Ahojte, zaujímalo by ma či termín nástupu na Md je na SK povinný 6 až 8 týždňov pred terminom porodu, alebo môžem pracovat oficialne az do pôrodu a na MD môžem nastúpiť napr týždeň pred terminom,ďakujem.
Ahoj. Podľa tohto článku mmôžeš, ale skrátiš si tak materskú dovolenku.
Pracovať až do pôrodu?
Pokiaľ by ste chceli pracovať podľa možností čo najdlhšie do pôrodu a ušetriť si čas materskej dovolenky až na obdobie, keď sa bábätko narodí, môže to byť problém. Zákonník práce počíta s tým, že čas nástupu na materskú dovolenku stanoví lekár - gynekológ tým, že určí termín pôrodu. Ak si nástup na materskú dovolenku určí žena sama, materská dovolenka sa jej skráti.
Ak ale žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu (lebo chce napríklad ešte chodiť do práce), skráti si tak materskú dovolenku, ktorá sa jej poskytne odo dňa pôrodu len do uplynutia 28 týždňov; osamelej žene sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 31 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 37 týždňov.
Viac info https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod....
No mozes, trochu, dohodni sa s gynekológom nech ti posunie o 3 tyzdne termin pôrodu
Niektore baby to tak robia
Nastup na matersku 6 tyzdnov pred porodom nie je povinny, kludne mozes pracovat a nastupit aj dva tyzdne pred porodom, len si potom o ten mesiac skratis matersku, teda ti vyplatia o mesiac menej.
ano, mozes na md nastupit kedykolvek, najneskor v den porodu. V takom pripade bude materska trvat 28 tyzdnov odo dna porodu
ja som pracovala takmer až do pôrodu. Na MD som nastúpila týždeň pred termínom pôrodu...V pohode. a to som dochádzala do práce 40 km denne. 2 krát prestupovala.... tehu nie je choroba...
da sa to ale ako ti baby pisali, sama seba pripravis o dni materskej alebo sa dohodni teda s gynekologom aby ti posunul termin porodu
ja som sa dohodla so zamestnavatelom..tak je to viacmenej idealne pre obe strany...materske mi vyplacali a zamestnavatel mi dohodou doplatil do vysky platu..cize tych 6 tyzdnov som mala "plny plat", v den prorodu som skoncila pracu a zvysok teda uz bolo len materske...
Ahoj áno nástup je povinný 6 týždňov pred pôrodom, pracovať by si mohla prípadne len po dohode zo zamestnávateľom v podstate na základe dohody keďže musíš nastúpiť na materskú či chceš či nechceš