Môžem poberať súčasne rodičovský a aj pandemickú OČR?

mrsava
30. mar 2021

Ahojte,prosím vie mi niekto poradiť?Doma som s malým 2 ročným na rodičovskom príspevku,mám ešte staršie dieťa 3,5 roka,ktoré je zapísané v škôlke ale od decembra nenavštevuje skôlku kvôli korone.Môžem poberať súčasne aj rodičovský a aj pandemickú OČR?Keďže sa starám celý deň o toho staršieho?Alebo je to bez šance,že mám rodičovský?Ďakujem krásne za akékoľvek info.❤

belllinka
30. mar 2021

Ved skolky su otvorene

janulik270
30. mar 2021

@mrsava ak ste doma na RD narok na OCR nemate
AK ste pracujuca a poberate aj RD do prace nechodite mate narok na OCR

janulik270
30. mar 2021

@belllinka skolky su otvorene ale napr u nas beru len deti predskolakov a ak obaja pracuju.Mamicka je asi na RD tak musi byt doma aj s 3.5r a aj 2r a ak nepracuje narok na OCR nema

mrsava
autor
30. mar 2021

@janulik270 Ďakujem nie nepracujem som na RD s tym 2 r.Viete poznám mamičky,ktoré majú len po 1 dieťati a to má viac ako 3 roky.Ich dieťa chodí do škôlky a ešte aj poberajú OČR.Moje je doma so mnou a žiadnu podporu nemám tak trošku ma to zaskočilo,že sa starám o dieťa celý deň,nejdem sa sťažovať,len trošku nefér.Ja mám dve deti doma za 326 eur.Niekto dostane pandemickú očr a aj tak sa o dieťa nestará,nemusí ísť ani do zamestnania a dostane toľko čo ja.Plus ma o dieťa postarané v škôlke.Musím vyžiť z toho čo mám,viem aká je doba,vážim si každý peniaz.Len ma mrzí,že niektoré veci sa zneužívajú a iné rodiny možno nemajú na chlieb😔Ak sa mýlim opravte ma,lebo som trošku z toho mimo🤔

veronikaszabova
31. mar 2021

@mrsava ak je dieta v skolke, 100% nepoberaju OČR, nakolko SP dostava zoznam, kedy je ktore predskolske zariadenie zatvorene.
Tym padom by im osetrovne nebolo vyplatene.
Moze poberat leda tak pandemicky RP - avsak nemozu pracovat. No dieta byt v skolke moze.

A ty, nakolko nepracujes, nemas aktivne NP, nemas narok na OČR, co je logicke, nie?

martinkatinka
31. mar 2021

@mrsava stat ti nema platit za to, ze sa staras o deti, je jedno o kolko deti... Rodicovsky je ciastocna nahrada mzdy, nie opatrovatelsky na deti.

janulik270
31. mar 2021

@mrsava idem vas opravit.Narok na OCR ma len ten kto pracuje cize zamestnavatel plati odvody do Soc.poist a zdr tak ma narok.to co pocujete od niekoho je nepravda.Co mozu poberat je Pandemicka RD ak dieta dovrsilo 3r a matka sa musela evidovat alebo nema pracu tak je teraz nudzovy stav to znamena ze rodicovska dovolenka od 3r jej pokracuje.Ak skonci nudzovy stav konci matke RD koli pandemii.Ci dieta chodi do skolky a matka je doma ja neviem vsetko zalezi od okresu,kolko deti ma skolka,A hlavne ako riaditelka danej skolky rozhodla ci mozu vsetci teraz v tejto situacii chodit alebo je len pre oboch pracujucich.Ty si si poprietla RD s Pandemickou RD.

janulik270
31. mar 2021

A ak je niekto pracujuci a nebodaj si zoberie OCR tak ju moze brat iba vsetky ak danna skolka je zavreta,popripade trieda ze musi byt dieta v karantene.A ten kto bere OCR musi byt doma nemoze brat OCR a chodit do prace.Chodia kontroly takze na to pozor.Ale teba sa to netyka lebo nepracujes nemas zmluvu

sense
31. mar 2021

Nemas narok na ocr...nemas aktivne NP. A mozno poberaju RP a nie ocr....

mrsava
autor
31. mar 2021

@janulik270 ďakujem za vysvetlenie uz som mudrejsia.Len ma trosku zamrzelo,ze mamicky by sa mohli chodit podpisovat alebo si hladat pracu.Kby boli s detmi cely den nepoviem nic ale tie deticky chodia do skolky a aj tak poberaju.Ale tak ja mam dve deti hned za sebou,takze mam narok len na ten RP.Nejde mi o peniaze,nechcem peniaze len troski take nefer.😍

janulik270
31. mar 2021

@mrsava kde sa maju ist podpisat ked urad prace je zatvoreny.Kde si maju ist hladat pracu ked kopec ludi prepustili.Male firmy poniektore velke firmy co su zatvoreny nemaju skade platit zamestnancoch a to este platia najom ich prepustili.Preto som.pisala ze mozu chodit ale ak riaditelka dovoli ze matka je doma tak moze chodit vsetko zalezi od skolky.Ja som doma,dcerka predskolacka nasa skolka je v nudzovom rezime a do skolky nemoze chodit.Chodia deti iba co obaja rodicia pracuju.

sense
31. mar 2021

@mrsava je to príspevok nie náhrada príjmu,... A tvoje rozhodnutie mat deti po sebe.... Fér nie je veľa vecí ale stále je to lepšie ako nič.... A možno si tie mamičky tu prácu hľadajú len v tejto situácii to také jednoduché nie je, len o tom ty nevieš...

