Môžem byť evidovaná na úrade práce počas rodičovskej?

lara1128
19. jún 2017

Ahojte viete mi niekto povedať , či sa môžem dobrovoľne evidovať na úrade práce pokiaľ som na rod.dovolenke?

ivuska027
19. jún 2017

Prečo to chceš urobiť?

alenah31
19. jún 2017

@lara1128 nie, buď RD alebo ÚP. Ak ti ide o to, že máš nárok na podporu a chceš si ju vyčerpať tak treba najskôr prerušiť RD, prepísať poberanie RP na manžela a ty sa zaeviduj na ÚP, po vyčerpaní podpory sa opäť vráť na RD.

lara1128
autor
19. jún 2017

Nie o podporu skôr o preplácanie kurzu

alex49
19. jún 2017

nie, up prepláca kurzy pre nezamestnaných, čo ty nie si

lara1128
autor
19. jún 2017

No pokiaľ by som dala do na manžela tak by som bola nezamestnaná. Ale teraz neviem či RP môžem dať na manžela pokiaľ je zamestnaný

evittam
19. jún 2017

@lara1128 Ano môžes. RP nema nic spolocne so zamestnanim

lara1128
autor
19. jún 2017

@evittam takže RD by som dala na manžela a ja by som sa evidovala na úrade a po akom čase mi preplatia kurz ? A koľko kurzov úrad prepláca ?

evittam
19. jún 2017

@lara1128 Ano. Co sa tyka kurzov to netuším.

stefi_k
19. jún 2017

Závisí od úradu prece po mesiaci si môžeš dať žiadosť na preplatenie kurzu či ti ho schválila je na nich. Musí to byt akreditovaný kurz, podáš si žiadosť pozvú ta na pohovor kde si musíš obhájiť potrebu kurzu cca do dvoch týždňov dajú vedieť či ti ho preplatia, ideálne je ked máš potvrdenie od budúceho zamestnávateľa že ta na základe kurzu prijme.Ja jak som si chcela dať preplatiť kurz tak mi rovno povedali že majú vyčerpaný kontingent že nech si podám ešte raz ked mi ho neschvália.

9lf9
19. jún 2017

mozes poberat aj RP a aj byt evidovana (evidovat sa nesmies len kym si na materskej), ked budes zaradena mozes si ist podat ziadost o rekvalifikaciu, ak tiu ju schvalia tak ti bude preplatena a preplatia len 1kurz.

marlenka222
19. jún 2017

@evittam
Rp ma vela spolocne so zamestnanim od oblasti dochodkoveho, socialneho, zdravotneho cez umiestnenie dietata do opatery niekomu a nasledne kratenie RP. Dalsie ziadosti a tak podobne. Pokial by manzel chcel pracovat a poberat rp sucasne, musi dat dieta do 3 rokov do opatery niekomu. Pise sa komu, ten aj dostane prispevok. Tym padom sa povodny RP pre otca stava zanedbatelna polozka. Viac behaciek ako penazi.

marlenka222
19. jún 2017

@9lf9 nemoze byt evidovana aj poberat RP to je v rozpore so zakonom nakolko ked si RP ti plati poistenia stat aj ako nezam.to iste. Tym padom by nastalo 2x platenie statu co chce stat dopredu predist a tak matky na rp nemozu byt evidovane na up. Sama som priklad.

9lf9
19. jún 2017

@marlenka222 este raz MOZE BYT EVIDOVANA a zdravotne nie je platene 2x, je poistenec statu a zdravotne sa palti 1x. Daj mi prosim ta paragraf podla ktoreho nemoze byt pocas RP v evidencii, lebo ja o takom neviem a to s tym robim

marlenka222
19. jún 2017

@9lf9 tak potom mate asi ine zakony v praci ako na nasom oddeleni. Tetuska mi vysvetlila ze pokial som na rp,nemozem sa skrz poistenia evidovat na up. Iny okres,iny zakon? Podotykam bola som tam 5x kym som vybavila naporiadok papiere na rp. Vzdy mi nejaky pozabudla dat a potom sa strasne ospravedlnovala. Dokonca mi dala cislo na dochodkove kde som rozoberala poistenie ako up a poistebie ako rp a bolo mi to aj tak na prd. Alebo skor nechcela mat so mnou kazdy mesiac robotu? Ze by som jej tam chodila na podpis? Ano robotu si hladat mozes ale na up nesmies byt. Tak mi vysvetli ako je mozne ze niekto povie opak paragrafu ktory ty dokonale poznas a robis s nim

