Ahojte .Chcem sa opýtať ..syn má 2,5 roka ja som len pred dvoma týždnami nastúpila do prace a pred týždňom som zistila že som tehotná,avšak budem musiet ist zrejeme na PNku (práca v nevyhovujúcom prostredí..)
Bude mi ešte vyplácaná aj RD(do tých 3 rokov prvého dieťaťa ) aj PN zároveň ?
Keď už sa pýtam,som si istá že už v žiadnom prípade nič nenaskrabem na matersku však ? Ďakujem za každú odpoveď 🙏
@zuzanka66 Z práce môžeš ísť kľudne na PN.
RP sa vypláca do 3r veku dieťaťa bez ohľadu či si s ním doma alebo pracuješ. Je to štátna dávka.
PN je nemocenská dávka na ktorú máš nárok počas trvania PP.
Čiže žiadna výpoveď, chod na PN, zamestnávateľovi to vysvetli... tým pádom ako si sa vrátila s rodičovskej dovolenky do prace (čo i len na jeden deň) máš znovu aktívne nemocenské poistenie a zarátava sa ti aj doba na predošlej rodičovskej dovolenke. Čiže ak je opodstatnenie, chod na PN. Na materskú dávku nárok budeš mať.
@zuzanka66 a to je nova praca alebo si sa vratila do svojej povodnej prace ? od toho sa bude vsetko odvijat
@paulinka17 zle myslíš
@zuzanka66 tak ako berieš rodicak a plat zároveň, tak berieš aj PN a rodicak.
Ak pracuješ v nevyhovujúcom prostredí musíš ale zamestnávateľa požiadať o zmenu práce, samozrejme predtým papierovo ohlásiť tehotenstvo. Zamestnávateľ ti musí priradiť vhodnú prácu, ak nie máš nárok na mzdu aj keď budeš doma.
Nevyhovujúca práca nie je dôvod na PN.
Ešte sa ťa spýtam: čo ti na práci nevyhovuje? A ohrozuje tvoje tehotenstvo?
@daniela1911 skutočne budem mat nárok aj na matersku dovolenku ? To by bolo super .Ja som bola pred prvou MD zamestnaná a potom som musela ist taktiež na PN .Ale mala som splnenú podmienku na tie dni nemocenského poistenia . Akurát ja som pocas RD dovolenky dostala výpoveď niekedy zhruba rok dozadu. Už myslím že sa to neberie áni ako retazovy pôrod lebo ďalší pôrod by nebol do synovich 3 narodenín .. no a vlastne ja som začala teraz s novou pracovnou zmluvou .
@loginexistuje opäť som sa nanovo zamestnala v rovnakej firme ale iná pozícia . Predtým som dostala výpoveď pocas RD
@zuzanka66 Pisomne oznam tehotenstvo a poziadaj o zmenu prace na vyhovujucu. Ak Ti nevedia vyhoviet, mas pravo na nahradu mzdy, PN nepotrebujes.
Úprava pracovných podmienok alebo preradenie na inú prácu
V prípade, ak tehotná zamestnankyňa vykonáva práce, ktoré ohrozujú jej tehotenstvo, škodia organizmu, resp. sú podľa už vyššie spomenutého zoznamu prác zakázané, zamestnávateľ je povinný dočasne upraviť pracovné podmienky zamestnanca tak, aby boli akékoľvek škodlivé faktory práce vylúčené.
Vzhľadom k tomu, že nie u každého zamestnávateľa je možné rátať s možnosťou úpravy pracovných podmienok, a teda pokiaľ úprava pracovných podmienok nie je možná, zamestnávateľ dočasne preradí tehotnú zamestnankyňu na inú vhodnú prácu, pri ktorej dosiahne rovnaký zárobok. Ak nie je možné takéto dočasné preradenie v rámci toho istého druhu práce (t. j. druhu, ktorý má zamestnankyňa uvedený v pracovnej zmluve), zamestnávateľ preradí tehotnú zamestnankyňu na prácu iného druhu, avšak len po predchádzajúcej dohode s ňou. V praxi nie je vylúčený aj taký prípad, že preradenie na inú vhodnú prácu nie je možné, pretože zamestnávateľ takú prácu nemá k dispozícii alebo tehotná zamestnankyňa nesúhlasí s preradením na iný druh práce, prípadne nie je možné jej preradenie na dennú prácu (pokiaľ ide o zamestnankyňu pracujúcu v noci). Zákonník práce v takom prípade ukladá zamestnávateľovi povinnosť poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jej priemerného zárobku.
