Môže sa RD poberať prerušene??

11. mar 2021

Dobrý deň, prepáčte, ze otravujem ale po MD máme každá nárok na RD to viem... Ale ja sa pýtam, da sa tak, že po MD nastúpim do práce na 2 mesiace cca aj s čerpaním dovolenky, tak budem tam cca pár služby a až potom by som ziadala o RD? Alebo hneď po materskej RD, tak kus do práce a späť na RD, da sa to ? Pýtam sa len preto, lebo mi po materskej pár mesiace skončí pracovný pomer ak nenastúpim... Ale ked nastúpim, tak mi predĺžia zmluvu, ked nenastúpim rozviazu pracovný pomer s tým, že po 3 rokcoh ma opäť bez problémov príjmu ale zas na dobu určitú... Pracujem tam pomaly 10 rokvo... A nemám chuť sa na 3x vracať a zas od znova na dobu určitú... Najorv som tam bola 5r to uz bolo na dobu neurčitú, tak som odišla a minulý rok zas som sa vrátila ale keď skončí mi MD tak o pár týždne mi hneď skonci aj pracovný pomer... Mám rada svoju prácu, čo mám robiť... Poraďte mi... Bábätko by malo s kým byť, robím na smeny... A manžel tiež... On len 13 x do mesiaca ja 14x denne a nočné 12h...poprosim odpovedať iba tí ktorí tomu rozumiete... A žiadne urážky a blbosti, ze som vypočítava... Ja chcem byť normálne doma s bábätkom co najdlhšie, predsa je to najkrajšie obdobie... Len nechcem byť nezamestnaná...

klarissa25
11. mar 2021

Ty neziadas o rd ale o prispevok a ten poberas aj ked robis do 3 rokov dietata

lucka_ke
11. mar 2021

popri poberaní rodičovského príspevku môžeš neobmedzene pracovať

autor
11. mar 2021

@lucka_ke ale ja nechcem pracovať 🤣🤣🤣 chcem byť doma s dieťaťom 💜💙❤️ mne len ide o to, že či môžem napr po materskej nastpiut na 2 mesiace a potom. Sa vrátiť na RD

hradnapani
11. mar 2021

ale RD sa neprerusuje (jedine, ak by chcel tvoj muz ist na matersku, tak vtedy sa napriklad prerusuje). Pocas rodicovskej mozes normalne pracovat, nepracovat/ byt s dietatom doma. to neries, ten prispevok ti pojde stale do 3.narodenin dietata a nemusis sa odhlasovat/ nahlasovat.

darina1952
11. mar 2021

Veď prejdeš automaticky z MD na RD, zároveň sa vrátiš do práce na čas ako uzánš za vhodné a potom späť domov - RD ti bude trvať bez ohľadu na to či sedíš doma alebo si v robote, máš na RD nárok do 3rokov veku dieťaťa. Ako si to v práci zariadiš je len na tebe.

autor
11. mar 2021

No ale ja viem, že keď robíte normálne na zmluvu na 100% nemôže sa poberať aj RD aj výplata.... Iba kto ma živnosť, srocku alebo robí na dohodu...

klarissa25
11. mar 2021

Príspevok rodicovsky poberas ci robíš ci nie.. A ano mozes mat vyplatu aj rodičovský príspevok

juliatriscova
11. mar 2021

a to ti kto takú somarinu povedal? po MD automatický ideš na RD, kde poberáš rodičovský.......môžeš vkľude nastúpiť do zamestnania na tie 2 mesiace a rodičovský poberáš ďalej..........

hradnapani
11. mar 2021
alenah31
11. mar 2021

ty nemôžeš poberať materské aj mzdu z toho istého PP, ale RP a mzdu áno.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. mar 2021

@juliatriscova lenže ja potom chcem byť doma, nechcem chodiť do roboty... Chcem nastúpiť a až potom ist na RD po tých cca 2 mesiacoch

lucka_ke
11. mar 2021

však tam ti tiež píšu, že môžeš mať neobmedzený príjem, čo nechápeš... po MD začneš poberať RP a kľudne môžeľ aj dva mesiace pracovať, alebo nepracovať ako ti to výjde

ivkazba
11. mar 2021

Čo je tak nepochopiteľné na tom, čo ti tu ženy píšu. Po skončí MD môžeš ísť na 2 mesiace normálne naspäť do práce a RP budeš poberať aj počas tých 2 mesiacov. To čo si ty poslala sa týka zrejme nejakej diskusie, že ak by si nemala pracovný pomer, tak môžeš si popri RD založiť živnosť, novú prácu, dohodu. Ty prácu máš, takže vrátiš sa do nej na 2 mesiace po skončení MD a normálne budeš mať rodičovský aj počas tej doby.

