Chcela by som poradiť. O pár dní mi bude končiť materská. Nastupujem na rodičovský. Chcela by som sa opýtať, mohla by som hneď ako nastúpim na rodičovský príspevok dala vypísať aj PN?
nie, zamestanec počas PN dostáva vyplácanú náhradu mzdy počas práceneschopnosti z dôvodu choroby či úrazu, ty nie si v práci v pravom zmysle slova - prvých 10 dní vypláca zamestnávateľ - ty máš momentálne prac. pomer "prerušený" nakoľko si na MD.
ak máš dnp tak áno, môžeš ísť na PN
ak vznikne pn do 7dní po ukončení MD (prerušení nem.poistenia zamestnanca), tak máš nárok v ochrannej lehote aj zo zamestnania, no je to pre mzdárku asi aj komplikovanejšie, lebo predpokladám bude ťa evidovať na RD a nie PN (sama neviem, ako by som to urobila, ak by som bola mzdárka, ale asi tak, že čerpáš RD). Neskôr len z dobrov.poistenia.
Nie, počas rodičovskej dovolenky ti sociálna poisťovňa nevypláca nemocenskú dávku v rámci PN. Samozrejme, k lekárovi ísť môžeš 😉 , ale nečerpáš PN, tak ako ti napr. už nikto neprepláca OČR či nedáva gastrolístky. Na rodičovskej dovolenky nie si totiž riadnym zamestnancom svojho zamestnávateľa - podľa zákona ti určitú dobu podrží miesto, ale pretože nevykonávaš prácu nemáš ani nárok na kompenzácie s tým spojené.