Môžem si po skončení RD nárokovať podporu a potom nastúpiť na neplatenú rodičovskú dovolenku?

oblivian
10. feb 2021

Ahojte,
v apríli (28.4.2021 bude mať syn 3 roky) sa mi končí rodičovská dovolenka. V práci chcem požiadať o ukončenie pracovného pomeru dohodou ku koncu mesiaca apríl a vybrať si 2 dni dovolenky (2 dni, lebo syn bude mať narodeniny 28.4. a potom sú ešte 2 pracovné dni v apríly - čiže ak sa nemýlim, dovolenku by som potrebovala na 29. a 30. apríla a na úrade by som mala byť zaevidovaná ako nezamestnaná od 1.5.2021).
Na podporu mám nárok. Budem sa musieť hlásiť na úrade aj počas poberania dávky v nezamestnanosti?
Potom by som sa chcela prihlásiť na "neplatenú RD", čiže ako osoba starajúca sa o dieťa do 6. roku. Dá sa na to prihlásiť hocikedy? Nemusí to byť pokračovaním riadnej rodičovskej dovolenky (plynulý prechod z jednej na druhú bez prerušenia)?

Budem vďačná, ak mi budete vedieť poradiť! 🙂

(1) Správne som uviedla dátumy v mojej žiadosti?
"Týmto si Vám dovoľujem navrhnúť uzatvorenie dohody o skončení pracovného pomeru podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce. Navrhujem, aby bol v písomnej dohode uvedený dátum 30. 04. 2021 ako deň skončenia pracovného pomeru.
Dovoľujem si Vás požiadať o súhlas s čerpaním dovolenky 29. 04. 2021 a 30. 04. 2021.
Zároveň Vás žiadam o vyplatenie náhrady mzdy za nevyčerpanú časť dovolenky.

(2) Budem sa musieť hlásiť na úrade práce (a nosiť opečiatkovaný papierik z miestnych potravín... 😀 ) počas poberania dávky v nezamestnanosti? Ako často?

(3) Dá sa prihlásiť na "neplatenú RD" po uplynutí nároku na poberanie dávky v nezamestnanosti?

Ďakujem! 🙂

lucka_ke
10. feb 2021

kedykoľvek do 6 rokov dieťaťa
zamestnávateľ s dohodou nemusí súhlasiť

nafka0483
10. feb 2021

@oblivian
1. Ano, mozes navrhnut takuto dohodu, ano datumy mozu byt take
2. Na urade prace sa prihlasis od 1.5. a na socialnej poistovni poziadas o podporu. Pocas tejto doby sa samozrejme, ze budes musiet hlasit a hladat si pracu - co budes dokladovat. V aktualnej situacii sa nechodi osobne, ale posielaju sa potvrdenia mailom a co so pocula, tak vraj aj menej casto (ale to mozno len od niektorych, neviem ci je to vseobecne dane).
3. Ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov sa mozes prihlasit hocikedy kym dieta nedovrsi 6 rokov, nemusi to na nic nadvazovat ani nie je podmienen nicim inym.

oblivian
autor
11. feb 2021

Ďakujem za odpovede! 🙂
Viete mi poradiť, ako je to v prípade, ak som sa odsťahovala a žiadosť o dohodu budem posielať poštou? --> Mám zároveň vyplniť a priložiť aj dve vyhotovenia dohody o skončení prac. pomeru, aby to v prípade súhlasu s mojou žiadosťou mohol zamestnávateľ hneď aj vyplniť, podpísať a poslať mi naspäť? Alebo mám počkať na jeho vyjadrenie k mojej žiadosti a až potom tú dohodu zvlášť poslať?

ivankalaco
5. jan 2022

@oblivian Ahojky, môžem sa ťa opýtať, ako si to potom riešila? Ja som zamestnaná, chcem dať výpoveď, aby som mala nárok na podporu , po jej vyčerpaní by som sa chcela vrátiť na neplatenú RD..dá sa to tak riešiť?