Dobry den, vedeli by ste mi poradit vid nizsie? bola by som vdacna..
Mozem byt pocas SK materskej dovolenky (ziatial byvam a pracujem na SK), fyzicky v Rakusku kde zije a pracuje priatel?
Ako ak by som potrebovala ist v Rakusku k lekarovi pocas materskej? Citala som ze priatel ma moze poistit pod neho, no nie je mozne mat zdravot/soc.poistenie v dvoch krajinach. Treba teda pocas materskej ukoncit prac. pomer u SK zamestnavatela a odvtedy byt zdrav.poistena v Rakusku (ci to s tym nesuvisi)?
Ak trvale bydlisko mi ostane SK, mozem navstevovat vseobecnych lekarov aj tu?
Ak by sa dieta narodilo na Slovensku, no potom by som uz ostala v AT s priatelom, rodinne pridavky a rodicovsky prispevok mi budu vyplacane z Rakuska? Ci by to bolo vyplacane priatelovi kedze som v Rakusku predtym nerobila?
googlila som ale stracam sa v tom...
vdaka vopred!
@kiki68 Dakujem za odpoved, ale vobec som nepochopila, co sa ma natiahnut cez urady do Rakuska? a co ak chcem poberat a prehodit z SK? asi som polozila vela otazok a neviem k akym boli odpovede.. 🙂
V podstate mi slo o to, aky je najjednoduchsi proces ak by som pocas materskej (vyplacanej z SK) chcela byt s priatelom v Rakusku a potrebovala povedzme urgentne k rakuskemu lekarovi. Ako zeny riesia lekarov ked sa tehotne zo Slovenska presunu do Rakuska?
A ak by som po porode ostala v rakusku s priatelom, ci by mi rod.pridavky a rodicovske vyplacalo rakusko?
Pracuješ na Slovensku, porodíš na Slovensku a potom sa presťahuješ aj s dieťaťom za priateľom do Rakúska. Dobre som tomu rozumiem? Tam si nič. Nepoistená, neodvádzajúca odvody a podobne...Lekára si zaplatíš "na plné pecky" ako sa hovorí, alebo odcestuješ naspäť a doma, kde funguješ v sociálnom a zdravotnom systéme budeš ošetrená ty, alebo tvoje dieťa. Keby to malo byť tak, ako uvažuješ, tak by si mohla sadnúť do lietadla a vystúpiť napríklad v Argentíne a tam čakať, že sa o teba postarajú.
@komir63 Mne je jasne ze pokial neplatim zdravotne a socialne odvody, tak nemam narok na zdravot. starostlivost. Citala som, ze je mozne, aby zena bola zdr.a soc.poistena pod manzelom (aj priatelom v mojom pripade snad?). A ked je poistena pod nim, tak by uz narok na zdr. starostlivost mala mat.
Avsak ak by som chcela ist nasledne na SK k lekarovi, tak uz len na cash ci aj na poistovnu? zdravotne poistenie je mozne ak mam spravne info, len v jednej krajine..
avsak v prispevku kt. som pred casom citala - dotycna pracujuca v rakusku spominala,ze ma narok ist ako k rakuskemu lekarovi tak aj k slovenskemu. a rakuska poistovna to slovenskej dodatocne vyuctovala. (pricom odvody tiez platila len v jednom state-AT, trv. bydlisko mala myslim na SK). z toho mi vyplyvalo, ze pokial by som bola pod priatelom zdr. a soc.poistena v AT, je situacia rovnaka ci nie? avsak nie som si tym ista, preto sa pytam..
a tie rodinne pridavky a rodicovsky by som mala vyplacane z AT? pokial priatel zije a robi v rakusku a ja by som sa tam presunula tiez?
ak sa pytam nejaku blbost tak sorry, ale pokial by som poznala odpovede tak sem nepisem 🙂
Neviem, či na jednu osobu môže byť poistená aj druhá. Naozaj. Ale príde mi to veľmi nepravdepodobné.
