Ahojte, pri nástupe na RD som zamestnávateľovi v písomnej žiadosti uviedla, že ho žiadam o jej poskytnutie do veku 3 rokov dieťaťa. Chcela by som RD však ukončiť skôr a v zákone sa píše, že musím túto skutočnosť oznámiť najneskôr mesiac pred jej ukončením. Vidíte niekto problém v tom, že v pôvodnej žiadosti som uviedla maximálnu dĺžku RD? Môže mi zamestnávateľ žiadosť o predčasné ukončenie (ak vôbec v tomto prípade použiť termín "predčasné") zamietnuť? Ak áno, kde sa to v zákone dočítam? VOPRED VĎAKA!
@henushka Môžeš, pred nástupom si informovala orientačne. Dôležité je ustanovenie § 166 odsek 3 Zákonníka práce, že písomne oznámiš zamestnávateľovi najmenej mesiac vopred deň skončenia rodičovskej dovolenky. Každý nový termín je aktuálnejší ako ten, čo si uviedla predtým. To čo si uvádzala pri nástupe na MD, bol predpokladaný termín návratu. Hold predpoklady sa menia
Nevidim v tom problem, podla mna zalezi vsetko na zamestnavatelovi, mozno ma presne na tu dobu nahradu.. a mozno sa potesi, musis sa informovat tam. Cize ak snimi dobre vychadzas dohodnite sa aj osobne, napis list a nastup... ak nie, tak mozes iba napisat, ze chces k tomu a k tomu dnu nastupit, ukoncit RD, poziadat, ze v povodnej ziadosti si chcela 3 Roky a preto nech ti potvrdia ci je to mozne... neviem o paragrafe ziadnom, ale zase neviem to naspamat... cize fakt najvhodnejsie bude dohodnut sa.. mozno ta vobec necakaju spat a bude ti lepsie ostat 3 roky doma, alebo si pomaly hladat z RD novu pracu... (ale to len cisto hypoteticky, netvrdim, ze to tak je!!)