Ahojte! Vie mi niekto poradiť? Synček mal v máji 3 roky, skončila mi rodičovská dovolenka, do práce som sa nemohla vrátiť, lebo by som to časovo nezvládala pri dvoch malých deťoch (staršia dcérka ide do školy), tak odvtedy poberám podporu v nezamestnanosti, ktorá mi končí v novembri. Môžem ísť potom na predĺženú rodičovskú (materskú, neviem ako sa to nazýva odborne), a keď áno, kde čo musím podať? Ďakujem za každú odpoveď! 🙂
Ďakujem za odpovede! 🙂
Neplatená rodičovská, do 6 rokov veku max. Na sociálke netreba nič a v zdravotke to treba nahlásiť 🙂
@adamemma v podstate môžeš požiadať o vyradenie z dôvodu starostlivosti o dieťa do (tuším 10rokov, to neviem presne, ako je či bolo v zákone).
Potom pôjdeš ešte vybaviť zdr.poistenie, - ukončenie poistenia ako uchádzač o zamest. a začiatok ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov (v škôlke môže byť max. 4hod denne).
Dôch.poistenie nemusíš robiť nič, predpokladám si stále poistená ak si dala prihlášku po pôrode a nedala odhlášku ani nepracovala ani na dohodu. Môžeš byť až do 6rokov, ak ti nevznikne iné povinné dôch.poistenie.
Ale manžel nebude mať na teba nárok na odpočet na dani za mesiace, kedy nebudeš v evidencii 1vého v mesiaci- tak ak platí dane, tak požiadaj po 1vom v mesiaci o vyradenie.