@dada_111 pozri mozes k sukromnemu lekarovi a zaplatis to. Ja hoci tu mam poistovnu platim 140 eur za kazdu poradnu u sukromneho lekara. Je to moja volba. Pripoistit sa mozes na manzela, ale nesmies byt v pracovnom pomere na Sk. Ten musi zakniknut. A dieta ak chces nieco poberat by malo at idealne trvaly pobyt v Rakusku v domacnosti kde byvas s priatelom. Nie som v tomto odbornik, ale takto to myslim ma byt , kedze rodny list a meldenzettel Sa musia zaniest na urad so ziadostou o matersku. Hlavne materska je tu max okolo dvoch rokov. Su tam rozne modely. Ale priatel am v at robi moze poziadat o urcite prispevky. Dokonca moze on nastupit min na 3 mes na matersku. Trosku neviem ze co s tym celym planujete, podla toho by som sa zariadila
Skus pozriet, ake pravidla platia pre formular E106. Fungovala som opacne, v zahranici praca a odvody, ale skrz tento formular som bola osetrovana v pripade potreby na SVK a poistovne si to uhradzali medzi sebou.
Ja sa rovnako budem stahovat za manzelom do Nemecka pocas svojej materskej. A vo VSZP mi povedali ze si mam poziadat o formular E106. K nemu budem musiet dolozit potvrdenie o prechodnom pobyte Nemecku (oficialne z uradu). Potom s tymto formularom ma zaregistruju v nemeckej zdravotke. A budem mat narok na zdravotne poistenie v plnom rozsahu aj na svk aj v Nemecku. Mozem ti preposlat tlaciva, co mi zaslali k tomu z VSZP ak mas rovnaku poistovnu..
@dada_111 citala som komenty len zbežne, ale boli zle. Vyplacacom materskej bude sk sociálna poisťovňa, ti ani nebudu vediet, že kde si a je im to aj jedno. V rakusku na matersku nárok nemas, nepracovala si tam. Najlepšie je pre teba, aby si si v AT nahlásila vedľajší, alebo hlavný pobyt na obecnom úrade. Potom s meldezettelom pôjdeš na SK poisťovňu, ti ti vystavia S1 formulár a vybavis si v AT poistovni e-card(vyzerá to ako preukaz poistenia). Na ňu mozes chodit k rakúskym lekárom a sk poisťovňa bude rakúskej preplácať všetky lekárske úkony, vrátane porodu(ak máš možnosť, určite rod v AT) a na SK budeš normálne tiež chodit k lekárom. Nezabudni do 4 mesiacov ist na cudzinecku políciu sa zahlásiť od vystavenia meldezettelu, aby si nedostala pokutu.
@komir63 áno, si predstav, ze v rakúsku môže byť manželka a aj deti pripoistenie na manžela, nemusí byť na ams ani nikde, môže sedieť doma a je poistená. Áno aj na druhú osobu akou je manžel.
na pausalne KBG ma narok kazda zena zijuca v Rakusku. Musis tu byt prihlasena a zit tu, takisto aj dieta a chodit na Mukipass kontroly (tehu knizka). uz neviem ako je to ked si pracovala na sk, ale toreticky by to malo byt mozne. najlepsie si zavolat do wgkk. a pripoistit sa mozes. ked som bola na info evente tak tam bola jedna dlhodobo nezamestana a mala na vsetko narok. skus sa spytat v skupine na fb slovaci v at, mozno mal niekto rovnaku situaciu
@komir63 vieš čomu nerozumiem? Načo reagujes, keď nevieš. V Argentíne naozaj netuším ako majú nastavený systém a preto sa nevyjadrujem😂ale v rakúsku sa manželka môže pripoistiť aj keď je "nič", pokiaľ tam manžel pracuje, rovnako aj dieťa, rovnako bude mať nárok na prídavky. Samozrejme, keď budu mat spoločne bydlisko, takže tak
@mogaa Tak ona píše priateľ ! a nie manžel ,to je rozdiel.
@maciatkolulu
@retatka tak si musia ibehat rakúske úrady, minimálne dieťa bude môcť byť určite pripoistene
@maciatkolulu Dieťa určite môže byt pripoistené,no priateľka určite nie .
@retatka aj priatelka moze byt pripoistena!!!
@retatka to už neviem, lebo som manzelka😂
@lula313 dakujem za info. aj ostatnym babam co sa zapojili. ak by som absolvovala co si napisala, znamena to ze nemusim byt pripoistena na priatela a ma to ten isty efekt na poskytnutie zdr. starostlivosti? lebo ano, jedna sa o priatela nie manzela. a neviem teda ci to poistenie moze byt len pod manzela ako rod.prislusnika...
