Môžem poberať rodičovský popri práci?

paulinkapp
27. aug 2015

Chcem sa spýtať na toto nakoľko teraz čitam... Kopírujem text z článku ....Keďže popri poberaní rodičovského príspevku do troch rokov môžete pracovať, nemusíte rušiť poberanie tohto príspevku. To by ste museli urobiť iba v prípade, ak by ste sa rozhodli radšej poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. Na rodičovský príspevok sa môžete kedykoľvek vrátiť späť.

sense
27. aug 2015

Nie mozes poberat bud jedno alebo druhe...

evittam
27. aug 2015

@paulinkapp A na čo sa teda vôbec chceš spýtať? Veď to tam máš jasne napísané. Ak pôjdeš do práce môžeš naďalej poberať rodičovský príspevok, ak dáš dieťa do škôlky, ktorá bude stáť viac ako RP tak ten zrušíš a požiadaš o príspevok na starostlivosť o dieťa,nakoľko ten je momentálne 230Eur a od 1.1.2016 bude 280Eur, samozrejme dieťa musí byť v škôlke alebo sa o neho musí starať osoba, ktorá ma na to živnosť. A nie nemôžeš poberať aj jedno aj druhé. 🙂

jani_uk
27. aug 2015

@paulinkapp Poberat cca 430e a pracovat? Nie, nemozes :D

paulinkapp
autor
27. aug 2015

@evittam ďakujem nie lebo niekde je to tak niekde inak a v článku na podmienky pre schvalenir prispevku na starostlivost to nebolo... toto som nasla na najmama.sk a ten prispevok sa tiez rozdáva len do 3rokov dietata?

paulinkapp
autor
27. aug 2015

@jani_uk v tomto state veru hej 😉 to by museli poslanci pustit perie... 😀

jaruskatt
27. aug 2015

rodičovský ano, môžeš pracovať

evittam
27. aug 2015

@paulinkapp V tomto state sa nic nerozdava😉. Ak splnis podmienky poberas do 3rokov.

paulinkapp
autor
27. aug 2015

@evittam ďakujem 😉

lucifuckam
27. aug 2015

Ahojte prosím vás chcela by som sa spýtať aj na moju situáciu.Momentálne poberám RP a syn má 2,8r.V septembri nastupuje na adaptačný pobyt do škôlky-zatiaľ nie celodenný.Ja ešte do práce nejdem nakoľko mi nemá byť kto pri malom.Syn by mal na celodenný pobyt nastúpiť až v decembri-alebo aj skôr podľa toho ako rýchlo sa adaptuje.Mám nárok na poberanie RP aj v tomto prípade?Do práce by som teda mala nastúpiť až v decembri.Mám potom ešte nárok na vyčerpanie si alikvotnej časti dovolenky ktorá mi nabehla cez RP?Treba aj nejaké písomné oznámenie zamestnávateľovi o spätné prijatie do zamestnania po ukončení RP?Treba niečo nahlásiť aj sociálnu poisťovňu a Úpsvr alebo to urobí zamestnávateľ?Ďakujem za pomoc

evittam
27. aug 2015

@lucifuckam Na RP narok mas do 3 rokov. Zamestnavatelovi je lepsie oznamit pisomne,ze ku kt.datumu chces nastupit. Pocas RD nie je narok na dovolenku.

lucifuckam
27. aug 2015

Ďakujem 🙂