Môžem sa vrátiť späť na predĺženú rodičovskú?

evitka83
24. okt 2016

Ahojte, prosim o vyjadrenie kocky, ktore maju o tom znalost/skusenost, nie dohady. Dakujem
Moja otazka je...Je mozne vratit sa spat na predlzenu RD po nastupe do prace, z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata, ked uz raz RD ukoncim a nastupim do prace? Je moj zamestnavatel povinny akceptovat odporucanie posudkoveho lekara a nechat ma znovu nastupit na RD, alebo ma moze prepustit s tym, ze je to moj problem?

Dakujem za rady

saurian
24. okt 2016

@evitka83 podla zakonnika prace neviem ktory par presne je to tak, ze ak ma dieta dlhodobo nepriaznivy zdrav.stav (tzn mas posudok od posudkovej ze to tak je) a matka (resp rodic)ako zamestnanec poziada o rodicovsku dovolenku z dovodu nepriaz.zdrav.stavu, je povinny mu ju zamestnavatel poskytnu. povinny je do 6r (samozrejme su tam podmienky ze dieta nepr.zdr.stav ma, ze zamestnanec poziada, a ze plati prac zmluva). ulohu nehra to, ci zamestnanec medzitym pracoval alebo nie. zamestnavatel moze (ale nemusi) zamestnancovi s dlhodobo nepriaz.zdr.stavom dietata poskytnut rodicovsku dovolenku az do veku 8r.
v pripade ze ma rodic prac.zmluvu na dobu urcitu, tak konci prac.pomer dnom v zmluve.

evitka83
autor
24. okt 2016

Dakujem..Takze ta cast ALE neumusi, je v zakone?

saurian
24. okt 2016

@evitka83 no do 6r ak poziadas MUSI.
do 8r (teda ak by si chcela aj od 6r do 8r) vtedy moze. ale realne ti to ziaden zamestnavatel neurobi.

evitka83
autor
24. okt 2016

@saurian ok, dakujem