Ahojte, moze dat zamestnavatel vypoved zamestnancovi pocas rodicovskej dovolenky ked pracuje na polovicny uvazok?
Dakujem.
Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to:
v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke, alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,
Lenze nikde nepisu o tom co sa deje ked zamestnanec aj pracuje 😅
libka,
ak pracuješ, tak vlastne nie si na rodič.dovolenke (oboje naraz sa nedá, leda žeby si mala dva prac.pomery. V jednom čerpeš RD a v druhom pracuješ), takže nie si v ochrannej dobe. Takže výpoved dostať počas vykonávania práce môžeš. Potom je aj dôležité, podla akého paragrafu si výpoved dostala. Napr. podla § 63 ods.1 písm. a) (ak sa zamestnávatel alebo jeho časť ruší) môžeš dostať výpoved aj počas čerpania rodič.dovolenky.
Ak by si však počas vykonávania práce dostala výpoved napr. podla § 63 ods.1 písm.b (napr. nadbytočnosť), začne ti plynúť dvojmesačná (príp. trojmesačná) výpovedná doba. A ak ty počas nej požiadaš zamestnávatela o poskytnutie rodič.dovolenky, tak zamestnávatel je povinný ti ju poskytnúť (zákonník práce § 166 ods.2). Ak na nu nastúpiš ešte počas plynutia výpovednej doby, tak v tomto prípade ti prac.pomer neskončí uplynutím VD ale ukončením RD (ZP § 64 ods.2). To ale neplatí pri výpovedi podla písmena a) (ZP § 64 ods.3 písm.a) ) !!!
Ty si ale sikulka 😉 Dakujem. Dufam ze tu vypoved nedostanem, kedze ma pred mesiacom stiahli do roboty, ale ide sa prepustat, a radsej byt pripraveny ako prekvapeny 😀 😀
Este otazka, ked poziadam zamestnavatela, ako rychlo ma musi opat uvolnit z prace na RD?
pozri ten § 166 ods.2. To nie je v ZP upravené. No do tých dvoch troch mesiacov, čo bude plynúť VD určite!
libka, rozmýšlam nad tvojím mottom 😀 , že o čom to je, si sedím na kábly??? 😅 😨 žeby o trpezlivosti? 😵 😀
Hej, nieco v zmysle ze na kazdeho raz pride a nemusime ho za kazdu cenu zabit my a nechat sa zato zavriet 😀
Jo a ked napisem este predtym ze chcem na rodicovsku tak som opat v ochrannej dobe? Asi to tak spravim pre istotu, a ked chcu nech robim mozu mi dat dohodu o vykonani prace. To by asi slo? 😝
😀 dík za vysvetlenie
ak znovu nastúpiš na RD, tak si opäť v ochr.dobe. A môžeš robiť na dohodu samozrejme, len je to obmedzené hodinami za rok (dohoda o vyk. práce 350 na kalen.rok) a dohoda o prac.činn. myslím max. 10hod.týždenne.
http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx...
http://www.etrend.sk/podnikanie/firemne-pravo/p...
myslim ze nie...aj ked... 😅