Prosím poraďte mi. Pri synovi je na rodičovskej dovolenke a teda poberateľom príspevku manžel. Našiel si prácu v blízkosti nášho bydliska, ale na personálnom mu povedali, že musí prestať poberať rodičovský príspevok a doniesť o tom potvrdenie.
Ako som ja pochopila ten zákon, tak rodič sa môže vrátiť do zamestnania alebo nastúpiť do TPP a poberať ďalej rodičovský príspevok, ak je zabezpečená starostlivosť o dieťa druhým rodičom alebo inou osobou (napr. starý rodič, súrodenec a pod. ak má viac ako 18 rokov). Druhá možnosť je popri zamestnaní poberať miesto rodičovského príspevok na starostlivosť o dieťa, ale dieťa musí byť v jasliach, škôlke alebo u s opatrovateľkou, ktorá má na to živnosť.
Pochopila som to správne?
no ono to je tak, ze do veku 3 rokov dietatka ak su oba rodicia pracujuci, tak jeden z nich si moze do tohto veku uplatnit bud RP alebo prispevok na starostlivost o dieta. Takze, ak budete obaja na TPP tak sa rozhodnete, ze bud budete poberat nadalej RP a tym padom si neuplatnite uz prispevok na star. alebo musite prestat poberat RP a uplatnite si prispevok na strarostlivost o dieta.
Nechapem velmi, preco si na personalnom zaziadali potvrdenie o odobrati RP. Zamestnavatel s tym vobec nic nema - to je len medzi zamestnancom a UPSVaR, ktory vyplaca bud RP alebo prispevok. Navyse, je na tvojom manzelom ci budete nadalej poberat RP do 3 rokov alebo prispevok. Na internete je o tom vela informacii, je vhodne si ich nastudovat a nimi argumentovat na personalnom.
a prepisat na teba RP?sice na to nieje opodstatnenie ale aj to sa da.
je to ako píšeš. Podmienku riadnej starostlivosti o dieťa pre nárok na RP splna, ak sa o dieťa stará osobne alebo zabezpečil starostliovst o dieťa inou právnickou alebo plnoletou fyzickou osobou (tj. aj keby chodil do jaslí alebo škôlky, je to splnené podla terajších zákonov).
Doniesla by som mzdárke potvrdenie o poberaní RP (ale neukončovala by som ho). Mzdárka ho predpokladám nahlásila pri nástupe na Rd do "zdravotnej" poistovne ako poberatela RP, od 1.1.2011 ho mala odhlásiť zo zdr.poistovne ako zamestnanca. Ked sa vráti, mala by ho znovu prihlásiť ako zamestnanca ale nadalej bude vedený aj ako poberatel RP. Ak by ho mzdárka odhlásila ako poberatela RP, tak by sa mal sám nahlásiť na ZP, že ho poberá, to nech sa s nou dohodne. To je novinka od r.2011, predtým to možné nebolo a aj môj manžel mal s tým problémy u mzdárok a to sú velká firma.
je to presne tak, ako pises.