Ahojte kočky, potrebujem poradiť. Momentálne somna rodičovskom + poberám prídavky na syna čo predstavuje cca 220eur a som slobodná matka. Dostala som dobrú pracovnú ponuku, zamestnávateľ ma môže zamestnať na dobu neurčitu, zmluvne. Možem ako slobodná matka pracovať na zmluvu a popritom poberať rodičovský? Ak áno treba niečo prehlasovať na úradoch? Ďakujem za každú radu 🙂 :-*
@erika131722 ja som tiez pracovala a zaroven som poberala rodicovsky prispevok. Musela som na UPSVaR preukazovat naklady na starostlivost o dieta (blocky z jasli) a na zaklade toho mi posielali prispevok, kazdy mesiac. Na ten prispevok bol narok do 3 rokov veku dietata. A jasle stali mesacne viac ako bola maximalna vyska prispevku, takze som ho dostala v plnej vyske.
Pokial viem, takto to funguje aj momentalne.
Nebola som sice slobodna matka, ale to je asi jedno.
@bratislavcankanm ahoj. Prosim ta mala si aj rodicovsky a zaroven aj prispevok na dieta? Ja som zacala od 1.4 pracovat a maly nastupil do statnej skolky- kde by mal byt prispevok cca 80€. Mozem zaroven poziadat aj o ten prispevok? A rodicovky mi nechaju?
Myslím, že teraz aj zvyšovali rodičák , ale iba pre rodičov, ktorý začínajú pracovať a svoje dieťa dajú do jaslí, alebo školky. Neviem však presne, čo všetko treba splniť.
@lucinka37 nie nemôžeš brať súčasne rodičovský a príspevok na dieťa - jedno alebo druhé, to, čo je pre teba výhodnejšie.
@142230919213 nie, nezvyšoval sa rodičák, zvyšoval sa príspevok pri narodení dieťaťa.
@fidorka7
@142230919213 iba upresnim. Zvysokvala sa max. suma Prispevku na starostlivost a nie suma rodicovskeho prispevku. Neda sa poberat aj jedno aj druhe- bude zostanes na RP alebo sa ho das odnat a uplatnis si narok na Prispevok na starsotlivost- podla toho co sa viac oplati
@lucinka37 ahoj, mala som len jeden prispevok, ten na starostlivost o dieta.
@erika131722 ja len upresním - slobodná matka je niečo iné ako osamelý rodič 🙂 v prvom prípade nemáš nárok na nič extra, v druhom prípade máš nárok na dlhšiu materskú o pár týždňov a to je všetko, inak pre teba platí presne to isté, čo pre matky vydaté / žijúce s partnerom... teda áno, môžeš normálne pracovať a rodičák ti zostáva, resp. si môžeš nechať preplácať škôlku...