Chcem sa opytat ako to je ked na socialnej poistovni mam nahlasene ze sa staram o dieta do 6 rokov, dcera teraz ma 4 a od januara 2015 nastupila do skolky lebo ja som zacala podnikat ( zivnost) ale teraz v aprili som skoncila so zivnostou a bola som sa zaevidovat na urade prace ( tak mi porradili na zdravotnej poistovni aby som sa zaevidovala kedze dcera uz chodi do skolky ) , tak teraz neviem ci mam odhlasit tu starostlivost o dieta do 6 rokov zo socialnej poistovne alebo to moze ostat tak ako to je, a este som v 7 mesiaci tehotenstva tak neviem ci na tom urade prace mozem byt zaevidovana kedze uz do prace ma teraz nikde nezoberu ( ale to ze som tehotna som na urade prace nepovedala ) 🙂 tak dufam ze poradite, vopred dakujem za odpovede.
Ja by som zase zrušila to evidovanie na ÚP,ak si s dieťaťom dobrovolne na RD. Na ÚP budeš musieť nosiť potvrdenky o tom, že si hladáš prácu, neviem ako často aj ked si tehotná, pokial nejdeš už na matersku čo predpokladám máš ešte cca mesiac čas tak administratívne ukony budu od teba požadovať. Mne by sa teda nechcelo tam chodiť ako trotel, čakať v radách teraz ked ide teplo v podstate bez efektu lebo aj tak nikde nenastupiš (ale tak asi závisí z ktorého si mesta čo sa týka návalu ludí). Ak si dobrovolne doma na RD tak nepotrebuješ byť zároven evidovaná na ÚP. Ja by som na tvojom mieste nevahala - zrušila UP a ostala ten mesiac s malou tak asko si bola resp. si - dobrovolne na RD a ked už budeš mať papier od gynekologa pre soc poistovnu ,,žiadosť o materské,, čo ti už možno aj dal , lebo mne už dal a to mám termín tiež v juli, tak s tým papierom pekne na soc. poistovnu sa zahlasiť a potom aj do zdravotnej sa zahlasiť že nastupuješ na normálnu RD a nie predlženu. Ja by som postupovala takto.
Ja si myslím, že si urobila dobre, ako si urobila. Tiež by som tak spravila. Nepíšeš, či dieťa chodí do škôlky max. 4hod. denne alebo nie. Ak do 4hod, tak by si mohla byť síce aj zdravotne poistená ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6 rokov. Ak chodí viac, tak by si musela sama platiť zdr.poistenie, ak by si sa neevidovala.
Ked si evidovaná na UP, môže si na teba uplatniť manžel odpočet za dané mesiace, kedy si k 1vému evidovaná (ak by si nebola a to aj keby dieťa chodilo len do 4hodin do škôlky, tak nemôže, elbo nepoberáš rodič.príspevok)
Môžeš byť aj dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov počas evidovania, ak ti netrvá žiadne povinné dôch.poistenie zamestnanca na dohodu alebo prac.pomer alebo szčo.
Predpokladám na UP pôjdeš len raz (ked si už v 7mesiaci), pre registráciu a potom prines kopiu žiadsoti o materské, od 6týž. pred termínom už nemusíš preukazovať hladanie práce. Z úradu práce ťa vyradia den pred pôrodom, tj. po pôrode nech manžel tam odnesie kopiu RL, ked bude vybavovať prídavky a rodič.príspevok.
@gapa môžem sa opýtat....? som osoba starajuca sa o dieťa do 6.rokov, dieťa zdravé, bude mat 5.rokov, či sa mám odhlásiť zo zdravotnej.poist., lebo predskolský ročník je povinný na celý den, alebo musím na upsvar, a zároveň môžem byť ešte v sociálnej poisťovni do 6.rokov, ak zrusim tu zdravotnú poisťovňu, môžem mať len tu sociálnu??? Ďakujem
@tinkaro ak nie si povinne dôchpoistená ako szčo alebo ako zamestnanec na prac.zmluvu alebo dohodu a máš dieťa do 6rokov, tak podla teraz účinných zákonov môžeš byť dôch.poistená štátom do 6rokov. Snád niečo nezmenia.
Čo sa týka zdr.poistenia, ak dieťa bude v škôlke do 4hod. denne, môžeš byť aj zdrpoistená štátom, ak bude viac, tak by si nemala byť zdr.poistená štátom a mala by si sa odhlásiť. Potom ak nechceš sama platiť zdr.poistenie ako samoplatitel, tak sa evidovať.
no ked si na predlzenej rodicovskej dovolenke, tak naco by si sa sla evidovat na urad prace,zbytocne.... Zdravotnu poistenie ti aj tak hradi stat, ale kedze si sa uz bola zaevidovat, tak zrus tu starostlivost o dieta do 6 rokov. Aj tehotne su evidovane na urade prace, takze to na veci nic nemeni, ale neviem ci nahodou nebudu potrebovat potvrdenie o tvojom tehotenstve, nie som si ista. Takze v tomto pripade bud alebo, ide o to aby si mala platene zdrav.poist. do casu kym nenastupis oficiane na matersku dovolenku.