@zuzanka66 a teda teraz si v skusobnej lehote ?
@zuzanka66 napis od kedy si zamestnana ? Myslím
Tento posledný PP, lebo aj keď je u toho istého zamestnávateľa, je to nový PP.
@daniela1911 som zamestnaná od 1.12.2020
@zuzanka66 no v prvom rade si vypocitaj ci splnas podmienku 270 dni poistenia NP k nastupu na matersku prip k datumu porodu
ak ti nevyjde 270 dni zamestnania tak potom by som na PN nesla ale vratila sa na RD
totiz ak mas novu zmluvu mas asi aj skusobnu dobu a tam nie si chranena pred ukoncenim pracovneho pomeru ani ked si na PN ani ked oznamis ze si tehotna
@loginexistuje (už 30.apríla 2020 my zanikol pracovný pomer v tom predchádzajúcom zamestnaní čo som pracovala pred MD ) potom RD a toho 1.12.2020 som začala opäť pracovať . Čiže tých 270 dni to by bolo v septembri ... neviem teda asi sa to nestíha
Ešte má napadlo,čo sa tohi rýchla dobrovoľne nemocenského poistenia ? Niečo by som neporiesila týmto ? Mám v tom trocha mis máš 🤦🏻♀️
@loginexistuje či sa tam ešte zarátava niečo z toho pomeru čo som ,,mala” do toho 30.4.2020 ?
@zuzanka66 kedy mas nastup na matersku (6 tyzdnov od datumu porodu) ? daj si dva roky dozadu a spocitaj dni s NP tj kedy ti trval pracovny pomer ak mas napr nastup na matersku 1.7.2021 tak beries obdobie od 1.7.2019
@loginexistuje čakám ešte na vyšetrenie lekárkou,idem cez týždeň ale predpokladám že termín bude niekedy zrejme koncom augusta (v auguste 2019 ešte trval pracovný pomer ale bola som doma na RD do 30.4.2020 . Ale teda berie sa to takto keďže som nestihla ten retazovy pôrod ? Ospravedlňujem sa za ťažkopádnosť 🙏
@loginexistuje takto rozpisem sa pre lepšie pochopenie :
Mala som odpracované potrebné dni na to aby som mala MD pretože som pracovala v inom zamestaní do augusta 2017,ukončila som pracovný pomer .
Od 1.2.2018 som nastúpila do prace, zistila som že som tehotná, musela som ist na PN,potom MD a RD (prác.pomer trval do 30.4.2020) ďalej RD .. teraz pred dvoma týždňami (1.12.2020) opäť nova práca avšak zasa tehotná 🤦🏻♀️( no nedarilo sa nám .. nikto nečakal )
@zuzanka66 no bojim sa, že nespĺňaš podm. 270 dni... lebo tvoj pôvodný PP skončil a keď si si nevyčerpala ani len deň dovolenky. Neobnovilo sa ti nemocenské poistenie a tým pádom čas na RD (do 30.4) si nebola nemocensky poistená (prerušenie nikto nezrušil - keby si nastúpila na ten jeden deň, zamestnávateľ to vykáže ako zrušenie prerušenia poistenia a uzná sa ti nemocenské za čas na RD).
Mrzí má, čo som ti vyššie napísala, predpokladala som, že si sa vrátila do pôvodnej práce.
Napiš potom ešte termín pôrodu a môžeme spočítať... ak chceš, aj do správy.
Myslim,ze narok na MD mat nebudes, kedze uz nepojde o retazovy porod. Rodicovsky sa vyplaca do troch rokov dietata. Ale radsej by som sa informovala na upsvare a v socialnejnpoustovni
@daniela1911 prosím Vás, nepracujete náhodou v SP? Ďakujem.
@kris_y nie
Keď poberas rodicak myslím že nemáš nárok na preplatenie pn... nechces to radšej riešiť výpoveďou?