Maminky da sa ci sa neda???
Pridklad ja mama dvoch deti vekovo 9 mes. A 2,5 roka. Ja poberam oen rodicak od zaciatku. Ze by s tym starsim siel muz na matersku. Do jeho 3rokov ja by som bola doma s mladsim. Alebo je lepsie sa dat vypisat ako mna aby som poberala aspon nemocenske ja a vtedy co vsetko hradi za mna stat? Ja som este nepracovala cize nemam ziadne roky odrobene cez VS som otehotnela. A muz by bol z r8b8ty na materskej a ked mu schodi materska na jedno dieta..tak by s7el stym druhym na matersku znova on. Popripade by nesiel hned snym na matersku ale by som ss nahoasila ja na rodicak na isty cas.. a azpovedzme po 1 ci 2 mesiaci siel on s druhym na matersku..ja by som m8hla byt doma ked som vypisana lekarom?? Komplikovane ze ...
Bud ty alebo on a ty chces ist naco na nemocenske nemas narok lebo si nepracovala
Zákonník práce priznáva žene materskú dovolenku v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve a viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov.
V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa - nie však materská dovolenka, ale rodičovská dovolenka
zákonný limit upravujúci dĺžku trvania rodičovskej dovolenky: zamestnávateľ je povinný poskytnúť rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku.
Takze, tvoj muz na matersku narok mat nebude, a materska dovolenka je iba do 34tyzdna potom moze matka dietata/otec nastupit na rodicovsku dovolenku do 3rokov dietata/to je nieco okolo 200eur ale to vies/ To znamena ze tvoje dieta to uz prevrsilo a mate narok len na rodicovsky prispevok. Staci si niekedy otvorit google a precitat co pise 🙂
@veronikak201 neda... 🙂 bud rodicsk alebo materska,samozrejme muz moze ist na matersku ale ty hajde do prace, 😉 alebo na urad prace,ale to musis byt aktivna si hladat pracu nie sediet doma 😉
A este prikladam jeden link, kde je vsetko rozpisane:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Nemas za co
@alexska ako moze ist jej muz na matersku ked materska je iba 34tyzdnov? Moze poberat rodicovsky nie?
@petuska7792 Prepáč, ale ak jej muž pracuje a spĺňa podmienky tak do 3 rokov veku dieťaťa má nárok normálne na materskú - v dĺžke 28 týždňov.....Samozrejme rodičovský potom poberať nebude ani jeden ani druhý....
No normálne napríklad žena je na MD 34 týždňov - potom môže ísť do práce alebo byť nezamestnaná, muž môže požiadať o MD ak má nárok -a môže poberať MD 28 týždňov.
a miesto tohto vymyslania a vyhutovania co tak chodit normalne do prace ako bezny clovek 😀 je to dost nefer voci tym ktori na tieto vase rozmary odvadzaju kazdy mesiac dane 😉
@petuska7792 otec moze tiez na matersku hned ako ju skonci zena🙂)resp do 3r veku dietata aj otec si moze matersku vybrat ale to znamena ze zena bude poracovat,subezne matersku a rodicak sa poberat neda...cize ked pojde otec na matersku zene treba do prace 😉
@veronikak201 A ty chceš akú "nemocenskú" keď si v živote nepracovala - z čoho chceš aby ti ju tento štát platil?! Fakt niektorý ľudia ma prekvapujú a to bez urážky......
@petuska7792 Aj otec moze poberat materske. https://dennikn.sk/blog/matersku-moze-okrem-mat... Nechce sa mi googlit viacej clankov.
