Ahojte, prosim vas vie mi niekto, kto sa dobre vyzna v paragrafoch poradit ako by bolo najlepsie (najvyhodnejsie pre zamestnanca) riesit situaciu, ked zena planuje nastupit po 3 r. MD/RD do povodnej prace, no mesiac-dva predtym zisti, ze je znova tehotna. Predpokladam, ze zamestnavatel ju velmi nebude chciet vziat naspat, lebo by aj tak isla na inu prac. poziciu nez bola predosla, cize len co by sa zaucila, isla by znova na MD. Moze ju ako tehotnu vyhodit?? Teda este pred skoncenim RD? Alebo hned po skonceni RD? Alebo nemoze ju vyhodit, pokial mu zena pisomne oznami tehotenstvo (este pred skoncenim RD)? A potom co? Musi jej dat aj na tych par mesiacov (do odchodu na MD) nejaku pracu? No co ak ziadnu pre nu nema? Ako z takejto situacie co najlepsie "vykorculovat"?? - teda pokial zena chce zostat u toho zamestnavatela (chce sa tam po skonceni druhej MD/RD vratit). A ma vlastne narok na matersku (ak ano, z coho by sa pocitala)?? Dakujeeeem!
@liz_lemon Ďakujem. A je možné, že by chcel "vybabrať" so mnou tak, že by mi ponúkol inú (nižšiu) pozíciu a s nižším platom? Alebo ak by mi aj ponúkol nižšiu pozíciu, plat mi musí nechať ten istý? Do PN asi nemá ako tlačiť, pokiaľ by gynekológ nemal zdrav.dovod dať PN, či?
Ozaj, ešte ta náhrada mzdy - to vypláca aký úrad/poisťovňa? Je tam aj nejaký výškový strop (suma mesačne či celkovo za tehotenstvo)?
To s tou náhradou mzdy ak nemá pre teba adekvátnu pozíciu - znamená to že ťa môže nechať sedieť v nejakej miestnosti v práci(čiže do práce chodiť musíš) ale rovnako ti môže dať robiť akúkoľvek prácu vhodnú pre tehotnú (za pôvodnú mzdu) - to znamená napr. upratovanie, akúkoľvek fyzicky nenáročnú prácu kde nezdvíhaš ťažké bremená(napr.v sklade preberať ovocie(zhnité)v reštike odnášať taniere zo stolov.....
Osobne nepoznám zamestnávateľa ktorý by ťa nechal doma(len preto že pre teba nemá náhradnú prácu), napr. v automobilkách musíš chodiť do práce a tam si to niekde odsedíš, u súkromníka - keď nič iné - dá ti upratovať kancelárie alebo zakladať papiere....
@mogaa No ok, ale zakladať papiere za mzdu ako keď by bol človek o 2-3 pozície vyssie (pôvodná pozícia a plat)?
ano plat ti musí nechať pôvodný, nepodpisuj preradenie s nižším platom
s preradením musia súhlasiť obidve strany a obe strany musia súhlasiť aj s platom.....on ťa nemusí oficiálne preradiť - len ti dá robiť prácu vhodnú pre tehotnú, môže ťa dať robiť do učtárne, pomáhať pri mzdách, čokolvek s papiermi ak nozaj nič nemá tak upratovať kancelárie - ale za pôvodný plat----teda ak nepodpíšeš preradenie kde je nižší plat
@mogaa Oki, rozumiem, dakujem. A este otazocka - preradenie na nizsiu poziciu (nakolko povodna je obsadena ci zrusena) a ponechanie povodneho platu - toto sa moze udiat iba v pripade, ze je zena znova tehotna alebo aj pokial by tehotna nebola a klasicky sa vracia do prace po skonceni RD? Viem, ze obe strany musia s akymikolvek zmenami suhlasit, ale ze ci vobec ma pravo zamestnavatel navrhnut nizsiu poziciu a nizsi plat. A pokial druha strana nesuhlasi, tak jedine vypoved/dohoda o skonceni?
ano
v tom prípade buď zoberieš inú pozíciu(aj s platom aký obnáša) alebo výpoveď s odstupným alebo dohoda o skončení prac.pomeru a následne maximálna podpora
teda tá max.podpora pri dohode o skončení prac.pomeru - po RD čerpáš 1deň dovolenky a ostatnú ti preplatia - čiže RD ti končí 18.5. dohodu dáš s ukončením 19.5. - ten 1deň čerpáš dovolenku a ostatnú nech ti preplatia
@mogaa Jasne, o tej max. podpore som uz niekde citala. 🙂 Este k tej nahrade mzdy - ono nie je vlastne pre zamestnavatela jednoduchsie aj cenovo lacnejsie, ked povie, ze nema pracu pre tehotnu alebo teda ma pracu, ale nizsie ohodnotenu, a potom bud celu mzdu alebo doplatok do povodnej mzdy doplaca urad/poistovna? Ci sa moze stat, ze by mu urad/poistovna robili nejake problemy?
Ale tu náhradu mzdy neplati úrad alebo poisťovňa, ale zamestnávateľ. On ti po MD/RD má dat pôvodnú prácu a placu, ak take miesto nie je, musí ti dat iné za pôvodný plat. Preto ľudia nechcú zamestnávať ženy, kde hrozí MD, lebo z toho plynu povinnosti(nárok na povodne miesto po RD, nárok na dovolenku počas MD, príspevok na rekreáciu atd)
@lula313 Si si ista, ze zamestnavatel (myslim v pripade, ked nema vhodnu pracu pre tehotnu)? Lebo niekde som citala (myslim, ze v diskusiach), ze to plati nejaka institucia (len si nepamatam ktora).
Dobre ti píše, platí to zametnávateľm ak by to platil niekto iný tak by ženy nechodili na PN alebo rizikové, ale sedeli doma za normálny plat😉Tebe stále trvá pracovný pomer, čiže povinnosť k tebe má len zamestnávateľ....
@mogaa Tak ja som potom z toho ešte väčší jeleň než som bola. 😶 Čiže v prípade popisanom vyššie musí proste dať zamestnávateľ tehotnej hocijakú prácu (vhodnú pre jej teh.stav), môže to byť aj nižšia pozícia, ale plat zostava taký istý (ako bol pred MD) a celý ho normalne vypláca zamestnávateľ. - správne to chápem?
ano správne....veď ty si stále zamestnaná a nič na tom nemení fakt že si tehotná....i zamesrtnaná až do nástupu na MD - takže dovtedy ti všetko vypláca zamestnávateľ - samozrejme okrem PN(aj tú ti ptvách 10dní platí zamestnávateľ a až potom SP
ak pisomne oznamis tehotenstvo, tak ta nemoze prepustit, urob to este pred nastupom do prace
ak pracu pre teba nema, tak mozes byt doma, a budes dostavat nahradu mzdy vo výške priemernej mzdy
vsetko zavisi aj od vztahov, ake mas so zamestnavatelom, nie kazdemu sa to bude pacit, ze nastupis, a za chvilu pojdes opat na MD, mozno ta budu tlacit do PN, ale to by som nesla, lebo do porodu daleko, a budes musiet byt doma, je to obmedzujuce
narok mas, rata sa z predpokladaneho zarobku (vyjde to cca na rovnako, ako si mala pri prvej)