Môžem pracovať, keď som na predĺženej rodičovskej?

dianka318
16. feb 2016

Ahojte mamičky, mám predlžený rodičovský príspevok , ale už by som sa chcela zamestnať. Chcem sa opýtať, či sa môžem zamestnať na zmluvu keď poberám tento príspevok. Viem, že mamičky na materskej pracujú, ale či sa dá pracovať aj pri predlženej materskej. Ďakujem

certi
16. feb 2016

aaaanoooo

janette321
17. feb 2016

áno . ja mám predĺžený kvoli tomu že malinký je chorý a ešte mám aj živnosť ...

marcelatje
17. feb 2016

@dianka318 pocas RD sa pracovat mozes len neviem naco si si ju predlzovala ked chces ist do prace. Poznam mamicku ktorej to zamietli napriek tomu ze zdravotny stav jej dietata si to vyzadoval.

janka2501
17. feb 2016

@marcelatje
Aj ja som v praci a mam predlzeny RP na malu. Zial inak sa neda. Ucty treba platit. Ja malu u babky a dedka. Nie kazda vie vyzit len s RP.

janette321
17. feb 2016

@janka2501 presne tak . ja to mám jednoduchšie . s malinkým som 24 hodín denne . pracujem cez PC a mobil doma . aj keď väčšinou makám keď malinký spinká .....

marcelatje
17. feb 2016

@janka2501 ja chapem ze matka ide do prace. Ci uz kvoli peniazom alebo psychohygiene. Ale naco predlzovat RD? Ved to robia kvoli zdravotnemu stavu dietata a o to sa niekto statat musi.

janette321
17. feb 2016

@marcelatje to akože to dieťa nechá doma samé keď pôjde do práce ? či .....

certi
17. feb 2016

@marcelatje VED KVOLI peniazom...moje nervy....co na tom nechapes? aby dostavala RP aj popri plate....iba idiot by to nechal tak

janka2501
17. feb 2016

@certi
Ked by som mala zdrave dieta nerisim predlzenie RP,ale zial dieta mam chore,do skolky nesmie,lieky stoja dost,takze neviem preco si poniektore myslia ze ide len o peniaze. Ja musim byt v praci,chodim s malou k lekarom,som s nou v nemocnici,ale inak je u babky

marcelatje
17. feb 2016

@janette321 no to ja neviem 😨
@certi to akoze predlzuju platenu RD len tak? Kvoli peniazom???? A potom ti co to skutocne potrebuju mozu kukat cez prsty 😣 ja tiez pracujem ale z domu no nenapadlo by ma kvoli tomu predlzovat RD to je pre deti so zdravotnymi problemami alebo po novom je to na prilepsenie?

janette321
17. feb 2016

@marcelatje ale veď ak má predĺženú a má zdravé dieťa nedostane ani cent . načo by si predlžovala ak má zdravé dieťa a chcela by ísť aj pracovať . aj tak by mala iba plat z práce . a ak má choré dieťa tak ako ja tak sme každú chvíľu po lekároch . a ja by som nemohla ísť do normálnej práce kde by mi dávali stále voľno aby sme behali po doktoroch . ja mám živnosť už od roku 2007 spravujem si eshop a robím asistentku lektorke zákonov ( všetko cez net a telefón ) čiže mám dve práce ( a nemysli že som pri prachoch je z toho len pár eur na prilepšenie ) . a ver mi že som sa už 4 roky nevyspala . cez net makám aj v noci . lebo celý deň sa venujem malému a ako som písala robím najviac keď spí . ale vyžiť z 226 eur mesačne sa proste nedá . aj ten poondený príspevok 18 eur na zdravotné pomôcky a 33 eur na cestovné na doktorov vybavujem už ôsmy mesiac .... ver mi o nič si neprišla ...

janette321
17. feb 2016

@marcelatje a ešte doplním že tatkto choré dieťa potrebuje aj správy od doktorov pre úrady a každý doktor si za jeden papier pýta 20 alebo 15 eur a tento papier zdravotná poisťovňa neprepláca . takže si to môžeš platiť z tých 226 eur . môj malý má k tomu aj oslabenú imunitu . každú chvíľu je chorý a to ti nemusím písať koľko sa necháva v lekárni . cesta k doktorom - to nieje jedno mesto . chodíme od Piešťan , Trnava až po Bratislavu . na rovinu - keby nemám rodinu a dve práce tak som ... vieš kde ! a čo ešte tie ostatné mamičky čo im nemá ani kto pomôcť ... lebo štát si myslí že 226 eur nám stačí !

bianca
17. feb 2016

a potom sa divime kam speje tento stat.Vyciciavat kde sa da.

janette321
17. feb 2016

kokos to fakt ešte žijú ľudia čo závidia aj chorobu ???

