Môžem byť zamestnaná počas materskej?

21. mar 2023

Dievcata mozem byt oficialne zamestnana na materskej? So zamestnavatelom mam totiz moznost nadalej pracovat aj po narodeni dietata, aj ked len hodinku dve denne podla potreby.
Ide mi o to, ci oficialne mozem dostavat matersku aj oficialny plat na nejaky skrateny uvazok??

vierkainka
21. mar 2023

Tu sa s dovolením pripnem.Tiez ma to zaujíma.
A este sa zároveň opytam aj ja.... môžem pocas rodicaku pracovať par hodín aj inde,nez tam kde som zamestnaná?A kolko vlastne trvá ten rodičovský?Viem ze materská je pol roka...

matullienka
21. mar 2023

@vierkainka áno na RD môžeš pracovať kde chceš a koľko chceš, a RD je do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa

mikadooo
21. mar 2023

Nedá sa to, ale dá sa spísať nejaká dohoda, aby si neprišla o materské. Snáď nejaké ekonómky poradia viac. Čiže vlastne z normálneho pracovného pomeru čerpáš materskú a popri Tom pracuješ na dohodu u toho istého zamestnávateľa, akurát mám pocit, že musí to byť iná pracovná pozícia či traja niečo. Ja som tak rybníka, alebo je to už 11 rokov dozadu, tak už si len hmlisto spomínam, že som čosi podpisovala, aj mi to vtedy naša ekonómka vysvetľovala, tuším tam bol aj maximálny počet hodín atď. Neviem žiaľ už podrobnosti.

mikadooo
21. mar 2023

Sorry za preklepy, už mi to nejde opraviť

mikadooo
21. mar 2023

Počkaj myslíš materskú alebo rodičovskú dovolenku? To je rozdiel. Na rodičovskej môžeš normálne pracovať, o rodičák neprídeš.

katulienkax
21. mar 2023

Inac bacha na to ak chces ist na dalsiu matersku, tak ta sa ti bude ratat z posledneho vymeriavacieho vymeru a to bude ten plat za 1-2 hodiny denne a tym ze si zarobis par eur prides ondost eur na dalsej materskej, ak iz matersku neplanujes tak je to jedno

sarita510
21. mar 2023

.

3petka
21. mar 2023

Môžeš pracovať aj na materskej ale sú tam nejaké podmienky ktoré nesmieš porušiť. Informuj sa riadne

autor
21. mar 2023

@mikadooo myslim normalnu matersku, co sa dostava prvych par mesiacov. O rodicovskej to viem, tak som uz pracivala

mikadooo
21. mar 2023

Jj tak ja som pracovala na materskej, tak ako som písala vyššie. Dá sa to. Ale nie na ten istý pracovný pomer, z ktorého čerpáš materskú. Musíte vytvoriť buď nové pracovné miesto a novú prác.zmluvu, alebo nejakú tú dohodovú formu. V práci ti ohľadom toho nevedeli dať viac info? Sorry, nie som úplne odborník, ale viem, že takto nejakou obkľukou sa to dá a ani sa ti nezníži ďalšia materská.

mikadooo
21. mar 2023

@mikadooo môžem pozrieť večer papiere, možno nájdem tú dohodu. Ale teda je to už pár rokov dozadu. Mohli sa zákony nejak inak zmeniť.

mikadooo
21. mar 2023

Pozri napríklad tento článok, venuje sa tej problematike: https://www.materska-dovolenka.sk/praca.php

kaca222
21. mar 2023

Môžeš pracovať počas materskej aj u toho istého zamestnávateľa, ale na inú pracovnú zmluvu na inej pracovnej pozícii

vierkainka
21. mar 2023

@matullienka ďakujem 🌻🙂

wiwi28
22. mar 2023

Pracovať môžeš, aj u toho istého zamestnávateľa sa dá, avšak musíš uzatvoriť novú zmluvu na inú pozíciu z akej čerpáš materskú dávku. Buď uzatvoríte Dohodu o pracovnej činnosti alebo pracovný pomer na skrátení úväzok. POZOR však - sociálna poisťovňa môže skúmať, kto sa stará o dieťa v čase keď ty pracuješ. Preto odporúčam v novej zmluve/ dohode špecifikovať pracovnú dobu od do (ideálne tak aby už bol manžel doma v takom čase a mohol prebrať starostlivosť, prípadne starý rodičia. Dieťa nesmie byť v opatere žiadnych jaslí, pestúnku a pod.). Pracujem so mzdami a už som mala 2x takúto kontrolu na otca. Preto vždy do zmluvy špecifikujem pracovnú dobu, väčšinou od 17:00 do 21:00.