Môžem poberať maródku a materskú zároveň?

marcsika1994
5. feb 2017

Dobrý deň! Vie Z vás niekto mi povedať že keď som teraz na PN a ešte aj budem dlhodobo a onedlho budem mať dieťa tak môžem poberať naraz matersku a PN? Ďakujem za všetky odpovede

sibalka21
5. feb 2017

@marcsika1994 Pokial ja viem, tak nie... Kedze budes na materskej tak nebudes predsa potrebovat byt PN, kedze do prace chodit nebudes....

wallus
5. feb 2017

@marcsika1994 no to si treba zistit v socialnej poistovni. Sice aj ja som Pn A o tyzden idem na MD ktovie ako to je. V utorok idem na poradnu opytam sa doktorky. Ak nebude vedet podrobne vysvetlit tak sa budem inform. V social poistovni.

wallus
5. feb 2017

@sibalka21 tu ide skor o financne rozdelenie si myslim... a o vychadzky...

emilia25
5. feb 2017

Ja som bola tu na skk na predlzenom rodicovskom platenom plus som bola z prace pn lebo mi neuznali predlzenie.ale ako nahle som sla uz na matersku pn som ukoncila.

sibalka21
5. feb 2017

@wallus Hej hej, ale tak myslim, ze sucasne nemoze poberat aj PN aj matersku.... To by asi vela zien vyuzivalo.... Lebo nemozes byt prace neschopny, ked poberas matersku, ci? Aspon ja si tak myslim 🙂

anieli_1
5. feb 2017

@marcsika1994 nie prejdes na materskú a budeš dostávať tu ....Ja som tak bola s prvým

bosoriak
5. feb 2017

@marcsika1994
§ 58 Zakon o socialnom poisteni 461/2003

(2)
Ak vznikne nárok na nemocenskú dávku z viacerých nemocenských poistení, nemocenská dávka sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenských dávok z tých poistení, z ktorých vznikol nárok na nemocenskú dávku, a nemocenská dávka sa vypláca len jedna.

evittam
5. feb 2017

@marcsika1994 Nie nemozes poberat sucasne PN aj MD. PN ti konci nastupom na MD.
Ak ti bude PP trvat tak po MD mozes byt zaroven PN aj mat RP,ale pozor na PN musis nastupit do 7dni od skoncenia MD.

skyahiah
5. feb 2017

@marcsika1994 ako uz spominali predomnou, nie, nemozes. Budes dostavat iba matersku, ak mas na nu narok. Je to §34 zakona o soc. poisteni:
"Poistenkyni, ktorá je dočasne práceneschopná v období šiestich týždňov pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, zaniká nárok na nemocenské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, ak jej vznikol nárok na materské."
Ale ked ti skonci materska, tak mozes ist znovu na PN a poberat zaroven rodicovsky prispevok.

lilka5566
5. feb 2017

Jedna známa sla po skončení materskej na PN.nebrala sice rodičovský ale PN (skoro ) vždy lepšia ako 200 eur 🙂

evittam
6. feb 2017

@lilka5566 A prečo "nebrala" aj rodičovský? Mohla mať aj PN aj RP - čiže +200Eur.😉

lilka5566
6. feb 2017

@evittam to u, práve neviem či ho brala či nie ,nechcem tarat 🙂 ale možno aj áno ak sa to dá 🙂

evittam
6. feb 2017

@lilka5566 Určite sa to dá. PN nemá nič spoločné s RP.😉

lilka5566
6. feb 2017

@evittam ale vtedy mi vravela že sa to dá iba kým začnem brat rp.takze teraz by sa to nedalo?Asi by mi to bolo blbe pýtať on keď som na materskej doma no ale troska si prilepšiť 🙂

zamilion
6. feb 2017

Ja som bola pol roka PN po MD ako pise
@evittam . normalne som mala aj RP k tomu.

zamilion
6. feb 2017

@lilka5566 az po skonceni MD mozes ist na PN. Ale len do 7 dni, aby ti v ochrannej dobe vysiel narok na davku

evittam
6. feb 2017

@lilka5566 Si na MD alebo RD? Dá sa to len v prípade ak tvoj PP trvá, skončí ti MD a ty do 7 dní sa dáš PN - vtedy poberáš aj PN aj RP.

lilka5566
6. feb 2017

@zamilion áno presne tak mi to vraveli,no ale som sa na to vykaslala 🙂

evittam
6. feb 2017

@lilka5566 Mohla si mat mozno lepsi prijem ako ma MD😉