Môžem mať počas materskej TPP so mzdou?

26. feb 2023

Pred nastupom na MD som mala 2 zmluvy na TPP u 2 roznych zamestnavatelov. Matersku som si uplatnovala iba z jedneho pracovneho pomeru (kedze mi vysla maximalna, nezahrnala som aj ten druhy do ziadosti). Moja otazka znie, ci mi moze nadalej trvat druhy TPP a mozem aktivne poberat mzdu aj pocas trvania MD, alebo sa to vylucuje a realne mozem mat mzdu z TPP az po nastupe na RD?

lb1984
26. feb 2023

Nemôžeš mať len vymeriavací základ z tej pracovnej zmluvy z ktorej ti ide materska.

lb1984
26. feb 2023

TJ môžeš poberat mzdu ale pocas MD musíš preukázať aj napriek tomu ze ti ide mzda z iného vymeriavacieho základu oproti RD aj to ze ty si ta ktorá sa o dieťa stará celý deň. Je to napr. ze pracuješ keď mala spi, v noci, máš HO a podobne. TJ nad nijakú pochybnosť nesmie vzniknúť situácia kedy ty osobne nezabezpečujes plnohodnotnú starostlivosť o dieťa. Naproti tomu pri RD je to iné tam tu starostlivosť neriešia dieťa môže byť i u babky

autor
26. feb 2023

@lb1984 dakujem. Pri obidvoch TPP som mala pohyblivy pracovny cas a rovnako moznost prace z domu. Chcela som si nechat jeden projekt, kt. by som zvladla aj popri babatku, takze do prace by som realne nechodila iba riesila veci z domu popri babatku. Ak ale mam riesit nejake dokazovanie a preverovanie, tak ani sa mi do toho asi nechce 🙈 ja by som povedala, ze este bude stat rad, ze mu budem platit odvody :D🤷🏼‍♀️

29simona29
26. feb 2023

môžeš ale ako píšu vyššie, na inú zmluvu, z ktorej si na MD. Ja som to tak mala, dokonca pri obidvoch deťoch a vôbec žiadny problém. Keby aj preverovali, mala som to odôvodniteľné, ale matky nezvyknú..skôr otcov..Tiež som robila z domu pár hod a len keď bol manžel doma, takže sa to dalo bez problémov zvládnuť..

autor
26. feb 2023

@29simona29 ano je to uplne iny zamestnavatel a u obidvoch som pracovala vyse 1,5 roka pred nastupom na matersku, takze naozaj v tom nie je ziaden “odzub” ani nic podobne. Len neviem, ci mam teda proaktivne socialke dokazovat napr prostrednictvom zluvy, ze tam mam uvedenu moznost prace z domu a pohyblivy cas, alebo to mam riesit az v pripade nejakej “kontroly”.

luliu
26. feb 2023

Až v prípade kontroly a nemal by to byť plný úväzok, malo by byť jasné, že sa staráš o dieťa v plnom rozsahu a popritom zvládaš aj prácu. Nedá sa byť na plnom uvazku

autor
26. feb 2023

@luliu ja som z toho uprimne trosku prekvapena, ze stat ma problem ak by zena popri materskej pracovala, ale nema napriklad problem ak zena sedi doma a pocas materskej ma opatrovatelku aby chodila cvicit, na kozmetiku, ku kadernicke a kadekam 🙈 Tak si zrusim teda ten TPP a dohodnem sa, ze im budem fakturovat cez s.r.o., tak bude socialka spokojna a stat bez odvodov 🤷🏼‍♀️ keby radsej riesili tie odzuby “ako mam max matersku alebo podporu”

terry658
26. feb 2023

Určite by som šla cez tú s.r.o. Oni by vám vzali tú krásnu materskú, na ktorú ste si odvádzali roky odvody. Náš systém je celý zle nastavený. Už som videla odobrať materskú za väčšie blbosti. Aj keď niekto robil len 2 hodiny ale hodinu dochádzal do práce. Prosto celé zle.