mimikas
17. feb 2016

@marcelatje
@bianca ako bez urazky, ale tie deti co maju predlzeny rodicak su chore a to maju aj od lekarov potvrdene a ich zdravotny stav sa dost podrobne a hlavne neustale skuma. Ak si myslite ze tych 200e co dostavame od statu, neako pokryje vydavky na taketo dieta tak ste na omyle. A neviem preco by matka nemohla ist do prace, sukromnu starostlivost ktoru si v tomto pripade musi zabezpecit stoji niekolkonasobne viac ako tych blbych 200e co dostane, plus statu dvadza nemale dane ona a aj jej zamestanavatel. Takze ak mate zaujem o 200 e ja vam ich v pohode poslem a vym,enim za zdravie svojho syna, ale predpokladam ze za to by ste zdravie svojich deti asi nepredali nie?

bianca
17. feb 2016

@mimikas neviem ako ty mozes tusit o zdravotnom stave mojho dietata,.Ako si dovolis hodnitit nieco o com nemas paru.Ja mam dceru na imuno liecbe roky ale v zivote by ma nenapadlo poziadat o predlzeny rodicak ked som oficialne nastupila do prace.To by mohla kazda druha ziadat.Bud som doma,alebo v robote.Bud ma dieta zial taku diagnozu ze musi byt doma a od toho sa odvodzuju dalsie priplatky vzhladom na diagnozu a nie len preto ze sa to da tak preco nie.A deticky co to naozaj potrebuju ,na nich nezostane.Pripadne nepoznaju brata matky svokry tetu doktorku co im napise jaky taky posudok.Fuj.Grcat sa mi chce.

marcelatje
17. feb 2016

@janette321 reagovala som na príspevok @certi že je to kvôli peniazom a ak si spolu s @mimikas ešte raz prečítate moje príspevky tak nie som proti práci popri RD - sama pracujem. Serie ma že si niekto predĺži RD akože na choré dieťa, ide do práce a dieťa dá do školky. Na teba @janette321 som negatívne nereagovala ani raz. Naopak som na strane rodičov s chorými deťmi a hnevá ma ak im platenú rodičovskú neuznajú. Nezávidím im ani cent.
@mimikas práve preto čo opisuješ že je nutné zdravotný stav dieťaťa dokladovať a doslova sa doprosovať aby ti dali pár šušňov a potom si príde niekto kto si predĺži neviem akým zázrakom a má zdravé dieťa toto je to čo ma serie a mrzí ma že ste to z mojich príspevkov nepochopili.

janette321
17. feb 2016

@bianca kto dostáva peniaze na predĺženom rodičovskom ak nemá choré dieťa ? to kde ste počuli že sa to dá ? a na imuno liečbe je už skoro každé dieťa to za čo by ste chcela dostávať peniaze ? tie diagnózy detí ktoré majú schválené predĺženie a dostávajú 200 eur na mesiac z ktorých musí vyžiť aj dieťa aj matka sú oveľa horšie .

mimikas
17. feb 2016

@marcelatje tvoje prispevky vyzneli trosku inak, ale nevadi, pochopili sme sa, podla mna je super ze zena aj pri chorom dietati moze pracovat, ja to beriem ako pozitivum, a to ze som sa musela doprosovat predlzenej rodicovskej, tak to neriesim, podarilo sa mi ju vybavit a cakam na ten zazracny moment ked mi kazdy hovori ze raz z toho vyrastie, alebo sa stane zazrak a nase skolkstvo sa zmeni tak aby aj chore deti mohli byt normalne zaclenene do kolektivu a uzivat si svoje detstvo s ostatnymi detmi. Ale mam pocit ze toho druheho sa asi tak skoro nedockam

marcelatje
17. feb 2016

@mimikas nečudujem sa že matky idú do práce lebo či predĺžený alebo bežný RD nie je určený na bežné prežitie matky a dieťaťa. Neviem si predstaviť z neho vyžiť.
Skutočne ma nahnevala predstava že dieťa zdravé v škôlke a matka na predĺženej rodičovskej najmä preto že poznám prípade kde je vážna diagnóza a rodičák neuznali 😒
Oceňujem tvoj zmierlivý tón aj napriek predchádzajúcemu nedorozumeniu to sa často nestáva ak je už niekto vo švungu 😀

