Dobrý deň ,veľmi pekne by som poprosila o radu aby mi to niekto ujasnil...
Od decembra 2019 som na RD. V januári 2020 sa mi skončil pracovný pomer na dobu určitú(presne 2 roky)
Chcela by som sa opýtať :
1. Môžem si vybrať podporu pol roka s tým že RD prepiseme na manžela ( keďže nemal on materské ale ja ,bude RD nižší )
A keď áno ...po dobrati podpory a znovu prepisani RD na mňa bol by opäť RD ten vyšší?
2. Alebo mozem počkať a podporu si vybrať až po ukončení RD v 3 rokoch dieťaťa , poprípade keby bol retazovy pôrod až skončení RD po druhom dieťati .
3. Tým pádom že mi TPP skončil zaniká nárok na materské pri retazovom pôrode chápem správne ?
Vopred ďakujem
@alenah31 ďakujem veľmi pekne 🙂
Boli ste zamestnaná aj predtým, než ste nastúpili na PP na dobu určitú?
@draik Nie predtym som bola cca 3 roky v zahraničí
K bodu 2. pozor - pre posudenie naroku na podporu sa beru posledne 4 roky a z nich aspon 2 musi trvat poistenie v nezamestnanosti. Pokial tebe PP skoncil januari 2020, tak podporu si vyber do januara 2022, necakaj 3 roky kym ti skonci RD a toboz nie kym ti skonci mozna retazova RD. Lebo ak medzitym zas nenazbieras potrebne dni poistenia, tak nebudes mat narok na podporu.
Takze vycerpaj podporu teraz, RP nech zatial berie otec dietata a potom ho mozes prepisat znovu na seba.
@fokuska áno,tým pádom budem čerpať čím skôr teda ďakujem 🙂
1. áno
2. áno - opäť bude vyšší
3. nie - nárok na podporu je ak o ňu požiadaš do dvoch rokov po ukončení PP
4. áno - nárok na reťazové materské zaniklo