@sisimonka21 ano mam tiez VSZP. zatial to este nie je pre mna aktualne ale kludne posli tlaciva, aspon budem vediet 🙂 dik
@dada_111 ahoj, ja aktualne riesim nieco podobne. priatel je rakusan a ja slovenka. som tehotna a riesime co dalej. tiez pracujem na slovensku a teda matersku som chcela na slovensku. ale kedze sa planujeme stahovat do rakuska tak zistujeme co a ako s poistenim keby ma porod chytil tam. a uprimne vobec som necakala ze to bude take komplikovane :( pravdepodobne najschodnejsia moznost je uzavriet oficialne partnerstvo a mat tam trvaly pobyt. tym padom som cez neho poistena a bude aj babo. horsie je ze tym padom nemozem zrejme poberat matersku zo slovenska kvoli trvalemu pobytu. ale uprimne ja sa v tom celkom stracam :( ked budes mat viac info budem happy ked mi das vediet.
@xyz1234 ahoj, ja este nie som tehotna, len si predbezne zistujem co a ako, aby som potom aspon trocha vedela.. 🙂 ale situacia by bola uplne taka ako pises. takze budem mozno zistovat neskor ja od teba.. :D a ano, ofic.zvazok robi asi kazde vybavovanie jednoduchsim. k tej materskej - z toho co som sa dozvedela a si precitala chapem - ze SK matersku mozes poberat ci si na SK alebo v AT, pokial si splnila podmienky na poberanie SK materskej. avsak rodicovsky prispevok z AT (kt. ti daju len ak mas schvalene prv rodinne pridavky), je uz viazany na pobyt teba a dietata. ktory by si mala v AT ty, dieta aj priatel. no i pokial by si bola s dietatom na SK, kedze otec pracuje v AT, tak by si mohla ziadat o dorovnanie sumy. prosim opravte ma pokial sa mylim
@dada_111 @xyz1234 Zdravim, mozem vediet ako a ci ste to nakoniec riesili? ja uz som pred porodom- rodit budem na Slovensku, manzel bude pracovat v Rakusku, stahovat sa tam budem teda po porode s tym ze budem poberat tu sk matersku. Uz vime ze sa mam prihlasit do 3 dni, a potom nieco do 3-4 mesiacov, co sa dietata tyka je to tak isto po tom co sa tam nastahujeme? A mozme sa tym padom teda pripoistit na manzela. Alebo to poriesim cez ten formula e106 hej? Ked som zila v cesku mala som to tak tiez, este sa chcem opytat ohladom nejakeho kurzu nemciny muz spominal ze je nejaka moznost zdarma ale nic som k tomu nenasla. Dakujem vopred za odpoved 🙂
@mataaf ahoj, ja som rodila v rakusku. Predtym som si tam dala druhu adresu a ziskala povolenie na pobyt od cudzineckej. Priatel je rakusan cize aj maly je rakusan a domov mi prisiel papier ze mi boli priznane rakuske pridavky. Matersku som riesila na slovensku. Ten jednorazovy som si neziadala lebo zijeme v rakusku a tam sa riesi kde mas centrum zaujmov. Akurat riesim rakusky rodicak ale este furt dokladujem papiere. Preten som si musela nahlasit trvaly pobyt v rakusku. Bolo to velmi tazke sa v tom vyznat takze rada pomozem aby si sa s tym netrapila ako ja. Pekny vecer a drzim palce
@dada_111 fuha jedine ze by sa to natiahlo cez urady do Rakuska nejako. Lenze pozor tu je iny System vyplacania materskej. Trvaly po tt am chces nieco poberat tu a prehodit zo Sk mat musis. A myslim ze pripoistit na seba Ta moze manzel. Nie som si ista , ze ci staci trvaly pobyt v jednej domacnosti na magistrate. Co sa tyka poistovne tam by si potom pred porodom dolozila matersku knizku. A po narodeni to uz nejako dalej natiahnut cez urady. Tam uz to cez poistovnu nejde. A viem, ze s e-card sa da urcite chodit k lekarovi v Rakusku.