misicka2087
15. apr 2021

@mrsava dobrý večer.je to nespravodlivé , pretože aj ja som na rodicaku a mám ešte 2 chalanov na prvom stupni a druhom stupni. Ten straší je doma pomaly rok a ja dostávam 370€rodicak a rodinné prídavky a nemám nárok na nič chalani sú z prvého manželstva ,keby som nemala terajšieho manžela ,ktorý má prácu tak sme asi na ulici

mrsava
autor
15. apr 2021

@misicka2087 Dobrý večer,som rada,že sa našla aspoň jedna mamička,ktorá to tiež takto berie a vie aké to je.A máte pravdu ja tiež keby som nemala manžela tak sme na ulici,doba je zložitá,kto sa má pri moci tak dobre ale na tých bežných ľudí sa nehľadí.Mne sa len nepáčilo to ako niekto poberá pandemický príspevok,dieťa dá do škôlky a je doma a nič proste nič,je to ľahšie ak dostane peniaze a ešte o dieťa sa starajú v škôlke.Ja som doma s dvoma a beriem jeden rodičovský,viem,že to takto má byť.Ale čo tí ľudia čo sú doma nezamestatní,ktorým častokrát nevyjde ani príspevok v hmotnej núdzi.😔Držím palce.

elanor
15. apr 2021

@mrsava este raz a pomaly - nemoze poberat pandemicku OCR rodic, ked ma dieta v skolke. Lebo pandemicku ocr mozes poberat len ked je skolka zatvorena. Ked je skolka zatvorena, tak tam dieta chodit nemoze. Ci akoze niekto prehodi dieta cez plot na dvor a necha ho tam napospas, ci ako? A ak chodi dieta do skolky, teda je otvorena, teda narok na pamdemicku OCR zanika. Soc. poistovni kazdy mesiac skolky posielaju zoznami ziakov, ktori chodia, ktori nie.
Takze neviem kto ti co nakecal, a za dalsie co si ty domyslela. Ale rozhodne nieje pravda to co svrdis. Lebo jedno s druhym sa vylucuje.
Za dalsie, osetrenie clena rodiny - je vyhradne na osparvedlnenie nepritomnosti na pracovisku z dovodu starostlivosti o clena rodiny, s tym ze ak je narok, tak dostanes za to obdobie osetrovne - teda ciastocnu nahradu za uslu mzdu. Prosim ta, aku ty chces nahradu za uslu mzdu, ked nechodis do prace, aku chces ty ospravedlnit nepritomnost na pracovsku?
Ked tak velmi ste chceli pandemicku OCR, ved co neostal doma manzel, ked pracuje? On mal narok. Jaaaaaaj, to by ste prisli o znacnu cast vyplaty...
Vy ste si urbili deti, vy sa o ne musite vediet postarat, za kazdych okolnosti a nie valat teraz zodpovednost na stat. Aj tak mozeme byt rady, ze stat nam dopraje len luxus ostat s detmi do 3r doma s financnym prispevkom. Inde ti daju par mesiacov a hybaj, staraj sa jak vies.

veronikaszabova
16. apr 2021

@elanor skoda reci, ide si furt svoje 😄

mrsava
autor
16. apr 2021

@elanor Ako prepáčte ja Vám netykám,mám svoj vek a svoj rozum.Všetkému chápem a neberte si do úst že sme si deti narobili,narobili a staráme sa o ne pekne,nebojte sa nežijem len z dávok.A poznám ženy,ktoré poberajú pandemický príspevok a dieťa chodi do školky,myslím,že aj Vám by sa to nepáčilo.Alebo možno áno keby ste to Vy takto praktizovala,dali by ste dieťa do škôlky a sedeli doma a peniažky by išli.Len toľko čitajte čo píšem a asi je bordél keďže škôlka dieťa stále vezme a nik to nekontroluje.

elanor
16. apr 2021

@mrsava ty si aj citala pravidla stranky na ktorej prispievas? asi nie, ze? tak sa neohanaj, ze sme si nepotykali. Lebo internetova slusnost kaze - tu si vsetci tykame. Za dalsie, ako sa tu prezentujes, mas tak max. 13. A takym malym dievcatkam tykam aj v beznom zivote, su to este deti a detom dospeli tykaju.
Ok, ak stale trvas na tom svojom, nech sa paci, co ti brani danu osobu nahlasit na prislusne urady, ze neźakonne pobera, to naco nema narok. Ide o trestny cin nezakonneho obohatenia. A ak ty o tom vies, ale nic nepovies, si rovnako vinna, ako dany clovek co pacha nepravosti.
Tak bud s tym nieco rob, alebo si poriadne over, ci to co si myslie, je naozaj tak, alebo si to len zle pochopila, a neplac na nespravnom mieste.

mrsava
autor
16. apr 2021

@elanor ja nikoho nejdem udávať,bolo tu veľa slušných mamičiek,ktoré pekne vysvetlili a poradili a neboli také ako ste Vy.Človek za opýtanie nič nedá a urážať ma a vravieť koľko mám rokov,je to dosť úbohé,ale tak vidieť kto je ako vychovaný😂Chcela som len vedieť ako to ,nech je všetko po správnosti a nie sa na niekom vyvyšovať ako Vy.Tiež by sa Vám to nepáčilo,poznám kopu ľudí,ktorí nemajú ani na nárok v hnotnej núdzi,ale to Vy by ste nepochopila,majte pekný deň.

mirkahallon
Autor odpoveď zmazal
Zobraz