9lf9
19. jún 2017

@marlenka222 to sa treba informovat u nadriadenej dotycnej pracovnicky. Neriesim co ona vysvetlila, mna zaujima v akom paragrafe ma to jej tvrdenie oporu v zakone, ked ti to ukazala a podla neho vysvetlila, pretoze taky nie je. A presne tak zakon je rovnaky na celom SR a to je ze pocas RP sa mozes poberatel evidovat na urade.

marlenka222
19. jún 2017

Ten paragraf neviem ale viem preco je to tak. U mna by nasledovala situacia ze zaradenim na up by som mala podporu a tu sucasne nesmu vyplacat s rp. Mozno preto v ramci jednoduchosti mi tetusa povedala ze nesmiem byt evidovana. Lenze troska pozabudla ze prepisom rp na manzela podporu mat mozem (radsej zabudla zrejme aby nemala robotu) preto ja osobne si myslim aby sa vylucilo preverovanie 2 davok, sa to radsej neriesi a ludom sa povie ze to nejde

9lf9
19. jún 2017

@marlenka222 to je v poriadku, ak by si ty chcela podporu, musis sa evidovat a nemozes brat RP, co sa da vyriesit prepisom na manzela ako ste to vyriesili. Ale zakladatelna nejde ziadat o podporu, kedze tak pisala ale chce preplatenie kurzu ako nezamestnana a vtedy pocas evidencie na RP moze byt.

januska1993
19. jún 2017

Ahote, maminy, idem si kávu vám po radu, mám dcéru má 4roky. Po materskej som bola pol roka dobrovoľne doma na tzv.neplatenej materskej nakoľko som čakala kým malá bude môcť nastúpiť do škôlky. Dcéra nastúpila minulý rok v októbri. Nakoľko ale moja malá je neustále chorá, už keď tomu pribudlo chodenie k alergologyčke podľa vyjadrenia obvodnej lekárky mám nárok byť na rodičovskej dovolenke a poberať štandardnú sumu tých 199€.
Moja otázka ale znie, chcela by som chodiť do práce, normálne na 8 hod. Mala by som teda mesačnú výplatu + rodičovský príspevok 199€. Dá sa to podľa internetu, a vyjadrenie lekárky( samozrejme kto by to nevyužil, k výplate ešte 200€), ale ako je to potom zo škôlkou? Má dieťa nárok chodiť tým pádom iba na doobedie ? A ak áno, netuším ako vyriešim moju situáciu, pretože moja práca.doba je od 8:00-16:30, nemá mi od obeda s malou kto byť. A ja sa neviem rozhodnúť, či poberať 199€ a byť doma z malou, alebo kašľať na to a zostať v práci?
Zasa ako je to s tým že nepoviem v škôlke že poberám príspevok a bude bývať malá v škôlke celý deň ? Aké sú následky ? Môžu mi na to prísť?
P.S. Som rozvedená, a na dieťa sama.

marlenka222
19. jún 2017

@januska1993 jasne ze na to mozu prist. V tomto state ide o kazde euro. Ak ti stoji.mat nervy ze pride kontrola z up a vyrazia ta sa toto ako fajn. Uvedom si, ze nikto ti nic zadarmo neda. Staci ak budu chciet od skolky preverit dokedy tam dietko byva. Dalsia vec ked budeme vsetci takto vy.... So systemom co sa asi stane? Nespravi stat podmienky vzniku na poberanie este krutejsie a sumy mensie? Vdaka takymto mamickam. Dlasia vec pises ze je dost chora. Ak bude chora a ty na zmluve na dobu urcitu a nonstop na pn alebo ocr s dietatom, kolko zamestnavatel vydrzi predlzovat zmluvu? Ak ke dieta chore, patri mu prispevok. Ak nie, ide iba o zisk matky

januska1993
19. jún 2017

@marlenka222
Samozrejme dieťa mám choré pomerne dosť často, nakoľko behám aj po alergologyčke mám nárok na príspevok. Ale ako tiež nebudem za to aby bola vyradená s kolektívu deti. Má nárok aspoň na doobednu dochádzku v škôlke. To by chodila určite.
Len teda ide mi o to, že sa neviem rozhodnúť či ostať doma čisto na rodičovskom príspevku alebo chodiť aj do práce a mať + príspevok k výplate.

