti neodporúčam. Minule Krajniak o tom rozprával, že sa to preveruje a každá ktorá chcela " vybabrať so systémom " a mala nárok na podporu napriek tomu brala pandemický, bude ho vracať.

lienka.7
29. okt 2021

@sisa_s ano, pisali tu tak predtym, najskor podpora... aj ked fakt nerozumiem aky chce pandemicky??? Vsak pracu ma!!! To akoze vsetky bez skolky budu mat akoze pandemicky???
Ako k tomu pridu ine matky???

loginexistuje
29. okt 2021

@amina15 a kde mas dieta ? ak sa nedostalo do skolky mas narok na pandemicku OCR inak jedine dovolenku vycerpat alebo do prace alebo rozviazanie PP a na podporu
Na padnemicky nemas narok

@lienka.7 vacsina matiek na pandemickom rodicovskom ma deti v skolke a niektore uz aj v skole dalej nekomentujem

topas103
29. okt 2021

Takze takto: ak das ci dostanes vypoved mozes dostat pandemicky ale pozor nesmies sa prihlasit na urad prace do evidencie inak by si mala narok ak splnas podmienky na podporu. Tu si mozes vycerpat potom ak zrusia pandemicky.

loginexistuje
29. okt 2021

@topas103 musi dat vypoved pre koncom RD ale nasledne cerpanie podpory po pandemickom bude preverovane zo soc poist a zatial hovoria ze budu musiet pandemicky vracat ... takze tak

lienka.7
29. okt 2021

@loginexistuje fakt uz no comment ...
A este nech tu nadavaju na ciganov ako cucaju system 👎👎👎

amina15
autor
29. okt 2021

@lienka.7 neviem ani ja sama.Volala som na úrad prace povedali mi keď dostanem výpoveď tak môžem poberať pandemicky,lenže ja nechcem aby mi dali výpoveď.Podľa nariadenia vlády 102/2020 odsek 1a odsek 5 keď kvôli pandemii nevedia mi dať robotu tak mám nárok ale na úrad práce ani oni sami nevedia.
Takže ja len chcem vedieť ,že teraz ako mám postupovať.Tak potom dohodnem sa snimi na OCR ,ro som nevedela,že aj to je lebo zatiaľ som neriešila lem som počula o pandemickom

topas103
29. okt 2021

@loginexistuje urcite nie pokial nie je evidovana na up a nema ziadny iny prijem za tym si stojim

sisa_s
29. okt 2021

@topas103 pracujes na urade prace? Ved hovorili, ze spekulantky nejdu po podporu, aby mohli sto rokov poberat pandemicky, pricom ak maju narok (!) na podporu, tato davka ma prednost...

topas103
29. okt 2021

@sisa_s a kde je napisane ze sa musim prihlasit na up?

topas103
29. okt 2021

@sisa_s mne bolo na up povedane ze je to tak ok

sasa1310
29. okt 2021

@topas103 no takto. Vypisuješ pri žiadosti o pandemický rodičovský čestné prehlásenie, že nemáš nárok na nič ani na žiadnu dávku ani nie si zamestnaná. A keďže ona pri výpovedi bude mať nárok na podporu, tak už v tom čestnom vyhlásení zaklame. A klamať v čestnom prehlásení je už na postih. Nie len na vrátenie pandemického, ktoré isto bude vracať

sasa1310
29. okt 2021

@lienka.7 na terajšie matky sú aj cigáni krátky.

topas103
29. okt 2021

@sasa1310 no ja si aj tak myslim ze narok na podporu vznika po evidencii na up a k tomu ma(ju) nemoze nikto prinutit ak nechcem ci?

sasa1310
29. okt 2021

@topas103 nárok na podporu vzniká, ak dostane výpoveď. Pri evidovaní na UP sa už rovno žiada. Ona nárok už má pri výpovedi. Tak jej tak neraď, lebo ešte bude mať problémy. Klamať v čestnom vyhlásení je totiž priestupok
Keď ju nechceš, tak nežiadaš na UP. Ale nárok máš

topas103
29. okt 2021

no takze ako?

topas103
29. okt 2021

@sasa1310 vysvetli mi prosim ta ako ma donutia iat na podporu...

elanor
29. okt 2021

@topas103 pri ziadosti o pandemicky rodicak, podpisujes prehlasenie, ze nemas ziadny prijem, ani narok na ziadnu inu soc. davku.
Sice hlasit sa ako nezamestnany, resp. ako uchadzac o zamestnanie nieje povine, ale po vypovedi, resp. po ukonceni prac. pomeru, ak splnas podmienky mas narok na soc. davku.
Uz chapes, kde je pes zakopany?

lilinka88
29. okt 2021

@topas103 nedá mi nezapojit sa. Ty hovoríš o evidencii na úrade práce a uplatnení si nároku na dávku v nezamestnanosti. To ťa nemôže nikto donútiť. To však neznamená,že ten nárok nemáš. Ty si ho iba neuplatniš. Nárok ti vzniká akonáhle splniš podmienky

topas103
29. okt 2021

@lilinka88 dobre ale ja si ten narok mozem uplatnit do 2 rokov od skoncenia pp nemusim hned