Môžem ostať doma po rodičovskej dovolenke?

15. dec 2022

Caute, mozem este doma zostat po rodicovskej dovolenke, ked mi syn nastupi do skolky? Je pravda, ze do 6. roku zivota je mozne? Peniaze uz asi nedostanem ze? Mam to riesit potom na urade prace? Ci v socialnej poistovni?

Pracu nemam. Bola som na dobu urcitu. Zbytocne by som aj hned isla, kedze urcite nas skolkarske choroby nevynechaju... A byt doma neustale na ocr ci pn nema zmysel.

zuzka0605
15. dec 2022

ano mozes.samozrejme ziadne peniaze uz nedostavas.ak vas dokaze zabezpecit muz financne.ale nie som si ista ci dieta nemoze chodit len na pol dna do skolky-doobeda.

autor
15. dec 2022

@zuzka0605 aha, to som tudim tiez citala, ze iba na pol dna. To by mi teoreticky ani nevadilo. Nebola by som ja presne do toho 6 roku, len kym sa mi adaptuje na skolku a zvykneme si.

slavomira236
15. dec 2022

Tak môže byť aj na celý deň ale zaplatíš si zdravotnú...a rieši sa to na zdravotnej poisťovni vypises tlačivo o celodennej starostlivosti dietata

zuzka0605
15. dec 2022

chapem..ak ta nesuri fin. strank a a nemas momentalne sa kam vratit do prace, mzoes to vyuzit.nahlasuje sa to tusim na soc. poistovnu.

mogaa
15. dec 2022

Tak ostať doma môžeš, buď sa nahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov na ZP - vtedy musí byť dieťa v škôlke nahlásené len na pol dňa alebo si na ZP budeš sama platiť zdravotku a dieťa celý deň v škôlke......

klarissa25
15. dec 2022

ano ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, ale dieťa môže byť v skolke len pol dna...a samozrejme aj ako samoplatca možeš byť doma

autor
15. dec 2022

@slavomira236
@zuzka0605
@mogaa
@klarissa25 vy ste super, dakujem! A taketo ze nemocenske nemam platit ze? A vystupit z tejto predlzenej rodicovskej dovolenky mozem kedykolvek? Teda najdem si cca po pol roku/roku robotu, a mozem do nej nastupit?

barbie1981
15. dec 2022

Veď sa prihlas na úrad práce, budú za teba platiť zdravotnú a dieťa môže ísť do škôlky na celý den

autor
15. dec 2022

@barbie1981 tak kde to mam teda nahlasit? 😅 Na urade? V socialnej ci zdravotnej poistovni? Kazdy pise nieco ine.
Ja sa priznam, som uz jelen z toho.

lucia147852
15. dec 2022

Chod na ZP sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Na Up nechoď, ak aktuálne nechceš nastúpiť do práce. Budeš s tým mať zbytočne opletačky. Budu ta posielať po pohovoroch atď. Rovnako za teba platí štát len zdravotku.

januska12323
15. dec 2022

Veď ide o to čo presne chceš.
Zostať doma môžeš do 6.rokov ako osoba starajúca sa o dieťa - nahlasujes na ZP, platia za teba zdravotné, dieťa pol dňa v škôlke.
To je asi najvýhodnejšie.
Ak sa nahlásiš na úrad práce budeš vedená ako uchádzač o zamestnanie- k tomu patria rôzne povinnosti, štát za teba platí zdravotné, dieťa v škôlke celý deň.
Ešte môžeš byť dobrovoľne nezamestnaná ale to sa ti neoplatí.

barbie1981
15. dec 2022

Ide o to čo ti vyhovuje, ak sa chceš mesačne hlásiť na úrade práce a dokazovať im ,že si hľadáš prácu, tak sa prihlas tam. Budú ti platiť zdravotnú a dieťa je v škôlke na celý deň, alebo ak nechceš behať po Urade práce, tak sa nahlas na zdravotnú poisťovnu ako osoba starajú a sa i dieťa do 6r, budú za teba platiť zdravotné odvody a dieťa je v škôlke iba na 4 h, alebo môžeš byť samoplatcov zdravotnej a dieťa je v škôlke celý den

elizabeth170
15. dec 2022

Keď chceš, aby dieťa chodilo do škôlky na celý deň tak sa nahlas na Úrade práce, budeš sa musieť hlásiť a nosiť pečiatky, ale štát bude za teba platiť zdravotné. Ak ti bude stačiť, že dieťa bude len na 4 hodiny v škôlke, tak sa nahlas na zdravotnú, že sa staráš o dieťa do 6 rokov, zdravotnú bude platiť za teba štát. Ak si chceš platiť sama zdravotnú, tak potom môže dieťa chodiť na celý deň do škôlky.