marlenka222
19. jún 2017

@januska1993 ak bude chora aj tak nebudes ty v praci a mala v skolke. O celom to tak je nie? Na 4 hodiny ma narok. Ak nezvladne co spravis? Nic

evittam
20. jún 2017

@marlenka222 Aké konkrétne "behačky"? Matka sa odhlási s poberania RP, otec požiada o RP. Hotovo. To, že nemá RP nič spoločné so zamestnaním som myslela tak, že dotyčná osoba môže pracovať koľko len chce a kde len chce, len sa nenahlási na dôchodkové poistenie ako poistenec štátu a ak áno tak ako náhle začne pracovať sa odhlási. Bodka.

evittam
20. jún 2017

@januska1993 No, po prvé RP je momentále 213,20 Eur. Pokiaľ zdravotný stav tvojej dcére dovoľuje navštevovať škôlku tak pokiaľ ja viem tak ak máš platený predĺžený RP tak tvoje dieťa môže navštevovať škôlku celý deň. Iné je to pri neplatenom - tam len na 4 hodiny - kvôli ZP.
@majusqa77 - čo ty na to?😉

majusqa77
20. jún 2017

@januska1993 suhlas s @evittam . to, ci budes mat plateny predlzeny RP zalezi ale od komisie na UP. nieze ty, alebo tvoja lekarka sa rozhodne 🙂
a zalezi potom, co je napisane v rozhodnuti, ci je vhodna, alebo sa neodporuca..
ale teoreticky - ak Ti RP priznaju, dieta moze byt v skolke a Ty v praci

marlenka222
20. jún 2017

@evittam Ak ma otec nadalej TPP dieta do 3 rokov musi byt pod dennodennym dozorom niekoho (starej mamy, dedka) na to sa vraj spisuje dalsi papier kde pises ze davas dieta do dennej starostlivosti toho a toho. Tebe sa v tom pripade RP krati a skratena cast ide tomu kto sa stara o dieta. Vobec s tym nie su behacky, mas pravdu...

evittam
20. jún 2017

@marlenka222 O nicom takom som nepocula. Ved aj matka moze byt na RD, poberat RP a moze pracovat a nikam to nenahlasuje a uz vobec nie na UPSVaR-nikoho to nezaujima. My sme prehlasovali RP na partnera a tiez sme nic take nespisovali. Takze naozaj netusim odkial máš tieto tvoje "zaručene" informacie. Ak od nejakej "tetusky" na UPSVaR tak by si mala vediet,ze to je posledne miesto kde ti daju dobre informacie-teda česť vynimkam. Bohužiaľ.
A nikomu sa nic nekrati. Ty mozes poziadat o prispevok na starostlivost o dieta pokial ide do jasli,skolky, opatrovateľka-ale oplati sa to len v pripade,ze tvoje naklady su vyssie ako RP.
Kde sa nachadza dieta a kto sa om stara sa nahlasuje az po dovrseni 3rokov dietata kvoli rodinnym pridavkom.

evittam
20. jún 2017

@marlenka222 Ja sm zrusila poberanie RP, on poziadal....Nic viac a nic menej....

majusqa77
20. jún 2017

@evittam ale tusim je, ze ked poziadas o prispevok na starostlivost a dieta je v statnej skolke, tak dostanes len 80 eur.. ..resp. ked je v starostlivosti inej FO bez opravnenia, tak 41,40.. ..ale to sa nekrati rodicak, ale on prides @marlenka222 .
takze to netreba riesit, ale nechat si RP

evittam
20. jún 2017

@majusqa77 Jj toto viem. Ale ona tu vypisuje "zarucene informacie" ako nemoze byt otec zamestnany a poberat RP a ake je to tazke vybaviť a podobne....Co nie je pravda...😉

evittam
20. jún 2017

@majusqa77 Ale to je tak ked ludia neznali problematike uveria kazdej veci čo vypustí nejaka tetuska na urade ci SP z ust.😀😉