Ahojte,zaujímalo by ma ak sa rozhodnem presťahovať do zahraničia so svojím 3 mesačným synom,či môžem naďalej poberať rodičovský príspevok zo Slovenska? Ďakujem za odpovede
@vanesssa333 ťažko povedať, to si musíš zistiť. Aby si nemusela vracať peniaze.
@sapetka mne bol odnaty. Takže podľa mňa jednoznačne povedať áno, keď nevieš, ako to je, či muž pracuje v zahraničí, kde majú TP, ako dlho sú v zahraničí atď.,je trochu zbrkle.
@maciatkolulu trvaly pobyt mám na SK a priateľ pracuje v zahraničí a tebe bol prečo odňatý?
@vanesssa333 presne pre túto kombináciu... Môžeš sa pokúsiť byť ticho a nikde nenahlasivat, kde si. Ale... Aši si v krajine, kde rodičak nie je, vsak🙂
@maciatkolulu my zijeme v zahranici tak viem... Mne bol vyplateny rodicak do 3r veku dietata. Odnate boli akurat pridavok na dieta. Asi tolko o tvojmu komentu
@maciatkolulu to co je za radu?🤦♀️Ked ide to zahranicia zit potrebuje sa minimalne na zdravotku nahlasit a este o to viac ked ide aj s dietatom.. a to sa po tichu neda. Dieta musi mat pediatra.. a rodicak sa jej nezrusi. Mozu sa akurat pridavky na dieta.
@vanesssa333 to zavisi od toho, ci si predtym robila, ci ti trva prac.pomer... treba ziadat v krajine, v ktorej zijes a potom to odkomunikocat so slov. UPSVARom.
Mne rodicak aj pridavky zrusili. Poberam v zahranici.
@sapetka žijem v zahraničí a dieťa je poistené na otca, ktorý pracuje v zahraničí, to je rada. Pretože pokiaľ žije v krajine, kde nie je táto dávka, nebude jej vyplácaná.a nikto nebude nič dorovnavat. Záleží všetko od zamestnania oboch rodičov. V akej krajine žijú, napríklad ja mam slovenské poistenie a aj som mala a voila, rodičak posledný mi vyplatený nebol, takže zaujímavé, že ty si mala pri poistení v inom štáte, to by podľa mňa úrad práce, oddelenie koordinácie rodinných dávok pre zahranicie🙂celkom zaujímalo. Lebo pokiaľ nemáš centrum uajmov ty a dieťa na území sk, nepracujes, na sk tak zaručene z SK nárok nemáš.
@maciatkolulu mne trvala pracovna zmluva. Neboj sa ja mam vsetko v poriadku a zakonne vybavene. Rodicak mi vyplatili ako mali az do konca a pridavky dorovnali.
@sapetka to je tvoj prípad, ale nie všetci to tak majú, takže napísať jednoznačne ako si napísala ty nie je správne... Toľko k tvojej rade.
@maciatkolulu moja kamarátka tiež mala vyplatený rodičak ale bola stále pracovný pomer jej na Slovensku trval.... Takže možno je rozdiel v tom ci je zamestnaná na svk a tým pádom stále ma de facto stred záujmov na Slovensku alebo ma na Slovensku len TP ale stred záujmov bude inde
@sense samozrejme, že je to iné, ak ti trvá zmluva, keď nie, tak zaručene nemáš nárok. Plus každý jeden prípad sa posudzuje zvlášť. Preto som napísala, že prvá odpoveď na otázku nie je správna....
@maciatkolulu ale tiež to nie je ani jednoznačne také ako píšeš ty že to možné nie je.... Pretože to ci jej ostane alebo nie záleží od viacerých faktorov
@vanesssa333 záleží od krajiny kam ideš, od toho ci ti trvá na svk pracovný pomer alebo nie....urcite si to zisti dopredu aby sa ti nestalo ze ho budeš musieť vratit
@maciatkolulu trvaly pobyt v tom nehra ziadnu rolu. Skor to co jej trva pracovny pomer... ak jej trva na svk a ona je na materskej rodicak jej ostane. Lenze autorka nic nepise. Takze sa mozme domnievat
Fuuha takže z týchto informácií som zmätená,asi najlepšie ozaj zistiť priamo na úrade práce...no mne pracovný pomer netrvá práveže...
No a chystám sa do Holandska a tam nemám nárok na žiadne dávky,a určite si to zistím nepôjdem len tak a potom by som to musela vracať no lebo na ticho sa to nedá ako píše @sapetka
...nemas nan narok lebo centrum vasich zaujmov je mimo SR, na druhej strane, nemusis to nikomu oznamovat a poberat ho potom budes nadalej. Ja som ho tak poberala 3 roky...
@matapo a neprisli ti na to?
@sapetka prosím Ta, čítam ze tebe odnali zo sk rodicovsky, aj mne pretože manžel pracuje mimo SR a ja s detmi tiež žijeme mimo SR, mna by zaujímalo ze kto teraz plati dôchodkové poistenie za mna ked dávku budem poberat v zahranici v state EU.... Na sociálnej poistovni mi to nevedeli povedať ani na úrade práce cize moj prípad maju otvorený a radia sa medzi sebou co so mnou 😀
@vanesssa333 ahoj, ako to dopadlo? 😊
@vanesssa333 ano