hradnapani
11. mar 2021

ved je to tam jasne: nie su ziadne obmedzenia; mozes uzatvorit pracovny pomer (to je tvoj pripad), zamestnat sa na dohodu (to nie je tvoj pripad)

autor
11. mar 2021

@ivkazba ja viem... Ale nechápem čo potom povie zamestnávateľ, ked ja mu oznámim po 2 mesiacoch, ze idem na RD iba... Zamestnávateľ s RD nemá nič spoločné, to viem... Lebo RD vypláca úrad práce a rodiny... Ale, moja otázka bola ci proste môžem tak urobiť alebo nie... Ze len na 2 max 3 meisace do prace... By sme to kombinovali dajak služby s mužom aby mal byť kto pri dieťati aby sme nemuseli do jasliciek dávať... A potom sa vrátim späť ja normálne...

ivkazba
11. mar 2021

Áno, môžeš ísť na 2-3 mesiace do práce, RD napriek tomu neprerušuješ. Len pozor, zamestnávateľovi musíš oznámiť mesiac vopred že sa vraciaš do práce (hoci len na 2-3 mesiace) a mesiac vopred mu musíš oznámiť, že zase v práci končíš. Čo si pomyslí zamestnávateľ, ťa reálne nemusí záujímať. Len s ním na rovinu komunikuj svoje plány.

alenah31
11. mar 2021

áno môžeš - do troch rokov dieťaťa sa môžeš kedykoľvek vrátiť na RD z práce a z RD do práce - pokiaľ ti to bude zamestnávateľ tolerovať samozrejme, pokiaľ pracuješ tak nie si chránená ako žena na RD - ty len poberáš počas zamestnania RP. Len nezabudni, že máš zákonnú povinnosť o návrate do práce resp. odchode späť z práce na RD min. mesiac vopred informovať písomne zamestnávateľa.

juliatriscova
11. mar 2021

nie je možné nastúpiť do práce a nepoberať rodičovský.........ty automatický nastupuješ na RD, budeš poberať rodičovský a zároveň nastúpiš do zamestnania na 2 mesiace.......nemáš pravdu, že zamestnávateľ nemá nič spoločné s RD.......ty si povinná mu oznámiť, že nastupuješ do zamestnania a potom oznámiť, že opäť nastupuješ na RD....zamestnávateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť sociálnej poisťovni a zdravotnej.......ide o prerušenie zamestnanca.......to nie je holubník.....a ďalšia vec je dovolenka.........ty pokiaľ odpracuješ 60 dní, tak automatický ti bude krátiť dovolenku o tie dní, ktoré si na RD........🙂

ofzuza
11. mar 2021

Motate tu rd a rp dohromady. RD je z prace. RP je prispevok od statu. Ty si zaziadas rp a mozes ho brat aj pri praci. Po md, nenastupis na rd, ale do prace. Potom mozes ist na rd neskor. Len netreba zabudnut na oznamovacie lehoty.

danusa63
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tramtada31
11. mar 2021

Anonym mesiac pred tým, než ti bude končiť MD oznamis písomne zamestnavatelovi, že ti konci napr. 5.6. MD a k 6.6. sa vraciaš do zamestnania. 1.8. Ti predĺžia zmluvu a ty im písomne oznamis 2.8., že od 3.9. nastupujes na rodičovskú dovolenku. Medzitym si vybavis Rodicovsky príspevok, na ktorý budeš mat nárok od 6.6. a od 3.9. budeš už doma s dietatom do veku jeho 3 rokov.
Uvedené dátumy sú len prikladom, dosad si za to svoje. Zmeny v nástupe do/z zamestnania musis oznamit mesiac dopredu

mondolina
11. mar 2021

normálne môžeš pracovať na tpp a brať rodičák

katarinka289
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinka289
11. mar 2021

Mozes.Aj ja som normalne pracovala na 100% a polroka som este mala sj RD.Dcera bola v skolke od 2,5roka. Rodicovska dovolenka sa pobera do 3rokov dietata.Ci pracujes slebo nie,stale ho poberas do 3rokov.Eventualne sa da predlzit do 6rokov zo zdravotnych dovodov.Prerusuje sa len v pripade,ze by si chcel matersku dovolenku vybrat aj otec dietata.Vtedy je zena bud v praci, dobrovolne nezamestnana a plati si odvody sama alebo je vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov(starsie dieta)

ofzuza
11. mar 2021

@katarinka289 rodicovska dovolenka sa nepobera. Pobera sa rodicovsky prispevok. Dovolenku mas zo zamestnania.

petulik1991
11. mar 2021

Ja som pracovala na plný uvazok aj poberala RP súčasne 🙂

autor
11. mar 2021

@petulik1991 ďakujem

autor
11. mar 2021

Ďakujem vám všetkým za vysvetlenie, takže dúfam, že mi predĺžia zmluvu, lebo vážne nemám chuť na 3x od začiatku začínať a pritom dokopy uz aj 7 rokov tam robím... A chcem sa vratit aj potom. Na to isté miesto...