mimikas
17. feb 2016

@marcelatje ja som velmi pozitivny clovek a dospely, viem si uznat chybu 🙂. ja sama som na predlzenom rodicaku a dieta mam v sukromnej skolke, za ktoru platim nemale peniaze a maly tam bol naposledy v january 4 dni ☹ odvtedy je doma zo zapalom pluc a podobnymi peknymi vecami, preto pisem o tom skolstve, keby bolo skolstvo dobre a pokrylo 90% deti a autistov a telesne postihnute tak by matky ten dementny rodicak nepotrebovali a mohli chodit normalne do prace. Ako zit 6 rokov z 200e si neviem predstavit a obdivujem ludi co to dokazu, ale to nie je zivot ale zivorenie a cista bieda. V kazdom pripade by stat mal zabezpecovat vzdelanie kazdemu dietatu, lebo kazde aj chore dieta potrebuje aj kolektiv, vzdelanie a kamaratov. A potom by sme sa ani nemuseli doprosovat o tuto blbu almuznu

janette321
17. feb 2016

@marcelatje ale matky so zdravými deťmi nedostávajú žiadne peniaze . keď sa jej nechce alebo nemusí robiť tak je lepšie si dať predĺžený rodičovský ako byť na úrade práce a tí by ju posielali na rôzne pracovné pohovory . alebo ako byť dobrovoľne nezamestnaná a musela by si platiť zdravotnú poisťovňu . ale to asi využívajú len prípade že majú dobre zarábajúceho manžela a žiadnu sociálku alebo podporu alebo čo by im nedali ...

bianca
17. feb 2016

@janette321 ach svata prostoto aka naivita.Treba otvorit oci.

janette321
17. feb 2016

@bianca zavolaj si na úrad . práve ma tam vysmiali keď som si to radšej overovala aby si zo mňa nerobila neznalú ... jediné čo za teba platia sú odvody . ty žiadne peniaze nedostávaš ak máš zdravé dieťa . a to je to čo som písala vyššie prečo si mamičky predlžujú rodičovský ak majú zdravé deti a nič nedostanú - aby si nemuseli platiť zdravotnú ako dobrovoľne nezamestnaní ...

bianca
17. feb 2016

@janette321 v mojom okoli nikoho nevysmiali.Skor maminu co mala fakt problem a chcela ostat s dietatom doma.Ja neriesim situaciu ze je matka doma,ale logika medzi tym ze ma niekto predlzeny rodicak,dieta v skole a mater v robote....to kde sme?

dianka318
autor
17. feb 2016

Neviem kde som sa vyjadrila ze mam zdrave dieta a ze som si predlzila RD aby som vyciciala stat.....a ani to som nikde nepisala ze som si diagnozu vymyslela a nejaka znama mi to hodila na papier...lekarov ku ktorym chodievame som do teraz nepoznala...a ako by som aj mohla ked chodime 200km za lekarom...typicky slovaci..zavidia aj chorobu dietata...ja som ani nepisala ze idem pracovat niekam kde bude zarabat napr.800€ a plus bude dostavat RD...tu kde zijem za zaraba cca 400€...ano poznam pripad ked matke na dieta nic neuznali a ma dieta na voziku ,ktore nedokaze chodit ,a ledva nieco urobi sam a ma ako jediny na slovensku "svoj" syndrom...poznam to lebo vidim tu zenu a vidim ze to uz nie je ten clovek co to bol ,ale ze je to znicena 45 kilova zena ktora s tym vozikom uz obehala cele SK a CZ...ale nikdy si nedovolila urazat druhe zeny ktore maju svojim sbosobom nejake pravo na nejake peniaze......to uz je pochybenie statu nie tej osoby...ak si niekto vybavuje velke peniaze na zdrave dieta...a nepovedala by som ze zeny ktore poberaju 226€ vyciciavaju resp. okradaju stat....okradaju ho tí , ktorí sa o neho majú starat, tí ktorí , chatuju v parlamente na fb...........................
@janette321 dakujem.......momentalne este nemam vo vyhlade ziadnu pracu, lebo u nas je to dost tazke aj ked by som mala 15 vysokych skol...ale chcela som sa informovat...

P.S. RD mi ocnedlo konci..........Pekny den!

certi
17. feb 2016

@janette321 vzdy to tak bolo, grciam z nich

janette321
17. feb 2016

@bianca tak buď máte pravdu vy alebo úrad . čo si vybrať ? alebo si len myslíte že je to jej dieťa zdravé . nie každé dieťa má svoju diagnózu napísanú na čele . nie každé takto choré dieťa je odkázané na invalidný vozík alebo na lôžko a podobne ... ona ak má platený predĺžený rodičovský tak to musela preukázať tými správami od lekárov tak ako aj my ostatní .

certi
17. feb 2016

@marcelatje TO SI KDE videla, aby zdravemu dali predlzeny rodicak? ved musi mat milion potvrdeni, diagnozy, operacie atd.....uz sa spamataj

certi
17. feb 2016

@dianka318 v ykasli sa na kravy...to je katastrofa uz toto....zavidia chore dieta........len aby na to nedoplatili