@evittam ale to nie je trosku nelogicke a vypocitave? Cize zena 34tyzdnov+28tyzdnov muz, moze byt dokopy materska dovolenka 62tyzdnov ? Ja som sa vsade docitala len 34 🙂 ale mne je to jedno ja nezijem na SVK 🙂
@liuliu plne s tebou suhlasim 🙂 moze popri tom aj brigadovat ak maju malo penazi alebo muz si moze najst lepsiu pracu 🙂
@veronikak201 to sa pytas ako VS vzdelany clovek?mnuz zbohom VS na sk...ak chces MM na materskej tak ty do prace
@petuska7792 No je to tak - ale vlastne ten muž ak ide na tú MD tak len z tej práce, ktorú má - môže samozrejme napríklad ďalej pracovať ale na inú zmluvu, no a žena teoreticky môže sedieť doma a nezamestnaná.....-no máš pravdu - zase sa naši zákonodarci "vyfarbili"....... 😀
@evittam mas pravdu, teraz si spominam, poznam jednu znamu, a jej manzel isiel na matersku /dostava okolo 800eur mesacne nakolko bol zivnostnik s vysokym platom/. A ona je dobrovolne nezamestnana cize si plati 60euro mesacne poistenie a je doma a jej partner sa dohodol zo zamestnavatelom /sukromnik-kamarat/ ze bude unho pracovat na cierno ... Co uz niekto sa vie vynajst ako okradat stat 🙂
@petuska7792 Vieš, ale to nie je také jednoznačné s tým "okrádaním štátu". Ja som napríklad pred prvým tehu odvádzala nemalé odvody a dane 10 rokov a tesne pred otehotnením som musela založiť živnosť-inak sa nedalo a bola som rok oslobodená od odvodov a materskú som nedostala žiadnu len ten biedny rodičák. A napríklad taká študentka si odpracuje 9 mesiacov a dostane omnoho viac - samozrejme podľa platu - zariadi si vysoký plat bude mať vysokú materskú a ja ( a aj iné prípady) za tých 10 rokov poctivých odvodov a daní veľké - s prepáčením - hovno?! Tak potom človek v budúcnosti hľadá cestičky ako dostať od tohto štátu čo najviac späť ako sa dá-aj keď to už nie je také jednoduché ako pred pár rokmi..... 😉
Stupidita fat nema hranic. Co tak sa chytit a ist spytat kompetentnych na uradoch alebo najprv zapnut google. Ale hlavne ze ma vysoku a uz tri roky sedis doma....
@petuska7792 nezijes na SVK, tak prosim nerad, muz moze naozaj ist na matersku aj s 2,5-rocnym dietatom. Ale matka nemize byt doma na rodicovskom, mala by ist do prace, pripadne urad prace. To okradanie statu... Keby si kazdy "ukradol" len 28 tyzdnov materskej, tak tento stat by bol bohaty. Poistenie si plati, nie? A co taky clovek, co sa zamestna na par dni a hodi sa rok na marodku? Proste je to zakon, co to umoznuje, ako aj 90 dni poistenie s maximalnym vymeriavacim zakladom u noveho zamestnavatela pre zenu, hoci minuly rok mala minimalnu mzdu. 🙂
@n0mi No veď ja som pochopila - nedávno tu ženy plietli MD s RD a nakoniec z jednej "vyšla" taká veľmi "múdra vec" - jej je vlastne "šuma fuk" čo to je hlavne, že dostáva peniaze - a v konečnom dôsledku hlavne, že nadáva furt na nejaké "tetušky", ktoré jej tie peniaze neposlali dnes ale až zajtra ale vôbec nevie na aké to tetušky nadáva - no čo už aj taký sú medzi nami a ešte majú aj deti...... 😉
u nas konkretne ked mal maly 20m nastupil na matersku manzel,vysla mu takmer na euro rovnaka ako mal plat,ja som tym padom na UP a na podpore a brigade
A preco ste to takto riesili? A co zamestnavatel tvojho manzela? Vzal ho potom na povodne miesto?
@trdelnik234 pretoze sme sa stahovali a vysiel nam lepsi prijem,ako keby prisiel muz o pracu a ja len na RD, do prace sa uz nevrati,da vypoved
Aha. Lebo maloktory zamestnavatel vyjde muzom v tomto ustrety. MOj manzel bol doma dva mesiace a ten navrat do roboty nebol jednoduchy. Len este dodam, ze bol doma kvoli tomu, ze j asom musela po materskej nastupit do prace.
Neda