Poberám rodičovský príspevok. Môžem sa zamestnať na dohodu poprípade hlavný pracovny pomer ? Prídem tým pádom o rodičovský príspevok? Ak by som sa rozhodla pre hlavný pracovny pomer mám nárok na nejaký príspevok na jasle alebo opatrovateľku? Manžel je živnostník.
Alebo mohla by byť na "rodičovskej dovolenke" svokra namiesto mňa?
Ďakujem 🙂
@marcelatje Ďakujem krasne za odpoveď 🙂
@marcelatje dobry den, vidim podla vasej odpovede ze sa vyznate a chcela by som vas poprosit o radu. Syn bude mat 3r v juni, som s nim na rodicovskom prispevku. Rada by som ho dala od januara do sukromnej materskej skolky a ostala doma, som riadne zamestnana, no nastuo do prace by som este dat nechcela az kym sa adaptuje. Vedeli by ste mi poradit ci je to mozne? Ak ano je mozne ze pridem o niektory z prispevkov? Rodicak je vyssi ako prispevok na starostlivost viem ziadat aj o obidva alebo sa jeden s druhym vylucuje, alebo budem mat narok len na prispevok na starostlivost?
Dakujem za vasu odpoved
@jankab86 kludne si tykajme 😅
Maleho do skolky v januari dat mozes, do prace nastupit nemusis, ale mozes. Ak by si aj nastupila RP alebo prispevok mozes poberat do juna, kym syn nedovrsi 3 roky. Mozes vsak poberat iba jeden, ty sa rozhodni, ktory je pre teba vyhodnejsi.
@marcelatje takze ak je rodicovsky pre mna vyhodnejsi mozem ostat na nom a platit z neho skolku ano? Je potrebne to aj niekde hlasit ze sa chystam toto urobit? Resp ak napriklad v marci sa vratim do prace vznika premna nejaka povinnost o tom informovat upsvr?
Prepac teda tykajme😅 dakujem ti za pomoc
@jankab86 mozes kludne poberat rodicak, nemusis nikomu nic oznamovat. Ked nastupis do prace zamestnavatel upsvaru oznami ze si opat v praci.
@marcelatje dakujem ti pekne za pomoc ☺️
Nájdi si tu xy diskusií na túto tému.
Ak sa zamestnáš o rodičák neprídeš, budeš ho dostávať do 3 rokov dieťaťa je jedno či pracuješ na dohodu či zmluvu na čiastočný, alebo plný úväzok.
Môžeš požiadať o príspevok na opatrovateľku/jasle v maximálnej výške 230,- EUR mesačne čo však musíš aj vydokladovať. V prípade že budeš dostávať vyššie uvedený príspevok rodičák ti vyplácať nebudú.
Ešte si zisti podmienky manžela na materskej, možno by sa vám to oplatilo viac.