autor
26. feb 2023

@terry658 och no dobre, tak to rychlo poriesim, nech zrusim tu zmluvu a hotovo. Ja som robila uz pocas vysky a stale mam pocit, ze ten “podctivy” taha v tejto krajine za kratsi koniec 🙈

luliu
26. feb 2023

Ono je to tak, že počas materskej sa máš plno venovať dieťaťu a nie pracovat na plný úväzok. Nedá sa to skĺbiť v očiach SP. Berú to tak, že ak pracuješ na plný úväzok, logicky sa v tom čase nemôžeš naplno venovať dieťaťu

loginexistuje
26. feb 2023

mozes pracovat ale nie na zmluvu z ktorej cerpas materske

nic zlozite ak sa chce 😉

terry658
26. feb 2023

@loginexistuje pred rokom to takto šlo ale tento rok čo robí sociálka. Neriskovala by som

luliu
26. feb 2023

@loginexistuje nemôže pracovať na plný úväzok na inú zmluvu

loginexistuje
26. feb 2023

@luliu tak plny uvazok sa pri novorodencovi neda myslela som na inu zmluvu a primerany pocet hodin
to sa da ale teda aj ked ja som skor za to cez MD nerobit kazdy je nahraditelny v praci si poradia

autor
26. feb 2023

Takto zmluva by mi ostala na plny uvazok (je to uplne iny zamestnavatel a necerpam z tejto zmluvy MD), ale robila by som iba na 1 projekte, co realne nie je na plny uvazok, ale su radi ak im to dotiahnem a nechcu mi znizovat oficialne uvazok a tym padom aj mzdu. Urcite by som nedala babo niekomu strazit a ja by som sa venovala 8 hodin praci 🙈 je to realne na 2-3 hodinky denne a je teoreticky jedno kedy si tie veci odrobim okrem teda nejakych meetingov, kt su dohodnute na presny cas. Manzel ked pride pred 17 z prace, tak sa postara na tie 2 hodky o babo aj o starsiu dceru.

autor
26. feb 2023

Uz som sa ale teda rozhodla, ze nebudem pracovat vobec ak to ma znamenat, ze ma budu este buzerovat zo socialky, ze odvadzam odvody, alebo si tych par hodin vyfakturujem cez manzelovu s.r.o a hotovo.

29simona29
26. feb 2023

až v prípade kontroly, ale spôsob a miesto výkonu práce musí byť uvedený aj tak na zmluve..Môže to byť kľudne aj TPP, prácu môžeš robiť napríklad v noci..A vôbec by som sa toho nebála, ak by Ťa niekto odhováral..Čo som sa ja toho napočúvala aj tu na MK aj v okolí🙈Aj tak som urobila podľa seba a lepšie som urobiť nemohla..A nie je žiaden dôvod na obavy v prípade kontroly (ktorá myslím aj tak nebude, nie je dôvod kontrolovať matky, keďže o dieťa sa niekto starať aj tak musí). Kontroly môžu takmer vždy očakávať oteckovia, keďže tam často vznikajú špekulácie, že otec plnohodnotne zarába, matka sa naďalej doma stará o dieťa a otec ešte aj poberá MD, kdezto pri matke nie je najmenší dôvod, navyše- Tvoja veľká šikovnosť, ak sa vies postarať o dieťa a ešte aj pracovať..Stále spomínam na to, aké to bolo jednoduché, keď som mala iba jedno dieťa a to veľa spalo a ja som mala koooopec času..Teraz mám dvoch, vo veku 2 a 5 rokov a to už je trochu horšie pri nich home office, ale stále to vieme s manželom pekne vykryť.
Btw- dokonca môžeš pracovať aj u toho istého zamestnávateľa, u ktorého Ti beží MD, len iný charakter práce a iná zmluva. Potom na RD je to všetko už bez obmedzenia

autor
26. feb 2023

@29simona29 to ani nerozmyslame, ze by manzel isiel na MD, to by sa nam urcite neoplatilo 🙈 ja mam 3 rocnu dcerku, ale ona od 1,5 roka chodi do jasliciek, takze by som vlastne pracovala iba popri babatku a to ako pises mi prveho pol roka dcera prespala a viem si jednoduchsie predstavit pracovat pri novorodencovi ako pri napr 2 rocnom, kt uz cez den potrebuje aktivity a vylety atd 🙂

lienka.7
26. feb 2023

@autorka dajte si na to dohodu. Zmluvu rušiť nemusíte, len si dajte na to obdobie MD dohodu s iným typom pracovnej náplne ako mate zmluvu a 10 hod.tydenne. a forma home office. Tiez som to tak mala, žiadny problém nebol (ano, bola aj kontrola)