Môžem poberať podporu a manžel rodičovský príspevok?

hababa
24. jan 2012

Chcem sa opýtať na moj pripad, syn ma 2,5 roka, od marca 2011 som opať nastupila do prace a syn chodi do jasiel a poberam na neho prispevok 230eur. Ku 31.1.2012 som dostala vypoved. Mozem sa ist zaevidovat na UPSVaR a dostavat podporu? Z akeho obdobia sa mi bude ratať (od marca 2011)? A ako to bude s rodicovským prispevkom, môžem ho prehlasit na manzela, je to v sulade so zakonom, alebo to takto nemozem spravit. Alebo je pre mna lepsie, vratit sa na rodicovsky prispevok a na podporu ist az po dovrseni synovych 3 rokov? Z coho sa mi potom vypocita podpora v nezamestnanosti? Dakujem za vsetky rady.

dejka
24. jan 2012

ahoj prehlásiť na manžela sa to dá. Ja som to tak mala a bola som na UP na podpore. Z čoho presne sa to ráta,:neviem za aké obdobie si mala zaplatené poistenie v nezamestnanosti. Pozri stránku UPSVAR tam je presne napísané. Alebo sa skús pozrieť na fóra čo tu sú. Asi som ti veľmi nepomohla, ale aspoň niečo. AĎa

racik
24. jan 2012

Nárok na podporu mas vtedy, ked mas splnenu základnú podmienku - trvanie poistenia v nezam. aspon 730dní v obd.3roky pred zaevidovaním na up.
Zrátajú tvoje vym.základy (od marca 2011 do ukonc. prac.pom.) a vydelia počtom kalend. dní, za ktoré si ich platila, 50% z tejto sumy bude tvoj denna davka v nezamest.
Zakon dovoluje prehodit rod.prispevok na manzela

palla12
16. júl 2019

@hababa ak si manžel ešte nevybral materskú tak nech ide na materskú a ak sa mu dá samozrejme. Finančné to bude isto viac ako rodičak a ty na podporu 😉

veronikaszabova
16. júl 2019

@palla12 prispevok z roku 2012