autor
15. dec 2022

@lucia147852
@januska12323
@barbie1981 VELMI pekne vam dakujem! Tak sa nahlasim do zdravotky. Na zaziatku tie 4 hodky budu v pohode. 👍🏼

autor
15. dec 2022

@elizabeth170 dakujem, si zlata! 😊

tehulka2011
15. dec 2022

Nahlas sa aj na socialnej ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, bude za teba stat platit aj zakladne socialne poistenie (dokonca aj prispevok do 2.piliera, ak ho mas)

elia9
15. dec 2022

Ak tvoje dieťa dovŕšilo tri roky, tak či tak máš povinnosť ísť najskôr na úrad práce vypísať oznámenie o tom, kto sa o dieťa stará, či chodí do škôlky alebo je doma s tebou🙂potom choď na zdravotnú a tam sa prihlásis ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov..nebudes si musieť sama hradiť nič a ani nemusíš chodiť každý mesiac na úrad..budeš proste doma na predĺženej neplatenej rodičovskej..jediná podmienka je taká, že ak dáš náhodou dieťatko do škôlky tak tam môže byť max 4 hodiny denne🙂

ikonica
15. dec 2022

A narok na podporu nemas?

autor
15. dec 2022

@tehulka2011 tak aj tam sa treba? 😄 Ja sa uz straaacaaam 😄

autor
15. dec 2022

@elia9 Paane, 😄 takze treba aj na upsvar aj v zdravotnej poistovni? Vyssie kocka spomina, ze aj v socialnej. Aj tam treba, teda?

autor
15. dec 2022

@ikonica nechcem sa evidovat zatial ako nezamestnana. 🙈

autor
15. dec 2022

@januska12323
@elia9
@tehulka2011 kocky, este sa opytam, keby nahodou, so synom by sme sli k rodicom do madarska a chodil by mi tam pol roka/rok do skolky. Tak treba nieco vybavit inak po tom 3 roku?
Sorry za tolko otazok 🤦🏻‍♀️

babulkomale
15. dec 2022

Cisto len na ZP sa to riesi. Podpises cestne prehlasenie ze nie si zamestnana a si osoboa starajuca sa o dieta do 6 rokov. Treba mat karticku poistenca dietata, vyhladaju si ho v databaze. Na urad prace ani na soc.poist. nejdes.

autor
15. dec 2022

@babulkomale jejda, dakujem ti pekne! A keby som bola u rodicov v madarsku na cca rok? A maly by mi chodil do madarska do skolky na tie 4 hodiny? Tak sa to riesi tak isto?

euka210
15. dec 2022

Jasne ze mozes byt doma. Ked ale chces, aby stat za teba platil zdravotne poistenie, tak bud sa prihlasis na urad prace alebo pojdes na dobrovolny rodicovsky do 6r...ale tam moze byt dieta v skolke len na 4h.

luliu
15. dec 2022

@tehulka2011 na žiadnu sociálku sa nechodí, len ZP

flafly
20. feb 2023

@slavomira236 zdravotnú za teba platí stát. Ja som tak doma, ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Samozrejme bez rodicaku už.

mimi16
20. feb 2023

@flafly ak si doma do šiestich rokov veku dieťaťa si teda bez nároku na akýkoľvek príspevok a štát za teba stále platí ZP?

flafly
20. feb 2023

@mimi16 áno tak. Nedostávas nič, jedine teda že si oslobodená od platenia zdravotky. Len sa vyplnilo také tlačivo v Zp.

slavomira236
21. feb 2023

Ked si rok v madarsky neviem ci mozes mat zp na sk...a ak tam este ho chces dat do skolky...